Άρθρα από φαρμακοποιούς του δικτύου μας

Επιστροφή στα άρθρααπό φαρμακοποιούς του δικτύου μαςΞΕΦΥΛΛΙΣΤΕ ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ
ΜΑΣ PHARMA PLUS LINK

Νόσος του Crohn: Τα 10 απαραίτητα στοιχεία που χρειάζεσαι!

Στη νόσο του Crohn, το ανοσοποιητικό σύστηµα επιτίθεται, λανθασµένα, στα υγιή βακτήρια του εντέρου, µε αποτέλεσµα την πρόκληση χρόνιας φλεγµονής, η οποία προξενεί πάχυνση του εσωτερικού τοιχώµατος του εντέρου.

Η πιο διαδεδοµένη εκδήλωση της νόσου λέγεται ειλεοκολίτης και επηρεάζει το τελικό τµήµα του λεπτού και του παχέος εντέρου. Εκδηλώνεται συνήθως µε περιοδικούς κολικοειδείς πόνους στην κοιλιά, ιδιαίτερα µετά το φαγητό, µε διάρροια, που µπορεί να συνοδεύεται από αιµορραγία, µε πυρετό και µε γενικό αίσθηµα κακουχίας. Η αντιµετώπιση των συµπτωµάτων γίνεται ακολουθώντας τις οδηγίες του γιατρού και µε αυτοφροντίδα, δηλαδή µε κατάλληλη δίαιτα και κυρίως τροφές που δεν ερεθίζουν το έντερο. Η φαρµακευτική θεραπεία περιλαµβάνει αναλγητικά, αντιφλεγµονώδη και αντιδιαρροϊκά σκευάσµατα. Για την πρόληψη της υποτροπής των προσβολών της νόσου, χορηγούνται κορτικοστεροειδή ή άλλα ειδικά φάρµακα (σουλφασαλαζίνη, µεθοτρεξάτη κ.ά.).

Οι ασθενείς παρουσιάζουν συχνά ανεπάρκεια στην απορρόφηση των θρεπτικών ουσιών, εξαιτίας της φλεγµονής του εντέρου, αλλά και της ειδικής αγωγής. Μετά από µια µεγάλη εντερική αιµορραγία, µπορεί επίσης να προκληθεί σιδηροπενική αναιµία.

∆έκα βασικά στοιχεία που έχει ανάγκη ένας ασθενής µε νόσο Crohn είναι τα εξής:

1. Σίδηρος: Η απώλεια αιµογλοµπίνης –πρωτεΐνης των ερυθρών αιµοσφαιρίων–, που µπορεί να προκύψει από την αιµορραγία, προκαλεί αναιµία και αυξάνει την ανάγκη πρόσληψης σιδήρου στον οργανισµό.

2. Βιταµίνη Β12: Εξαιτίας της καταστροφής της εντερικής χλωρίδας από τις συνεχείς διάρροιες, αλλά και από την ειδική δίαιτα (φτωχή σε πράσινα φυλλώδη λαχανικά και λιπαρές ουσίες), όλες οι βιταµίνες του συµπλέγµατος Β παρουσιάζουν έλλειψη. Ιδιαίτερα σηµαντική είναι η δράση της Β12, η οποία παίζει σπουδαίο ρόλο στον σχηµατισµό και στην ωρίµανση των ερυθρών αιµοσφαιρίων. Η έλλειψη της βιταµίνης αυτής συνοδεύεται από έλλειψη φυλλικού οξέος.

3. Φυλλικό οξύ: Η θεραπεία µε µεθοτρεξάτη και σουλφασαλαζίνη προκαλεί την έλλειψη του φυλλικού οξέος, το οποίο είναι σηµαντικό για τη δηµιουργία νέων κυττάρων.

4. Ασβέστιο: Εξαιτίας της συχνής δυσανεξίας στη λακτόζη και της αποφυγής γαλακτοκοµικών προϊόντων, παρατηρείται έλλειψη ασβεστίου. Η λήψη κορτικοειδών και η έντονη φλεγµονή αυξάνουν τον κίνδυνο εµφάνισης της οστεοπόρωσης.

5. Μαγνήσιο: Οι συχνές διάρροιες προκαλούν απώλεια υγρών και κατά συνέπεια έλλειψη µαγνησίου, καθώς και καλίου, βασικών µετάλλων για την οµαλή λειτουργία των µυών, της καρδιάς και των νεφρών.

6. Ψευδάργυρος: Το µέταλλο αυτό παίζει σηµαντικό ρόλο στο ανοσοποιητικό σύστηµα, προστατεύοντας τις κυτταρικές µεµβράνες.

7. Βιταµίνη D: Απορροφάται ως προβιταµίνη από το λεπτό έντερο, το οποίο, λόγω της φλεγµονής, αδυνατεί να παράσχει την επαρκή ποσότητα, αναγκαία για τον οργανισµό. Μαζί µε τον φώσφορο και το ασβέστιο, συµβάλλει στην οµαλή οστεογένεση. Το 68% των ασθενών µε νόσο του Crohn παρουσιάζουν έλλειψη της βιταµίνης αυτής.

8. Βιταµίνη Α: Οι ασθενείς µε κατεστραµµένο ή χειρουργηµένο έντερο δεν απορροφούν τη βιταµίνη Α.

9. Βιταµίνη Ε: Είναι γνωστή για την αντιοξειδωτική της δράση. Η έλλειψή της επιφέρει µούδιασµα και σταδιακά µυϊκή αδυναµία.

10. Βιταµίνη Κ: Η έλλειψή της, λόγω της καταστροφής του εντερικού βλεννογόνου, συντελεί στη δηµιουργία προθροµβίνης, η οποία έχει ως αποτέλεσµα τη δυσκολία αντιµετώπισης των αιµορραγιών.

Η διάγνωση της νόσου του Crohn συχνά είναι δύσκολη, και γι’ αυτό απαιτείται ένας αριθµός δοκιµών, ώστε να είναι αξιόπιστη (ενδοσκοπικά, µε ακτινολογικές δοκιµές, καθώς και µε ειδικές αιµατολογικές εξετάσεις). Πρέπει να αναφερθεί ότι η νόσος δεν είναι µεταδοτική και ότι τις περισσότερες φορές δεν επιδέχεται χειρουργική αντιµετώπιση – χειρουργούνται µόνο οι επιπλοκές, π.χ., τα συρίγγια.

 

Ρούλα Φαφούτη, Φαρμακοποιός
Φαρμακείο Ρούλα Φαφούτη, Μέλος του Δικτύου Pharma PLUS στην Ηλιούπολη.