Συμβουλές Υγείας

Επιστροφή στα άρθραΣυμβουλές ΥγείαςΞΕΦΥΛΛΙΣΤΕ ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ
ΜΑΣ PHARMA PLUS LINK

Οι ψείρες... πάνε σχολείο

Δεν ξεπερνά τα 4 χιλιοστά, γεννά 7-10 αυγά ημερησίως και, πριν καν γίνει 30 ημερών, έχει αφήσει τα εκατοντάδες αυγά της –τις γνωστές μας κόνιδες– στα κεφάλια των μικρών παιδιών και τους πίνει κυριολεκτικά το αίμα. Είναι η γνωστή σε όλους μας ψείρα, που «συντρόφευσε» αρκετούς από εμάς στο σχολείο, έστω και για λίγες ημέρες, μέχρι η μαμά και ο μπαμπάς να το πάρουν χαμπάρι και να βάλουν τα μεγάλα μέσα: παλιότερα το πετρέλαιο και το ξίδι, σήμερα εξειδικευμένα δερματολογικά προϊόντα και το χτενάκι.

Διάγνωση: «φθειρίαση»

Αν και το μέγεθός του είναι ίσο με έναν σπόρο σουσαμιού, το συγκεκριμένο παράσιτο στηρίζει την ισχύ του στην ικανότητά του να γεννά μεγάλες ποσότητες αυγών και να κάνει κατάληψη στα κεφάλια των μικρών παιδιών, μόλις 2-3 εικοσιτετράωρα μετά την πρώτη του επίσκεψη, προκαλώντας φθειρίαση, όπως ονομάζεται ιατρικά η παρασιτική λοίμωξη από ψείρες. Τα συμπτώματα είναι γνωστά: έντονη φαγούρα, ειδικά πίσω από τα αυτιά και στο ύψος του αυχένα, και σπανιότερα σοβαρός ερεθισμός της επιδερμίδας, που μπορεί να οδηγήσει σε πρήξιμο των αδένων, ακόμη και σε αύξηση της θερμοκρασίας.

Η φθειρίαση είναι εξαιρετικά μεταδοτική. Όταν παρουσιάζεται στα παιδιά, είναι σχεδόν βέβαιο ότι το παράσιτο θα επισκεφθεί και τους μεγάλους.

Το ’χει η κούτρα σου;

Η γνωστή παροιμία «Πρέπει να το ’χει η κούτρα σου να κατεβάζει ψείρες» φαίνεται ότι δεν ισχύει. Οι ψείρες δεν κάνουν διακρίσεις, δεν διαλέγουν καθαρά ή βρόμικα κεφάλια, ούτε αποφεύγουν τα βαμμένα μαλλιά της μαμάς –όσο κι αν οι κομμωτές υποστηρίζουν το αντίθετο– και κυρίως δεν απομακρύνονται με το κούρεμα. Κάποιες φορές μάλιστα γίνονται η αιτία να συνταχθούν «άβολα» σχολικά σημειώματα εκ μέρους της διεύθυνσης, με τα οποία καλούνται οι γονείς να λάβουν τα μέτρα τους. Ακόμη όμως κι όταν όλα γίνονται σωστά στο σπίτι, η επιδημία τελικά χτυπά το σχολείο, γιατί συνήθως το παιδί ξανακολλά ψείρες, οπότε το πρόβλημα απαιτεί νέα αντιμετώπιση. Πόσο εύκολο όμως είναι να συγχρονιστεί μια τάξη 20 παιδιών στην «απεντόμωση»;

Αντιμετωπίζοντας τον «εχθρό»

