Συμβουλές Υγείας

Επιστροφή στα άρθραΣυμβουλές ΥγείαςΞΕΦΥΛΛΙΣΤΕ ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ
ΜΑΣ PHARMA PLUS LINK

Οικογενειακή υπόθεση

Η θερµοκρασία πέφτει, ο Άγιος Βασίλης προσγειώνεται καθαγιάζοντας την καταναλωτική µανία των εορτών, οι καλικάντζαροι πηδούν µέσα από τους θρύλους στην πιατέλα µε τα µελοµακάρονα και... τα παιδιά χαίρονται µε όλες τους τις αισθήσεις τις δεκαπενθήµερες σχολικές διακοπές! Μοιραστείτε τον ενθουσιασµό τους, αφιερώστε τους χρόνο και περάστε τις γιορτές οικογενειακά και δηµιουργικά µε έδρα το σπίτι σας, χωρίς µεγαλεπήβολα σχέδια και αποδράσεις. Το θέµα είναι να είστε «οµάδα», κάνοντας µαζί όλα τα µικρά και µεγάλα εορταστικά θαύµατα: γλυκά, χειροτεχνίες, στολίσµατα, γλέντια. Χαρίστε στα παιδιά σας το κέφι σας, και θα ζήσετε εσείς καλά και εκείνα καλύτερα!

Στολίστε! ( Ή µήπως να φυτέψετε;)

Το κωνοφόρο δέντρο, σύµβολο των Χριστουγέννων, έχει νικήσει κατά κράτος το παραδοσιακό καραβάκι, και µε το δίκιο του. Περήφανο, ανθεκτικό, χειµωνιάτικο και –κυρίως– µε µπόλικο χώρο για στόλισµα. Θα επιλέξετε το φυσικό, πλην όµως κοµµένο από τη ρίζα έλατο που γεννήθηκε για να πεθάνει σε ένα διαµέρισµα; Πιο γενναιόδωρη επιλογή είναι ένα έλατο σε γλάστρα που θα µείνει ζωντανό για πάντα και θα µπολιάσει τους µικρότερους µε οικολογική συνείδηση και µε την έννοια της φροντίδας και της προφοράς. Αφήστε την επιλογή του στα παιδιά σας. Εάν έχετε κήπο, σκάψτε όλοι µαζί στο χώµα για να το µεταφυτέψετε και να το στολίσετε µε φωτάκια εξωτερικού χώρου. Εάν µένετε σε διαµέρισµα, µην το υπερθερµάνετε µέσα στον εσωτερικό χώρο, αλλά βγάλτε το στο µπαλκόνι το συντοµότερο δυνατό. Εξάλλου, ένα στολισµένο έλατο φαίνεται πολύ ωραιότερο πίσω από το τζάµι και δεν καταλαµβάνει ζωτικό χώρο.

Φουρνίστε

Όχι χοιρινό κότσι ή γαλοπούλα, αλλά όλες τις γλυκές λιχουδιές που αρέσουν στα παιδιά: µελοµακάρονα και κουραµπιέδες, δίπλες και σοκολατόπιτες, τσουρέκια και βασιλόπιτες. Φορέστε ποδιές και σκούφους, και ταµπουρωθείτε στην κουζίνα οικογενειακώς. Ανακατέψτε τα υλικά όλοι µαζί παρέα, ανάψτε τον φούρνο και αφήστε το σπίτι να µοσχοµυρίσει. Είναι βέβαιο ότι κάτι νόστιµο θα βγει. Το πιο νόστιµο απ’ όλα, οι αναθερµασµένες σχέσεις σας!

∆ιαβάστε

Αυτή είναι η κατάλληλη περίοδος για να µυήσετε τα µικρά παιδιά στο διάβασµα των βιβλίων, να θυµίσετε στα µεγαλύτερα τους κλασικούς συγγραφείς κι εσείς, οι ενήλικες, να ανακαλέσετε παιδικές αναµνήσεις, διαβάζοντας, για παράδειγµα, τη «Χριστουγεννιάτικη Ιστορία» του Ντίκενς, µε ήρωα τον Εµπενίζερ Σκρουτζ.

