Συμβουλές Υγείας

Επιστροφή στα άρθραΣυμβουλές ΥγείαςΞΕΦΥΛΛΙΣΤΕ ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ
ΜΑΣ PHARMA PLUS LINK

Οι κίνδυνοι του καλοκαιριού

Ιώσεις, αλλεργίες, τροφικές δηλητηριάσεις και τσιμπήματα απασχολούν πολλούς γονείς κάθε χρόνο κατά τους θερινούς μήνες. Η πρόληψη είναι ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης όλων αυτών των περιστατικών, ώστε να μπορέσουμε να απολαύσουμε τις διακοπές μας χωρίς να αφήσουμε μικρά απρόοπτα να μας χαλάσουν τη διάθεση.

Ιώσεις που ταλαιπωρούν

Αν και συνδέονται στο μυαλό μας με τους χειμερινούς μήνες, οι ιώσεις και τα κρυώματα δεν λείπουν από την καλοκαιρινή περίοδο. Οι ιώσεις αφορούν κυρίως εντεροϊούς που επηρεάζουν το γαστρεντερικό, ιούς της γρίπης και της παραγρίπης, ρινοϊούς και, σε σπάνιες περιπτώσεις, αδενοϊούς. Οι ιώσεις του γαστρεντερικού είναι οι συχνότερες αυτήν την περίοδο, με τα συμπτώματά τους να διαρκούν πολλές φορές περισσότερο από μία εβδομάδα. Οι λοιμώξεις του αναπνευστικού διαρκούν λιγότερο, με τον πυρετό να επιμένει για 2- 3 ημέρες και το βήχα και το συνάχι μέχρι και 10 ημέρες. Συνήθως, οι ιώσεις πρέπει να κάνουν τον κύκλο τους, ωστόσο καλό είναι να ενημερώνουμε τον παιδίατρο για οποιοδήποτε ύποπτο σύμπτωμα. Εκείνος, με τη σειρά του, είναι πολύ πιθανόν να χορηγήσει κάποια φάρμακα (αντιπυρετικά, αποσυμφορητικά, αντιβηχικά), που θα ανακουφίσουν το παιδί από τα ενοχλητικά συμπτώματα. Στις ιώσεις, ειδικά στις καλοκαιρινές, βοηθάει η λήψη πολλών υγρών, που αποτρέπει την αφυδάτωση και συμβάλλει στην αποσυμφόρηση, αλλά και τα συχνά χλιαρά μπάνια, που κάνουν τον πυρετό να υποχωρήσει.

Πότε να ανησυχούμε

Θα πρέπει να απευθυνθούμε στο γιατρό, αν παρατηρήσουμε τα παρακάτω συμπτώματα:

  • καταρροή
  • επίμονο βήχα
  • πονόλαιμο
  • έμετους
  • διάρροια
  • πυρετό
  • πόνο στα κόκαλα
  • απώλεια διάθεσης και όρεξης

Μολύνσεις στο αφτί

Το μπάνιο στη θάλασσα και η έκθεση των παιδιών σε πολύ μεγάλες θερμοκρασίες προκαλούν αρκετές μολύνσεις αλλά και ενοχλήσεις στα αφτιά. Πυρετός, πόνος, κρύωμα, ακόμη και διάρροια, μπορεί να σχετίζονται με τις περιπτώσεις αυτές. Οι συνηθέστερες είναι:

  • «Το αφτί του κολυμβητή», μια φλεγμονή του δέρματος του πόρου του αφτιού, που προκαλεί βλάβη στον προστατευτικό μηχανισμό του λόγω της ζέστης και της υγρασίας. Με αυτόν τον τρόπο ευνοείται η είσοδος των μικροβίων. Σε αυτήν την περίπτωση είναι υποχρεωτική η επίσκεψη σε ωτορινολαρυγγολόγο.
  • Εξωτερική ωτίτιδα. Οφείλεται σε μύκητες, που ευνοούνται από την υγρασία και τις υψηλές θερμοκρασίες. Οι ειδικοί υποστηρίζουν πως η εμφάνισή της συνδέεται περισσότερο με το νερό της πισίνας παρά με το νερό της θάλασσας. Τα συμπτώματά της περιλαμβάνουν πόνο, φαγούρα και προσωρινή απώλεια ακοής.

Οι ανεπιθύμητοι επισκέπτες

Οι ψείρες, δυστυχώς, κάνουν την εμφάνισή τους και το καλοκαίρι, ακόμη κι όταν τα σχολεία είναι κλειστά. Επικίνδυνες ηλικίες για την εμφάνισή τους είναι από 4 έως 11 ετών. Τα σημεία στα οποία εμφανίζονται είναι το τριχωτό της κεφαλής, ο σβέρκος και πίσω από τα αφτιά. Είναι σημαντικό να χρησιμοποιούμε τα ειδικά σαμπουάν τακτικά και να πλένουμε σχολαστικά και σε υψηλές θερμοκρασίες τα ρούχα και τα σεντόνια του παιδιού.