Η θεραπεία την οποία θα προτείνουν ο παιδίατρος ή ο φαρμακοποιός γίνεται με ειδικά αντιφθειρικά προϊόντα και ενδείκνυται για παιδιά ηλικίας αυστηρά άνω των 2 ετών. Ορισμένα μάλιστα σπρέι ή λοσιόν απευθύνονται σε παιδιά άνω των 6 ετών. Σε κάθε περίπτωση, καλό είναι να συζητήσετε με τον ειδικό επιστήμονα τα υπέρ και τα κατά της φυσικής ή, αντίθετα, της «επιθετικής» θεραπείας. Υπάρχουν προϊόντα που απομακρύνουν τις ψείρες και είναι φιλικά όχι μόνο στην επιδερμίδα αλλά και σε όλο τον οργανισμό. Ας μην ξεχνάμε ότι η επιδερμίδα μας απορροφά μέρος των συστατικών που περιέχονται στα καλλυντικά και τα φαρμακευτικά σκευάσματα. Τα προϊόντα αυτά, μάλιστα, είναι κατά κάποιον τρόπο οικολογικά, καθώς δεν δρουν ως «εντομοκτόνα» και δεν επιβαρύνουν το περιβάλλον. Είναι όμως λιγότερο αποτελεσματικά και συνήθως απαιτείται περισσότερος χρόνος, καθώς και μεγάλη επιμονή και υπομονή, για να καθαρίσει το κεφάλι του παιδιού. Αντίθετα, τα προϊόντα με τα «δραστικά» συστατικά έχουν άμεσα αποτελέσματα, αλλά δεν προτιμώνται από τους γονείς μικρών παιδιών, επειδή προκαλούν συχνά αντιδράσεις υπερευαισθησίας.

Οι παιδίατροι συνήθως προτρέπουν τους γονείς να επιλέξουν τα πιο φυσικά προϊόντα, υπογραμμίζοντας παράλληλα την αναγκαιότητα της καθημερινής χρήσης της ειδικής χτένας.

Σε παιδιά μικρότερα των 2 ετών, η συνταγή του παιδιάτρου μοιάζει με συνταγή μαγειρικής. Μαγιονέζα, βούτυρο ή ελαιόλαδο επιστρατεύονται και δρουν ως μηχανισμοί ασφυξίας των παρασίτων, τα οποία, προκειμένου να αναπνεύσουν, αποκολλώνται από το τριχωτό και τελικά απομακρύνονται με το ειδικό χτενάκι. Την ίδια δράση έχουν και τα τζελ μαλλιών καθώς και τα conditioners. Για να είναι αποτελεσματικές οι εναλλακτικές αυτές μέθοδοι, απαιτείται αυστηρή τήρηση των οδηγιών, καθώς χρειάζεται επανάληψη της διαδικασίας τουλάχιστον κάθε 3-4 ημέρες για αρκετές εβδομάδες.

Η καίρια πρόληψη

Για να μην... τραβάτε τα μαλλιά σας και αυτά του παιδιού σας: 

  • Να είστε σε ετοιμότητα από την πρώτη κιόλας ημέρα του σχολείου, ελέγχοντας το κεφάλι του παιδιού σας για τυχόν κόνιδες.
  • Αν παρατηρήσετε ότι το παιδί σας ξύνεται πίσω από τα αυτιά ή στο τριχωτό στο ύψος του αυχένα, μην περιμένετε να πιάσετε τον μικροσκοπικό ένοχο στα πράσα, για να πιστοποιήσετε ότι το παιδί σας έχει ψείρες. Δράστε άμεσα, χρησιμοποιώντας το χτενάκι σε καλοχτενισμένα μαλλιά, τα οποία έχετε ήδη περάσει με μαλακτικό ή ξιδόνερο.
  • Η αλογοουρά είναι το χτένισμα επιλογής σε επιδημίες φθειρίασης, καθώς κάνει δύσκολη την πρόσβαση της ψείρας στο τριχωτό της κεφαλής.
  • Οι ειδικές λοσιόν ή και το ξιδόνερο, όταν χρησιμοποιούνται καθημερινά, απωθούν τις ψείρες. Την ίδια απωθητική δράση έχουν επίσης τα έλαια λεβάντας, τεϊόδεντρου και δεντρολίβανου, τα οποία όμως πρέπει να χρησιμοποιούνται με φειδώ, ειδικά σε μικρά παιδιά. Μία σταγόνα ελαίου στη χτένα του παιδιού και ένα πέρασμα από όλο το κεφάλι, πριν το παιδί φύγει για το σχολείο, είναι αρκετά, ώστε να γυρίσει στο σπίτι χωρίς τους παρασιτικούς «φίλους» του.