Συμβουλές Ομορφιάς

Επιστροφή στα άρθραΣυμβουλές ΟμορφιάςΞΕΦΥΛΛΙΣΤΕ ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ
ΜΑΣ PHARMA PLUS LINK

Ρετινόλη και Επιδερμίδα

Τα τελευταία χρόνια γίνεται πολύς λόγος για τη ρετινόλη και την έντονη θεραπευτική και αντιγηραντική της δράση, τα πλεονεκτήματά της, αλλά και για τους κινδύνους που εγκυμονεί η χρήση της σε υπερβολικές ποσότητες. Ας προσπαθήσουμε να απαντήσουμε σε όλες τις απορίες γύρω από τη ρετινόλη.

Η πολύτιμη ρετινόλη

H ρετινόλη είναι ένα παράγωγο της βιταμίνης Α, η οποία αποτελείται από πλήθος θρεπτικών συστατικών με ευεργετικές για τον ανθρώπινο οργανισμό ιδιότητες. Εμπεριέχεται σε τροφές όπως το μοσχάρι, το συκώτι του κοτόπουλου, το τυρί, το πλήρες γάλα και διάφορα πολύχρωμα φρούτα και λαχανικά, όπως η γλυκιά κολοκύθα, η γλυκοπατάτα και το καρότο.

Επιστημονικές έρευνες έχουν δείξει ότι η ρετινόλη έχει την ικανότητα να ενεργοποιεί τον μεταβολισμό των κυττάρων και να προάγει τη δημιουργία κολλαγόνου. Παράλληλα, προστατεύει την επιδερμίδα, καθώς εξουδετερώνει τις ελεύθερες ρίζες οξυγόνου που παράγονται από τον φυσικό μεταβολισμό. Επομένως, αποτελεί ένα ολοκληρωμένο και αποτελεσματικό θεραπευτικό και αντιγηραντικό υλικό, και γι’ αυτόν τον λόγο οι περισσότερες κρέμες προσώπου την εμπεριέχουν πλέον ως απαραίτητο συστατικό τους.

Η χρήση κρεμών με βασικό συστατικό τη ρετινόλη βοηθά στην εξομάλυνση της όψης της επιδερμίδας και την αντιμετώπιση πολλών δερματικών προβλημάτων, όπως:

  • η ακμή, οι μεγάλοι πόροι και τα μαύρα στίγματα, καθώς συμβάλλει στο άνοιγμα των φραγμένων πόρων,
  • οι δυσχρωμίες και οι μελαγχρωματικές βλάβες,
  • ο ομαλός λειχήνας,
  • οι μυρμηγκιές κ.ά.

Επιπλέον, η ρετινόλη βοηθά στην εξομάλυνση λεπτών αλλά και βαθύτερων ρυτίδων του προσώπου, του λαιμού, του ντεκολτέ και των χεριών, ενώ υπόσχεται διατήρηση της σφριγηλότητας και της νεανικότητας της επιδερμίδας.

Συμβουλές για την εφαρμογή της

Η χρήση της ρετινόλης προτείνεται σε άτομα άνω των 20 ετών και φαίνεται να έχει θεαματικά αποτελέσματα. Όπως όμως πολύ σωστά τόνιζαν και οι αρχαίοι ημών πρόγονοι, «παν μέτρον άριστον». Καθώς η ρετινόλη είναι ένα αρκετά ευαίσθητο συστατικό, η χρήση της πρέπει να γίνεται προσεκτικά και πάντα σύμφωνα με τις οδηγίες του δερματολόγου.

Παρόλο που νεότερες έρευνες δείχνουν ότι η ρετινόλη δεν προκαλεί αλλεργική αντίδραση, φωτοευαισθησία ή φωτοτοξικότητα, η υπερβολική της χρήση ωστόσο είναι δυνατόν να προκαλέσει έντονη ξηροδερμία και ερεθισμό της επιδερμίδας, ενώ υπάρχει πιθανότητα οι πολύ ευαίσθητες επιδερμίδες να μην μπορούν να την αντέξουν. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, και για καλύτερα αποτελέσματα, προτείνεται η χρήση κρεμών με βάση τη ρετινόλη να γίνεται το βράδυ, καθώς η έκθεση στον ήλιο μετά την εφαρμογή της φαίνεται ότι μειώνει τη δράση της.

Την επόμενη φορά λοιπόν που θα επισκεφθείτε τον δερματολόγο σας, ρωτήστε τον για τα πολλαπλά οφέλη του φυσικού αυτού συστατικού της ρετινόλης, και εκείνος θα σας τα εξηγήσει λεπτομερώς και θα σας προτείνει τα προϊόντα που την εμπεριέχουν και ταιριάζουν στις ανάγκες της επιδερμίδας σας.

 

Από τον Mohammad Mhaidat, Δερματολόγο / Αφροδισιολόγο