Θυµηθείτε

Η αλλαγή του χρόνου είναι µια ευκαιρία να συζητήσετε µε τα παιδιά και τους εφήβους όχι για εκείνα που θα έρθουν, αλλά για όλα όσα πέρασαν. Μπορεί να είναι αναµνήσεις από την κοινή σας ζωή, αστεία στιγµιότυπα από τα πρώτα τους Χριστούγεννα ή ιστορίες από παλαιότερες εποχές, εκείνες των παππούδων και των γιαγιάδων. Το κοινό παρελθόν συχνά ενώνει τους ανθρώπους πιο δυνατά από το κοινό µέλλον.

∆είτε

Σενάρια µε σκύλους ∆αλµατίας και γάτες Αγκύρας, Άγιους Βασίληδες και θαυµατουργούς µάγους, αλλά και κάθε είδους κινηµατογραφική ιστορία που µπορεί να ενώσει παιδιά και γονείς, γίνονται η απογευµατινή διασκέδαση µεταξύ ζεστής σοκολάτας και πολίτικου τσουρεκιού. Απαραίτητη προϋπόθεση: την ταινία πρέπει πάντα να την επιλέγουν οι µικρότεροι!

Απολαύστε

Παρά το θρησκευτικό της περιεχόµενο, η γιορτή των Χριστουγέννων έχει και µια επικούρεια πλευρά: την ευχαρίστηση. Ένα πρωινό που ξεκινά µε λιχουδιές φτιάχνει τη διάθεση για κουβέντες και εξοµολογήσεις. Μεταξύ οµελέτας και δηµητριακών, µπορείτε να µάθετε τα «βάσανα» και τις χαρές των παιδιών σας, να λύσετε τις παρεξηγήσεις της χρονιάς που τελειώνει, να χτίσετε ξανά σχέσεις εµπιστοσύνης.

Παίξτε

Από τη Μονόπολη και το «φιδάκι» έως το σκάκι, ο δρόµος είναι µακρύς και γεµάτος παιχνίδια. Κάντε µε τα παιδιά σας ανταλλαγή: Εσείς θα «ξεσκονίσετε» όλα εκείνα τα επιτραπέζια της εποχής του δικού σας cocooning και τα παιδιά θα σας µυήσουν στα ηλεκτρονικά παιχνίδια, για τα οποία στήνετε όλη τη χρονιά καβγάδες. Καιρός να κάνετε ειρήνη παίζοντας παρέα.

Αρωµατίστε

Από τα καταστήµατα µε είδη χόµπι προµηθευτείτε τις πρώτες ύλες για να φτιάξετε µαζί µε τα παιδιά σας χειροποίητα κεριά, στην κατασκευή των οποίων µπορείτε να προσθέσετε αιθέρια έλαια της αρεσκείας σας -µε τη βοήθεια πάντα του φαρµακοποιού σας. Τα µικρότερα παιδιά µπορούν να φτιάξουν αρωµατικές µπάλες, καρφώνοντας σε πορτοκάλια γαρίφαλα (µοσχοκάφρια).

Τυπώστε

Ανοίξτε κινητά, υπολογιστές και εκτυπωτές, και παροτρύνετε τα παιδιά σας να συµµετάσχουν καλλιτεχνικά σε µια αγγαρεία που θα σας ανταµείψει οικογενειακά. Επιλέξτε τις καλύτερες φωτογραφίες, πειράξτε το ζουµ και τα χρώµατα, µετατρέψτε τα έγχρωµα καρέ σε ασπρόµαυρα και, τέλος, εκτυπώστε τα έργα σας, αφήνοντας ντοκουµέντα για τις επόµενες γενιές.

Αγαπάτε αλλήλους

Μυήστε τα παιδιά σας στη χαρά της προσφοράς: Επιλέξτε µαζί παιχνίδια και βιβλία σε πολύ καλή κατάσταση, αµπαλάρετέ τα και χαρίστε τα σε εκείνους που τα έχουν ανάγκη. Μαγειρέψτε µαζί µε τα παιδιά σας και προσφέρετε τα γεύµατα σε δράσεις για άστεγους. Καλέστε για φαγητό φίλους ή συγγενείς µε τους οποίους έχετε χαθεί, καθώς είναι σηµαντικό για τα παιδιά σας να αποστρέφονται τη µνησικακία.