Συμβουλές Υγείας

Επιστροφή στα άρθραΣυμβουλές ΥγείαςΞΕΦΥΛΛΙΣΤΕ ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ
ΜΑΣ PHARMA PLUS LINK

Το «πόδι του αθλητή»: Εκεί φωλιάζουν οι μύκητες

Περίπου το 15% του πληθυσμού υποφέρει κάθε χρόνο από το «πόδι του αθλητή» («athlete’s foot»), όπως συχνά ονομάζεται η προσβολή των ποδιών από μύκητες. Η μόλυνση συνήθως οφείλεται στο δερματόφυτο, το οποίο επιβιώνει σε ζεστό και υγρό περιβάλλον, μέχρι να προσκολληθεί στο πέλμα και να τραφεί –για όσο καιρό καταφέρει να περάσει απαρατήρητο– από τον ανθρώπινο οργανισμό που τον θρέφει. Παραμονεύει στις πισίνες, στα ντους, στα αποδυτήρια και στις οργανωμένες παραλίες με ντουζιέρες, ξαπλώστρες κ.λπ. Προτιμά τις φτέρνες, την περιοχή ανάμεσα στα δάχτυλα και κάτω από τα νύχια των ποδιών. Για να «εγκατασταθεί», δεν χρειάζεται μόνο τον χώρο, δηλαδή το πόδι μας, αλλά και τις κατάλληλες συνθήκες: ζέστη και υγρασία στο σώμα και, κυρίως, έναν οργανισμό φιλόξενο, δηλαδή κάπως ταλαιπωρημένο. Ευπαθείς ομάδες είναι οι ηλικιωμένοι και οι διαβητικοί, των οποίων το ανοσοποιητικό έχει μειωμένες άμυνες, και όλοι όσοι για οποιονδήποτε λόγο έχουν πεσμένο ανοσοποιητικό σύστημα. Ξέρετε ότι έχετε περισσότερες πιθανότητες να προσβληθείτε από μύκητες μετά από έναν χωρισμό ή εξετάσεις στο πανεπιστήμιο; Και αυτό γιατί το στρες έχει κάμψει πρόσκαιρα το ανοσοποιητικό σας σύστημα.

Συμπτώματα

Η δυσοσμία είναι ο συναγερμός που πρέπει να σας στείλει στον γιατρό. Συνήθως συνοδεύεται από:

  • κνησμό (φαγούρα) ανάμεσα στα δάχτυλα
  • κοκκίνισμα και έντονο ξεφλούδισμα του δέρματος
  • «κάψιμο» και πόνο
  • πληγή μεταξύ των δαχτύλων, αλλά και σε άλλες περιοχές των πελμάτων
  • πρήξιμο και φουσκάλες.

Αντιμετώπιση

Συνήθως γίνεται με τοπική αγωγή, η οποία διαρκεί μερικές εβδομάδες. Για να είναι επιτυχής η αγωγή, πρέπει ο ασθενής να είναι ιδιαίτερα σχολαστικός και επιμελής με την υγιεινή των ποδιών του. Σπανιότερα, ο μύκητας επιμένει –κανείς δεν εγκαταλείπει εύκολα το... σπίτι του–, οπότε απαιτείται χορήγηση αντιμυκητιακών φαρμάκων από το στόμα.

Πρόληψη

  • Πλένετε καθημερινά και σχολαστικά τα πόδια σας με νερό και σαπούνι.
  • Σκουπίζετε ιδιαίτερα σχολαστικά τα πόδια σας μετά το ντους στο σπίτι ή το κολύμπι. Δείξτε ιδιαίτερη προσοχή στην περιοχή ανάμεσα στα δάχτυλα.
  • Μην κυκλοφορείτε ξυπόλυτοι γύρω από την πισίνα, στα αποδυτήρια και στα κοινόχρηστα ντους.
  • Αποφεύγετε τις συνθετικές κάλτσες και τα παπούτσια που δεν αφήνουν το πόδι να αναπνεύσει. Προτιμάτε δερμάτινα υποδήματα ή αθλητικά που αερίζονται επαρκώς.
  • Μη φοράτε κάθε μέρα τα αγαπημένα σας παπούτσια. Αφήστε τα τουλάχιστον ένα εικοσιτετράωρο στο μπαλκόνι, να «πάρουν ανάσα».