Άρθρα από φαρμακοποιούς του δικτύου μας

Επιστροφή στα άρθρααπό φαρμακοποιούς του δικτύου μαςΞΕΦΥΛΛΙΣΤΕ ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ
ΜΑΣ PHARMA PLUS LINK

Ουρολοιµώξεις: Πώς θα τις αποφύγουµε, πώς θα τις αντιµετωπίσουµε

Οι πιο κοινοί τύποι ουρολοίµωξης είναι η οξεία κυστίτιδα (λοίµωξη της ουροδόχου κύστης) και η ουρηθρίτιδα (λοίµωξη της ουρήθρας). Οι πιο σοβαρές όµως λοιµώξεις είναι αυτές του ανώτερου ουροποιητικού συστήµατος (πυελονεφρίτιδα και σπειραµατονεφρίτιδα).

Αιτίες

Στις κυριότερες αιτίες των ουρολοιµώξεων συµπεριλαµβάνεται η ανεξέλεγκτη έκθεση σε περιβάλλον πλούσιo σε µικροβιακό φορτίο (π.χ. άµµος, πισίνες, τζακούζι), σε συνδυασµό µε την ελλιπή υγιεινή της ουρογεννητικής περιοχής, το αδύναµο ανοσοποιητικό σύστηµα (π.χ. λόγω ανο- σοκαταστολής σε χρήση κορτιζόνης, χηµειοθεραπείες, AIDS) και την κατάχρηση αντιβιοτικών φαρµάκων. Επίσης, η χρήση αντισυλληπτικών µέσων, όπως το διάφραγµα και τα σπερµατοκτόνα, καθώς και η σεξουαλική επαφή, αποτελούν συχνές αιτίες. Τέλος, ιατρικοί χειρισµοί, όπως η µακροχρόνια τοποθέτηση ουροκαθετήρα, καθώς και διάφορες παθήσεις όπως ο διαβήτης, ή φυσιολογικές καταστάσεις όπως η εγκυµοσύνη και η εµµηνόπαυση, είναι δυνατόν να προκαλέσουν λοιµώξεις του ουροποιητικού συστήµατος. Έτσι, ερχόµαστε αντιµέτωποι µε τα δυσάρεστα συµπτώµατα των λοιµώξεων αυτών.

Συµπτώµατα

Τα συµπτώµατα της ουρολοίµωξης διαφέρουν, ανάλογα µε την ηλικία και το φύλο. Στις νεαρές γυναίκες, οι λοιµώξεις του ουροποιητικού εµφανίζονται µε συχνουρία, καύσο και πόνο χαµηλά στην κοιλιά ή στα έξω γεννητικά όργανα κατά την ούρηση, ενώ δεν είναι σπάνια και η παρουσία αίµατος, ιδιαίτερα στο τέλος της ούρησης. Οι ηλικιωµένες γυναίκες και οι άντρες πιθανόν να αναφέρουν αδυναµία, τρόµο και κοιλιακό άλγος, ειδικά αν συνυπάρχει πυρετός. Τα ούρα µπορεί να φαίνονται θολά, σκούρα ή αιµατηρά, ή ακόµη να έχουν δυσάρεστη οσµή. Σε άτοµα που φορούν καθετήρα, το µόνο σύµπτωµα είναι ο πυρετός µε ή χωρίς ρίγος, ο οποίος δεν µπορεί να αποδοθεί σε άλλη αιτία. Συνήθως οι ουρολοιµώξεις δεν προκαλούν πυρετό εάν µολυνθεί µόνον η ουροδόχος κύστη. Ο πυρετός είναι δυνατόν να σηµαίνει ότι η µόλυνση έχει φθάσει στα νεφρά ή ότι έχει µολυνθεί ο προστάτης (οξεία προστατίτιδα, η οποία είναι µια επικίνδυνη για τη ζωή λοίµωξη και θέλει άµεση νοσηλεία), και είναι ένδειξη για άµεση φαρµακευτική αντιµετώπιση και πιθανότατα νοσηλεία.

Οι συµβουλές πρόληψης

  • Λήψη άφθονων υγρών, σταδιακά όλη την ηµέρα.
  • Ούρηση µε την πρώτη επιθυµία (σε καθιστή θέση οι γυναίκες).
  • Ούρηση αµέσως µετά τη σεξουαλική επαφή.
  • Σωστός καθαρισµός της ουρογεννητικής περιοχής.
  • Χρήση καθαρών εσωρούχων, και κατά προτίµηση βαµβακερών.
  • Αποφυγή αρωµατικών σαπουνιών, αφρόλουτρων, αλλά και αποσµητικών στην περιοχή του κόλπου.
  • Προσεκτικός καθαρισµός κατά την ούρηση, µε κατεύθυνση από µπροστά προς τα πίσω, για να µην τροφοδοτείται µε µικρόβια το ουροποιητικό σύστηµα.
  • Αποφυγή της χρήσης ταµπόν.

