Συμβουλές Υγείας

Επιστροφή στα άρθραΣυμβουλές ΥγείαςΞΕΦΥΛΛΙΣΤΕ ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ
ΜΑΣ PHARMA PLUS LINK

Οι ψείρες πάνε σχολείο

Το µέγεθός της είναι µόλις 3-4 χιλιοστά, γεννά 7-10 αυγά την ηµέρα και ζει περίπου έναν µήνα. Σε αυτή τη σύντοµη παρασιτική ζωή της, προκαλεί από απλή φαγούρα µέχρι χαµηλό πυρετό, συνήθως σε νήπια και µικρά παιδιά, και σπανιότερα σε µωρά και σε ενήλικες. Μας πίνει κυριολεκτικά το αίµα και δεν εγκαταλείπει εύκολα το «σπιτικό» της. Τα αυγά και οι κόνιδες παραµένουν στο τριχωτό της κεφαλής και αποµακρύνονται καθώς µεγαλώνουν οι τρίχες. Οι κόνιδες, όταν εντοπίζονται σε απόσταση µεγαλύτερη ενός εκατοστού από το τριχωτό, δεν µπορούν να προκαλέσουν λοίµωξη. Το Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Λοιµώξεων της Αµερικής (CDC) έχει αντίθετη άποψη, υποστηρίζοντας ότι ενεργός λοίµωξη από ψείρες µπορεί να προκληθεί από την εύρεση πολλών (και όχι 2-3) αυγών ακόµη και σε απόσταση 6,5 εκατοστών της τρίχας από τη ρίζα.

Συµβαίνει και στις καλύτερες οικογένειες

«Πρέπει να το ’χει η κούτρα σου να κατεβάζει ψείρες» λέει η γνωστή παροιµία, αλλά οι ψείρες δεν κάνουν διακρίσεις. Αυτά τα «κοινωνικά» έντοµα αγαπούν τα σχολεία και τις κατασκηνώσεις, εκεί δηλαδή όπου τα παιδιά έρχονται σε στενή επαφή µεταξύ τους. Όταν µάλιστα κάνουν την εµφάνισή τους σε ένα σχολείο, είναι σχεδόν βέβαιο ότι σύντοµα θα εξαπλωθούν σε όλα τα κεφάλια. Το παιδί ξύνεται κυρίως στην περιοχή κοντά στον αυχένα και πίσω από τα αυτιά, σε σηµείο που µπορεί να προκληθούν δερµατικές βλάβες. Το χτένισµα µε το ειδικό χτενάκι θα τις φέρει στην επιφάνεια και θα βοηθήσει στην αποµάκρυνσή τους.

Αντιµετώπιση

Στα φαρµακεία υπάρχουν διάφορα τοπικά αντιφθειρικά για παιδιά άνω των 2 ετών και ορισµένα για παιδιά άνω των 6 ετών. Χρησιµοποιούνται σύµφωνα µε τις οδηγίες χρήσης. Αν το παιδί παρουσιάζει συχνά αντιδράσεις υπερευαισθησίας, προτιµήστε πιο φυσικά προϊόντα, τα οποία δεν σκοτώνουν, αλλά αποµακρύνουν τις ψείρες. Σε αυτή την περίπτωση, το χτένισµα µε το ειδικό χτενάκι είναι απολύτως απαραίτητο. Το χτενάκι θεωρείται -ούτως ή άλλως- απαραίτητο σε οποιαδήποτε αγωγή. Ο τρόπος χρήσης του είναι ο εξής:

  1. Ξεµπερδέψτε µε µια κανονική βούρτσα τα µαλλιά (στεγνά ή βρεγµένα, ιδανικά µε ξιδόνερο ή conditioner).
  2. Τοποθετήστε το χτενάκι στην κορυφή του κεφαλιού και χτενίστε επιµελώς από τις ρίζες έως τις άκρες των µαλλιών.
  3. Ξαναπεράστε από το ίδιο σηµείο, χτενίζοντας προσεκτικά για τουλάχιστον δύο ακόµη φορές.

Εναλλακτικές θεραπείες

Το προσεκτικό, επαναλαµβανόµενο χτένισµα των µαλλιών είναι µια καλή επιλογή για παιδιά κάτω των 2 ετών και γενικότερα για άτοµα που δεν µπορούν να λάβουν τοπική αγωγή. Σε αυτές τις περιπτώσεις, συνιστάται από κάποιους και η «µάσκα» µαλλιών µε µαγιονέζα, τζελ µαλλιών, βούτυρο ή ελαιόλαδο. Στόχος είναι η πρόκληση ασφυξίας στις ψείρες και στη συνέχεια η αποµάκρυνσή τους µε το ειδικό χτενάκι.

Οι µέθοδοι αυτές είναι αποτελεσµατικές αλλά χρονοβόρες: πρέπει να επαναλαµβάνονται τουλάχιστον κάθε 3-4 ηµέρες για αρκετές εβδοµάδες.

Προσοχή! Θεραπείες που χρησιµοποιούν βενζίνη ή πετρέλαιο δεν πρέπει να ακολουθούνται, γιατί µπορούν να προκαλέσουν σοβαρές βλάβες.

Πρόληψη

  • Μαζέψτε τα µακριά µαλλιά (οι ψείρες δεν πετούν, αλλά «περπατούν» από τρίχα σε τρίχα).
  • Κάντε χρήση ειδικών εντοµοαπωθητικών λοσιόν µε φυσικά συστατικά και έντονο άρωµα.
  • Ξεπλύντε τα µαλλιά µε ξιδόνερο.
  • Χρησιµοποιήστε έλαια λεβάντας, τεϊόδεντρου ή δεντρολίβανου. Αρκεί µία µόνο σταγόνα στη χτένα του παιδιού: µε το χτένισµα, το άρωµα µένει στα µαλλιά και απωθεί τις ψείρες.

Χρήσιµα:

  • Οι ψείρες δεν επιβιώνουν µακριά από το ανθρώπινο σώµα για περισσότερες από 48 ώρες.
  • Μετά τη θεραπεία, οι κόνιδες µπορεί να παραµένουν για µήνες στα µαλλιά.
  • Η φαγούρα στο κεφάλι πιθανόν να συνεχιστεί για µία ακόµη εβδοµάδα µετά την αποµάκρυνση των ψειρών. Το ξύσιµο µπορεί να προκαλέσει ερεθισµό του τριχωτού της κεφαλής, µε δερµατικές εκκρίσεις, πρησµένους αδένες και ελαφρύ πυρετό. Επισκεφθείτε αµέσως τον παιδίατρο!