Άρθρα από φαρμακοποιούς του δικτύου μας

Επιστροφή στα άρθρααπό φαρμακοποιούς του δικτύου μαςΞΕΦΥΛΛΙΣΤΕ ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ
ΜΑΣ PHARMA PLUS LINK

Οστεοπόρωση: Μια σιωπηλή επιδημία

Ορισμός

Μια εύκολη λέξη (= κόκαλο με πόρους) για μια χρόνια και δύσκολη ασθένεια. Είναι πάθηση του μεταβολισμού των οστών με σταδιακή μείωση της πυκνότητας και της ποιότητάς τους κι αύξηση του κινδύνου κατάγματος των οστών.

Αφορμή για την καλύτερη μελέτη της νόσου στάθηκε το πρόβλημα οστεοπόρωσης των κοσμοναυτών διαρκείας και η συνεχής γήρανση του πληθυσμού.

Αυτή η ύπουλη και αθόρυβη νόσος έχει διάφορους τύπους:

  1. Μετεμμηνοπαυσιακός
  2. Γεροντικός
  3. Ιδιοπαθής (εμφανίζεται σε αγόρια και κορίτσια στην εφηβική ηλικία)
  4. Δευτεροπαθής (προκαλείται από συγκεκριμένη πάθηση όπως ο διαβήτης, ο υπερπαραθυρεοειδισμός, η χρήση κορτιζόνης κ.ά.).

Διάγνωση

Περίπου 1-3 γυναίκες άνω των 50 ετών και 1-5 άνδρες θα πάθουν ένα οστεοπορωτικό κάταγμα, το οποίο μπορεί να αφορά τη σπονδυλική στήλη, τα ισχία και τους καρπούς. Η ιατρική εκτίμηση για τη διάγνωση της "σιωπηλής" αυτής νόσου και την πιθανότητα κατάγματος μπορεί να περιλαμβάνει:

  • Λήψη του ιατρικού ιστορικού
  • Κλινική εξέταση
  • Διενέργεια Μέτρησης Οστικής Πυκνότητας και σχετικές εργαστηριακές εξετάσεις
  • Τον δείκτη-εργαλείο FRAX, που υπολογίζει την πιθανότητα να υποστεί κάποιος κάταγμα μείζονος οστού τα επόμενα 10 χρόνια από την εξέταση.

Πρόληψη

Ο κύριος στόχος στην πρόληψη είναι να αποκτήσουμε την κορυφαία τιμή οστικής μάζας στο τέλος της σκελετικής μας ανάπτυξης (ηλικία 25-35 ετών).

Η επαρκής πρόσληψη βιταμίνης D είναι απαραίτητη για τη σωστή ανάπτυξη των οστών καθώς ρυθμίζει την απορρόφηση του ασβεστίου και του φωσφόρου.

Επίσης το πυρίτιο, το μαγνήσιο και τα ιχνοστοιχεία επιτελούν σημαντικούς λειτουργικούς ρόλους στον κύκλο εργασιών της γένεσης και της αναγέννησης των οστών.

Κάποιοι βασικοί παράγοντες κινδύνου που όμως μπορούν να διορθωθούν από δική μας παρέμβαση είναι: 1) Κάπνισμα, 2) Χαμηλή πρόσληψη ασβεστίου, 3) Κατάχρηση αλκοόλ, 4) Πρόωρη εμμηνόπαυση, 5) Ανεπαρκής σωματική άσκηση ή παρατεταμένη καταπόνηση.

Δυστυχώς υπάρχουν και παράγοντες κινδύνου που δεν μπορούν να νικηθούν, όπως η κληρονομικότητα, η ηλικία και η φυλή.

Θεραπεία

Η οστεοπόρωση δεν έχει πλήρη ίαση. Ωστόσο υπάρχουν πολλοί τρόποι για να αντιμετωπίσει κανείς τη νόσο και πάντα με τη σωστή καθοδήγηση του θεράποντος ιατρού. Στην αντιμετώπιση της οστεοπόρωσης χωρίς φάρμακα, τα μέσα που διαθέτει η σύγχρονη ιατρική είναι τα ακόλουθα: 1) Ασκήσεις, 2) Ορθώσεις (μοντέρνοι νάρθηκες που όμως επιτρέπουν μεγάλη ελευθερία κινήσεων), 3) Πλατφόρμες δόνησης για ενδυνάμωση των μυών, 4) Διάφορα συμπληρώματα που ενισχύουν τα οστά και μπορούμε να βρούμε στο φαρμακείο μας, 5) Εκπαίδευση και παροχή οδηγιών για ασφαλή κίνηση.

Στην φαρμακευτική αγωγή περιλαμβάνονται φάρμακα που λειτουργούν με δύο τρόπους: (α) να μειώνουν ή να σταματούν την απώλεια οστικής μάζας και (β) να δημιουργούν νέα οστική μάζα.

Ελπιδοφόρα αποτελέσματα δίνουν και οι νέες ενέσιμες θεραπείες που βέβαια επιστρατεύονται κατά περίπτωση.

Άννα Καψή, Φαρμακοποιός
Φαρμακείο Άννα Καψή, Μέλος του Δικτύου Pharma PLUS

Μας ρωτάτε. Σας απαντάμε.

Τι είναι η οστεοπόρωση, πώς γίνεται η διάγνωση και πώς μπορούν να περιοριστούν τα συμπτώματά της με τη λήψη συμπληρωμάτων διατροφής;

Η οστεοπόρωση χαρακτηρίζεται από μια μείωση της οστικής μάζας, με ταυτόχρονη αύξηση του κινδύνου για κάποιο κάταγμα. Πριν το κάταγμα, η ασθένεια δεν δίνει κάποιο σύμπτωμα που μπορεί να μας προϊδεάσει και μπορεί να εξελίσσεται σιωπηλή για πολύ καιρό. Μία απώλεια ύψους θα μπορούσε να είναι σημάδι και θα ήταν το αποτέλεσμα κάποιου σπονδυλικού κατάγματος.

Η διάγνωσή της μπορεί να γίνει με Μέτρηση της Οστικής Πυκνότητας, εργαστηριακές εξετάσεις (όπως αίματος και ούρων) και τον δείκτη-εργαλείο FRAX. Επιπλέον εξετάσεις μπορεί ορισμένες φορές να είναι απαραίτητες, όπως: ακτινογραφίες, ανίχνευση σπονδυλικών καταγμάτων και σπινθηρογραφήματα οστών, αξονικές ή μαγνητικές τομογραφίες.

Αξιοποιώντας τα συστατικά της φύσης, έχουν δημιουργηθεί συνθέσεις σκευασμάτων, των οποίων η χρήση μπορεί να βοηθήσει στην ανάπλαση των οστών και να αποτρέψει την ολική ή μερική μείωση της οστικής μάζας. Διαφαίνεται ότι η λήψη των συμπληρωμάτων διατροφής μπορεί να είναι αποτελεσματική στην αύξηση της οστικής πυκνότητας σε διάφορα οστά των ασθενών, ειδικότερα στο ισχίο, τη σπονδυλική στήλη, και τον αυχένα του μηριαίου οστού. Αυτή η αύξηση της οστικής πυκνότητας σε ασθενείς με σκελετικά προβλήματα είναι πολύτιμη, διότι ουσιαστικά περιορίζει κατά πολύ την εμφάνιση κατάγματος. Αναζητήστε στα φαρμακεία τα ειδικά συμπληρώματα διατροφής για την πρόληψη της συχνής αυτής νόσου.