Πρόληψη

Λαµβάνοντας υπόψη όλα τα παραπάνω, κρίνεται απαραίτητο να ακολουθούµε ορισµένους καθηµερινούς κανόνες υγιεινής και δίαιτας, ώστε να είµαστε σε θέση να προλαµβάνουµε τέτοιου είδους λοιµώξεις µε φυσικό τρόπο, χωρίς να χρειάζεται µονίµως να καταφεύγουµε σε φαρµακευτική αγωγή, η οποία µάλιστα µπορεί να επιβαρύνει και τον οργανισµό µας σε βάθος χρόνου. Τα γενικά µέτρα πρόληψης είναι:

Οι τροφές που αποφεύγουµε

Εφόσον δηµιουργηθεί η λοίµωξη, υπάρχουν µερικά τρόφιµα που µπορεί να επιδεινώσουν τα συµπτώµατα, ερεθίζοντας την ουροδόχο κύστη. Η υπερφόρτωση της ζάχαρης, τα επεξεργασµένα δηµητριακά και τα «κακά» λίπη θέτουν το στάδιο για οξέωση, µια νοσηρή ανισορροπία στα επίπεδα του pH του σώµατος. Μακροχρόνια οξέωση είναι δυνατόν να προκαλέσει φλεγµονή των νεφρών, ένας παράγοντας που θα µπορούσε να διαδραµατίσει σηµαντικό ρόλο στην πρόκληση ουρολοιµώξεων. Καλό θα είναι να αποφεύγουµε το αλκοόλ, την καφεΐνη, τα ανθρακούχα ποτά και τους χυµούς. Όπως επίσης και τις πικάντικες τροφές, τροφές µε οξέα, πίκλες, το ξίδι, τα φασόλια, τα κρεµµύδια και οποιαδήποτε άλλη τροφή ξέρουµε ότι ερεθίζει την ουροδόχο κύστη µας. Επιπλέον, µια ενδεχόµενη δυσκοιλιότητα πρέπει να την αντιµετωπίσουµε, καθώς αυτή δηµιουργεί ελλιπή κένωση της ουροδόχου κύστης, κάτι που µας καθιστά επιρρεπείς σε λοιµώξεις.

Οι τροφές που βοηθούν

Τελευταία, γίνεται λόγος για κάποιες τροφές και συµπληρώµατα διατροφής που µπορούµε να καταναλώνουµε, ώστε να είµαστε σε θέση να προλαµβάνουµε ή ακόµα και να αντιµετωπίζουµε την πλειονότητα των ουρολοιµώξεων που µπορούν να µας προσβάλουν.

Σύµφωνα λοιπόν µε τις πιο πρόσφατες έρευνες, η σπουδαιότερη ουσία που χρειάζεται  ο οργανισµός µας είναι η D-Μαννόζη. Η δραστικότητά της περιορίζεται στις ουρολοιµώξεις που οφείλονται στο βακτήριο E.coli, οι οποίες –για καλή µας τύχη– αποτελούν περισσότερο από το 90% των περιπτώσεων.

Η D-Μαννόζη είναι ένα σάκχαρο που βρίσκεται σε µεγάλο αριθµό φρούτων, συµπεριλαµβανοµένων των µήλων, των µπλούµπερι και των κράνµπερι, και ασκεί τη δράση της προσκολλώµενη στα τοιχώµατα των βακτηρίων E.coli. Στη συνέχεια, αυτά προσκολλώνται µεταξύ τους χωρίς να
µπορούν να εγκατασταθούν στα τοιχώµατα της ουροδόχου κύστης, και έτσι αποβάλλονται από τον οργανισµό µε τη φυσιολογική διαδικασία της ούρησης. Πέρα από την αδιάψευστη αποτελεσµατικότητά της, η D-Μαννόζη είναι και απολύτως ασφαλής, ακόµη και σε µεγάλες ποσότητες, για τα παιδιά, τους ηλικιωµένους, τις εγκύους, αλλά και για τους διαβητικούς ασθενείς, καθώς –αν και σάκχαρο– πολύ µικρό ποσοστό της µεταβολίζεται. Η συνιστώµενη δοσολογία ανέρχεται στα 500 mg (κάψουλα ή σκόνη διαλυµένη στο νερό) κάθε 2- 3 ώρες για περίπου 5 ηµέρες.

Άλλα συστατικά που µπορούν να παίξουν καθοριστικό ρόλο στην αντιµετώπιση των ουρολοιµώξεων:

Uva Ursi (Αρκτοστάφυλος ο Αλπικός)
Το βότανο Uva ursi (Arctostaphyllus uva ursi) περιέχει µια ενεργή ουσία, την αρµπουτίνη, η οποία, στο αλκαλικό περιβάλλον των ούρων, µετατρέπεται στην υδροκινόνη, ουσία που έχει αντιµικροβιακή δράση. Αποτελεί ουσιαστικά ένα φυσικό απολυµαντικό του ουροποιητικού συστήµατος και θεωρείται πάρα πολύ αποτελεσµατικό στην περίπτωση των αλκαλικών ούρων, αλλά και της κυστίτιδας γενικότερα. Κυκλοφορεί σε µορφή κάψουλας (250 mg, 3 φορές την ηµέρα) ή σε σταγόνες (40 σταγόνες, 2 φορές την ηµέρα), αλλά δεν συνιστάται κατά τη διάρκεια της εγκυµοσύνης και του θηλασµού.

