Άρθρα από φαρμακοποιούς του δικτύου μας

Επιστροφή στα άρθρααπό φαρμακοποιούς του δικτύου μαςΞΕΦΥΛΛΙΣΤΕ ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ
ΜΑΣ PHARMA PLUS LINK

Πώς θα απαλλαγείς από τις πανάδες

Οι κηλίδες και οι δυσχρωμίες αποτελούν διαταραχή της διαδικασίας παραγωγής μελανίνης από τα κύτταρα της επιδερμίδας. Συχνά μπορεί να αναφέρονται και ως πανάδες, μέλασμα ή χλόασμα. Εντοπίζονται κυρίως σε περιοχές του δέρματος που εκτίθενται πολύ στον ήλιο, όπως είναι το πρόσωπο, ο λαιμός, το ντεκολτέ ή τα χέρια. Εμφανίζονται σε όλους τους τύπους δέρματος και σε όλες τις ηλιακές ομάδες.

Επειδή η πρόληψη είναι καλύτερη από την θεραπεία, εάν τηρούμε κάποιες καθημερινές συνήθειες δεν θα αποκτήσουμε ούτε στο πρόσωπο αλλά ούτε και στα χέρια αυτές τις αντιαισθητικές κηλίδες!

Διατηρώντας την ενυδάτωση του δέρματος, προσώπου και χεριών σε φυσιολογικά επίπεδα, απομακρύνουμε τον κίνδυνο αυτό.

Είναι γνωστό ότι η ηλιακή ακτινοβολία προκαλεί βλάβες στο DNA των κυττάρων του δέρματος και καταστρέφει τις ίνες κολλαγόνου και ελαστίνης. Αποτέλεσμα η γήρανση του δέρματος, η χαλάρωση, οι πανάδες και κηλίδες αλλά και ενίοτε ο δερματικός καρκίνος.

Πώς θα αποφύγουμε τον σχηματισμό τους

Για να αποφύγουμε τον σχηματισμό των πανάδων στο δέρμα φροντίζουμε κάθε πρωί να βάζουμε μετά την ενυδατική κρέμα, και μία αντιηλιακή τόσο στο πρόσωπο-λαιμό και ντεκολτέ όσο και στα χέρια. Η αντηλιακή κρέμα πρέπει να έχει υψηλό δείκτη προστασίας SPF50. Η χρήση της αντηλιακής κρέμας προστατεύει το δέρμα όχι μόνο από τις πανάδες αλλά και την φωτογήρανση. Πρέπει να ανανεώνεται κάθε 2-3 ώρες γιατί η δράση της διαρκεί τόσο. Το βράδυ, αφού καθαρίσουμε καλά το δέρμα, χρησιμοποιούμε κρέμα με αντιοξειδωτικές ουσίες και βιταμίνη C, που βοηθά στην καθαρότητα του δέρματος και στο ομοιόμορφό του χρώμα. Χρησιμοποιούμε την κατάλληλη κρέμα ανάλογα με την ηλικία. Αποφεύγουμε όσο μπορούμε το κάπνισμα που αφυδατώνει το δέρμα και πίνουμε πολύ νερό καθημερινά. Η πλούσια διατροφή σε φρούτα και αντιοξειδωτικά βοηθά στην πρόληψη των πανάδων.

Προφυλάξεις κατά τη χρήση/αλληλεπιδράσεις:

Οι λευκαντικές κρέμες προσώπου δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούνται όταν το δέρμα είναι μαυρισμένο ή σε περιόδους όπου υπάρχει έντονη έκθεση στον ήλιο, καθώς ενδέχεται να προκαλέσουν έντονο και δυσανάλογο αποχρωματισμό του δέρματος. Συστήνεται η χρήση τους κατά τους φθινοπωρινούς και χειμερινούς μήνες, όπου η επιδερμίδα εκτίθεται λιγότερο στις υπεριώδεις ακτινοβολίες. Σε κάθε περίπτωση απαραίτητη είναι η χρήση ειδικού αντιηλιακού προϊόντος κατά των πανάδων.

Σε τακτά χρονικά διαστήματα πρέπει να επισκεπτόμαστε την αισθητικό μας για μια βαθιά ενυδάτωση του δέρματος. Το ενυδατωμένο δέρμα δύσκολα αποκτά πανάδες και κηλίδες. Όσο αφυδατωμένο είναι το δέρμα τόσο γρηγορότερα γερνά. Το μασάζ με τα χέρια ή το ενδοδερμικό θα τονώσει την κυκλοφορία του αίματος στο πρόσωπο-λαιμό και ντεκολτέ για καλύτερη ενυδάτωση και θρέψη των κυττάρων. Το πήλιγκ που θα κάνουμε στο ινστιτούτο θα απαλλάξει το δέρμα από τα νεκρά κύτταρα χαρίζοντας καθαρότητα, διαύγεια και λάμψη. Το καθημερινό πήλιγκ στο σπίτι πρέπει να αποφεύγεται ώστε το δέρμα να μην ερεθίζεται και να μην αφυδατώνεται.

Ας φροντίσουμε λοιπόν για την προστασία του δέρματός μας από την δημιουργία πανάδων ώστε στο τέλος του καλοκαιριού να έχουμε μόνο ευχάριστες αναμνήσεις και όχι σημάδια από τον ήλιο!

 

Επιμέλεια: Τάνυα Σμυρνή – Αισθητικός, Φαρμακεία Αναστάσιου Λυμπερόπουλου στην Αργυρούπολη και στη Βούλα

Πηγή: www.Vita4you.gr, www.dimokratiki.gr