Βιταμίνες – Συμπληρώματα Διατροφής

Επιστροφή στα άρθραΒιταμίνες – Συμπληρώματα ΔιατροφήςΞΕΦΥΛΛΙΣΤΕ ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ
ΜΑΣ PHARMA PLUS LINK

PABA (Παρα-Αμινοβενζοϊκό οξύ)

Το PABA συχνά πιστεύεται ότι είναι ένα μέλος του συμπλέγματος βιταμινών Β αλλά στην πραγματικότητα δεν είναι μια πραγματική βιταμίνη. Το PABA είναι μέρος της δομής του φυλλικού οξέος.

Δράση

Η δράση του PABA στους ανθρώπους δεν είναι ακόμα πλήρως κατανοητή αλλά φαίνεται να εμπλέκεται στο μεταβολισμό των αμινοξέων και των ερυθροκυττάρων.

Έλλειψη

Η έλλειψη PABA μπορεί να οδηγήσει σε παθολογικές καταστάσεις του δέρματος, όπως απώλεια του χρώματος του δέρματος και έκζεμα, καθώς και σε ευερεθιστικότητα ή κατάθλιψη.

Ωφέλεια λήψης συμπληρώματος με PABA

Εκτός από τη συμπερίληψή του σε χαμηλά επίπεδα σε πολυβιταμινούχα συμπληρώματα, η κύρια αποδεκτή χρήση του PABA είναι ως ένα «φάρμακο» για τη λεύκη (παθολογική κατάσταση που χαρακτηρίζεται από τον αποχρωματισμό του δέρματος).

Επίσης, το PABA έχει χρησιμοποιηθεί σε περιπτώσεις σκληροδέρματος (σκλήρυνση του δέρματος) και ερυθηματώδη λύκου (σοβαρή πάθηση του δέρματος). Παρόλα αυτά, οι δόσεις που χρησιμοποιήθηκαν σε κλινικές μελέτες γι’ αυτές τις περιπτώσεις ήταν εξαιρετικά υψηλές και δεν πρέπει να λαμβάνονται χωρίς τη συμβουλή γιατρού.

Το PABA χρησιμοποιείται και τοπικά για την προστασία από την ηλιακή ακτινοβολία, αλλά δεν έχει αποδειχθεί η δράση αυτή.

Πηγές στα τρόφιμα

Το συκώτι, τα αυγά, το φύτρο σταριού και η μελάσσα είναι καλές πηγές PABA.

 

Πηγή: www.douni.gr