Αλλεργίες και το καλοκαίρι

Αν και δεν είναι τόσο συχνές όσο οι ανοιξιάτικες, οι αλλεργίες του καλοκαιριού κάνουν την εμφάνισή τους σε πολλούς ανθρώπους κάθε χρόνο. Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζονται τα παιδιά, που ανήκουν στις ευπαθέστερες ομάδες. Ποιες είναι οι αλλεργίες που μπορούν να τα ταλαιπωρήσουν;

  • Αλλεργία στον ήλιο. Εμφανίζεται με τη μορφή εξανθήματος και προκαλεί έντονο κνησμό.
  • Φωτοδερματίτιδα. Σε σπάνιες περιπτώσεις, μη υποαλλεργικά αντηλιακά μπορούν να προκαλέσουν μικρά εξανθήματα έπειτα από παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο.
  • Αλλεργία στη μέλισσα ή τη σφήκα. Το τσίμπημα από τα συγκεκριμένα έντομα προκαλεί ερυθρότητα, πόνο και ελαφρύ πρήξιμο. Η εκτεταμένη εμφάνιση των συμπτωμάτων αυτών ή η κνίδωση σε όλο το σώμα, καθώς και η δυσκολία στην αναπνοή, συνηγορούν σε αλλεργία. Σε αυτήν την περίπτωση, το παιδί θα πρέπει να μεταφερθεί στο πλησιέστερο νοσοκομείο ή, έστω, σε κάποιο φαρμακείο.
  • Τροφική αλλεργία. Τα θαλασσινά και τα φρούτα, όπως το σταφύλι και τα σύκα, μπορούν να προκαλέσουν τροφική αλλεργία που εκδηλώνεται με διαφόρους τρόπους – από απλή φαγούρα στο στόμα μέχρι και αλλεργικό σοκ.

Ηλιακό έγκαυμα

Τα παιδιά είναι πιο ευάλωτα στις επικίνδυνες επιδράσεις της ηλιακής ακτινοβολίας και παθαίνουν ηλιακά εγκαύματα ευκολότερα, ακόμη κι αν δεν κάθονται πάρα πολλές ώρες κάτω από τον ήλιο. Δεκαπέντε ως είκοσι λεπτά έκθεσης στον ήλιο είναι αρκετά για να πάθουν εγκαύματα παιδιά του δημοτικού. Τα παιδιά θα πρέπει να αποφεύγουν την πολύωρη έκθεση στον ήλιο και να φορούν πάντα αντηλιακό με δείκτη προστασίας SPF 50+.

Τσιμπήματα

Σφήκες, μέλισσες, κουνούπια, ψύλλοι, τσιμπούρια και τσούχτρες αποτελούν ένα πραγματικό κίνδυνο για τα παιδιά που έρχονται σε επαφή με τη φύση. Είναι σημαντικό να γνωρίζετε αν το παιδί σας έχει κάποια συγκεκριμένη ευαισθησία σε δαγκώματα. Είναι σημαντικό να έχετε πάντα στην τσάντα της θάλασσας ένα στικ αμμωνίας. Επίσης, όταν βγαίνετε για βόλτα στη φύση, προτιμήστε να φοράτε στα παιδιά μακριά παντελόνια, που προστατεύουν το σώμα τους.

Θα πρέπει να έρθετε σε άμεση επικοινωνία με το γιατρό:

  • Αν ο τοπικός ερεθισμός και ο κνησμός είναι επίμονοι.
  • Αν παρατηρήσετε ξαφνική δυσκολία στην αναπνοή του παιδιού.
  • Αν το παιδί νιώσει αδυναμία.
  • Αν το παιδί λιποθυμήσει.
  • Αν το παιδί παρουσιάσει υπερβολικό οίδημα κοντά στα μάτια, τα χείλια ή το πέος.

Δηλητηρίαση

Οι αυξημένες θερμοκρασίες ευνοούν την αλλοίωση των τροφίμων τους καλοκαιρινούς μήνες και οι τροφικές δηλητηριάσεις είναι συχνότερες την περίοδο αυτή. Μικροοργανισμοί όπως ο σταφυλόκοκκος, η σαλμονέλα και το εντεροβακτήριο ευθύνονται για την ταλαιπωρία πολλών παιδιών. Τα συμπτώματα, που περιλαμβάνουν επίμονους εμέτους και διάρροια, συνήθως εκδηλώνονται δύο με έξι ώρες μετά την κατανάλωση της αλλοιωμένης τροφής, ενώ εξαρτώνται από το είδος του μικροοργανισμού και του τροφίμου.