Βακκίνια (Κράνµπερι)
Είναι αποδεδειγµένο ότι ο χυµός κράνµπερι έχει ήπια αντιβιοτική δράση και µπορεί να προστατεύσει την κύστη από τις µολύνσεις. Ο συγκεκριµένος καρπός περιέχει ένα αντιοξειδωτικό, την επικατεχίνη, και το σάκχαρο D-Μαννόζη, που αναφέραµε παραπάνω, τα οποία αποτρέπουν τη σύνδεση των βακτηρίων στους ιστούς της ουροδόχου κύστης. Επειδή τα βακτήρια δεν µπορούν να συνδεθούν στον ιστό της κύστης, αποβάλλονται µε τα ούρα, αντί να πολλαπλασιαστούν, και αποτρέπεται η λοίµωξη. Εάν είστε επιρρεπείς στις ουρολοιµώξεις, προσπαθήστε να καταναλώσετε µια µικρή ποσότητα χυµού ή άλλης µορφής καθηµερινά. Εάν αντιµετωπίζετε µια ουρολοίµωξη τη δεδοµένη στιγµή, αυξήστε την κατανάλωση κράνµπερι. Καλό θα ήταν ό,τι πίνετε ή τρώτε να µην περιέχει ζάχαρη, καθώς αυτή αποτελεί την τροφή των µικροβίων.

Βατόµουρα (Μπλούµπερι)
Τα βατόµουρα και τα κράνµπερι ανήκουν στην ίδια οικογένεια φυτών και έχουν παρόµοιες ιδιότητες καταστολής των βακτηρίων. Έρευνα έδειξε ότι ο χυµός βατόµουρου προλαµβάνει τις λοιµώξεις του ουροποιητικού συστήµατος. Αν δεν βρίσκετε εύκολα χυµό βατόµουρου, µπορείτε να τα προµηθευτείτε ως φρούτα και να τα προσθέσετε στα δηµητριακά σας το πρωί.

Τσουκνίδα
Η τσουκνίδα έχει αντιφλεγµονώδεις και διουρητικές ιδιότητες. Βάλτε ένα κουταλάκι αποξηραµένα φύλλα τσουκνίδας σε µία κούπα ζεστό νερό. Αφήστε το να κρυώσει και πιείτε την κούπα µέσα σε µία ηµέρα, ανά 3 ώρες από 2 κουταλιές της σούπας κάθε φορά.

Ανανάς
Το ένζυµο βροµελαΐνη, που περιέχει ο ανανάς, έχει αποδειχθεί ότι συνεπικουρεί τη δράση των αντιβιοτικών σε περίπτωση ουρολοίµωξης. Σε έρευνα που έγινε σε άτοµα µε ουρολοίµωξη στα οποία χορηγήθηκε βροµελαΐνη, µαζί µε την αντιβιοτική αγωγή που ακολουθούσαν, διαπιστώθηκε ότι η ουρολοίµωξη υποχώρησε ταχύτερα, σε σύγκριση µε ασθενείς που έλαβαν ένα placebo.

Goldenseal
Το βότανο Goldenseal (Hydrastis canadensis) βοηθά στη θεραπεία πολλών µολύνσεων, χάρη σε ένα αλκαλοειδές που περιέχει, τη βερβερίνη, το οποίο εµποδίζει τα βακτήρια να προσκολληθούν στα τοιχώµατα της ουροδόχου κύστης. Κυκλοφορεί σε κάψουλες (500 mg, 3 φορές την ηµέρα) και σταγόνες (40 σταγόνες πρωί και βράδυ).

Βιταµίνη C (Ασκορβικό οξύ)
Η βιταµίνη C διατηρεί την ουροδόχο κύστη υγιή, επειδή αυξάνει  την οξύτητα των ούρων, δηµιουργώντας έτσι ένα περιβάλλον που δεν ευνοεί την ανάπτυξη δυνητικά επιβλαβών βακτηρίων.

Μαγειρική σόδα
Εάν αισθάνεστε ότι µια ουρολοίµωξη αρχίζει να κάνει την εµφάνισή της, δοκιµάστε να πιείτε λίγη µαγειρική σόδα, διαλυµένη σε νερό. Η µαγειρική σόδα αυξάνει το pH στα ούρα σας και παρεµποδίζει την ανάπτυξη των βακτηρίων. Έτσι, µπορεί να βοηθήσει στην αντιµετώπιση της
λοίµωξης χωρίς τη χρήση αντιβιοτικών.

 

Από τα φαρμακεία του Δικτύου Pharma PLUS Μιχαλάκου Νικολέττα, Αμπελόκηποι.