Συμβουλές Υγείας

Επιστροφή στα άρθραΣυμβουλές ΥγείαςΞΕΦΥΛΛΙΣΤΕ ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ
ΜΑΣ PHARMA PLUS LINK

Ρευματοειδής αρθρίτιδα: Τα «αρθριτικά» των νέων

Η 35χρονη Αλίκη το τελευταίο διάστημα ξυπνούσε «σκουριασμένη», με έντονη δυσκαμψία, σύμπτωμα που την εγκατέλειπε αρκετή ώρα μετά, για να την ξαναθυμηθεί το επόμενο πρωινό. Αν δεν είχε πρηστεί το γόνατό της, μια κατάσταση που την οδήγησε στον ορθοπεδικό, η πρωινή δυσκαμψία θα περνούσε απαρατήρητη. Ο ορθοπεδικός την ρώτησε αν πονά το πρωί που ξυπνά και την παρέπεμψε στον ρευματολόγο. Μετά την κλινική εξέταση και μία σειρά εξετάσεων, ήρθε η διάγνωση: ρευματοειδής αρθρίτιδα.

Η Αλίκη δεν είναι μια σπάνια περίπτωση. Η πρώτη πανελλήνια επιδημιολογική έρευνα για τις ρευματικές παθήσεις (Ελληνικό Ίδρυμα Ρευματολογίας) κατέδειξε ότι η ρευματοειδής αρθρίτιδα ταλαιπωρεί 6,7% των ενηλίκων και είναι τρεις φορές συχνότερη στις γυναίκες.

Η χρόνια, φλεγμονώδης, αυτοάνοση και εξελικτική νόσος προσβάλλει κυρίως τις αρθρώσεις, αλλά σε σπανιότερες περιπτώσεις και άλλα όργανα. Κρίσιμη ηλικία εμφάνισης είναι το διάστημα μεταξύ 35 και 55 ετών, αλλά μπορεί να προσβάλει ακόμη και παιδιά.

Ο τρόπος εμφάνισης της νόσου και η συμπτωματολογία διαφέρουν. Μπορεί να ξεκινήσει ήπια, με συμπτώματα όπως κακουχία και ανορεξία, ή να έχει οξεία εμφάνιση, με έντονο πόνο και φλεγμονή στις αρθρώσεις.

Γιατί σε εμένα;

Η ρευματοειδής αρθρίτιδα είναι εξελικτική, που σημαίνει ότι εκδηλώνεται κατά στάδια. Αν διαγνωστεί στα πρώτα της στάδια, μπορεί να διασφαλιστεί μια καλή ποιότητα ζωής.

Είναι ένα νόσημα με υφέσεις και εξάρσεις, που άλλοτε επιτρέπει στον ασθενή να έχει μια καθ’ όλα φυσιολογική και λειτουργική καθημερινότητα, και άλλοτε τον περιορίζει δραματικά. Η πορεία της νόσου διαφέρει από ασθενή σε ασθενή, και μόνο ο γιατρός μπορεί να εκτιμήσει την εξέλιξή της με τη βοήθεια των αιματολογικών εξετάσεων και των ακτινογραφιών.

Η ασθένεια είναι «πολυπαραγοντική», ωστόσο ορισμένες καθημερινές συνήθειες, όπως το κάπνισμα και η υπερκατανάλωση κόκκινου κρέατος και καφέ, αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισής της. Άτομα που λαμβάνουν ικανοποιητική ποσότητα βιταμίνης C και καταναλώνουν μέτρια ποσότητα αλκοόλ έχουν λιγότερες πιθανότητες να νοσήσουν.

Φαρμακευτική αγωγή

Η ρευματοειδής αρθρίτιδα, χωρίς την κατάλληλη και έγκαιρη αντιμετώπιση, μπορεί να προκαλέσει μόνιμες βλάβες και παραμορφώσεις των αρθρώσεων, που οδηγούν ακόμη και στην αναπηρία. Αντίθετα, η έγκαιρη διάγνωση και η έναρξη της κατάλληλης θεραπευτικής αγωγής είναι δυνατόν να εμποδίσουν την εξέλιξη της νόσου. Ο γιατρός, ανάλογα με το περιστατικό, θα ορίσει μια αγωγή με φάρμακα, επιλέγοντας από πέντε ομάδες: αναλγητικά, μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη, γλυκοκορτικοειδή (κορτιζόνη), κλασικά συνθετικά νοσοτροποποιητικά αντιρευματικά (τα οποία, καταστέλλοντας τους παθογενετικούς φλεγμονώδεις μηχανισμούς της ρευματοειδούς αρθρίτιδας, τροποποιούν τη φυσική της πορεία και αναστέλλουν την εξέλιξή της) και βιολογικά νοσοτροποποιητικά αντιρευματικά φάρμακα. Τα τελευταία είναι οι λεγόμενοι «βιολογικοί παράγοντες», που στα ενδεδειγμένα περιστατικά ασθενών ανακουφίζουν σημαντικά τα συμπτώματα και βελτιώνουν την ποιότητα ζωής, εξασφαλίζοντας ύφεση της νόσου σε σημαντικό ποσοστό των ασθενών.

Όλες οι φαρμακευτικές θεραπείες έχουν παρενέργειες, και γι’ αυτό ο ασθενής θα πρέπει να συνεργάζεται στενά με τον γιατρό του, αναφέροντάς του οποιοδήποτε νέο σύμπτωμα ή αλλαγή στην κατάσταση της υγείας του.

Επίσης, ορισμένα φάρμακα μειώνουν προσωρινά τη γονιμότητα, ενώ άλλα μπορεί να επηρεάσουν την ανάπτυξη του εμβρύου σε περίπτωση εγκυμοσύνης. Συνεπώς σε θέματα μητρότητας απαιτείται συνεργασία μεταξύ γυναικολόγου και ρευματολόγου. Αξίζει να αναφερθεί, πάντως, ότι η εγκυμοσύνη αποτελεί μια κρίσιμη περίοδο για τη νόσο, η οποία φαίνεται να «κρύβεται» κατά την περίοδο της κύησης, αλλά επιστρέφει μετά τον τοκετό.

Φυσικοθεραπεία

Η άσκηση με την καθοδήγηση καταρχήν φυσικοθεραπευτή ή εξειδικευμένου σε ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα γυμναστή είναι απαραίτητη, καθώς υπάρχουν ειδικές ασκήσεις που ανακουφίζουν τα συμπτώματα και βελτιώνουν τις κινήσεις των αρθρώσεων. Στις περιπτώσεις που τα προβλήματα εστιάζονται στο άκρο, πόδι και αστραγάλους, μπορεί να βοηθήσει ένας ειδικός ποδίατρος, ο οποίος θα προτείνει και τα κατάλληλα υποδήματα για την καθημερινότητα και την άθληση. Σε πιο προχωρημένο στάδιο της νόσου, θέση έχει και η εργοθεραπεία, καθώς με τη βοήθεια του εργοθεραπευτή ο ασθενής μαθαίνει να κινείται και να εκτελεί τις καθημερινές του δραστηριότητες με τη μικρότερη δυνατή επιβάρυνση στις αρθρώσεις του.

Χειρουργική αντιμετώπιση

Κάποιες φορές απαιτούνται μικρές ή μεγαλύτερες επεμβάσεις, προκειμένου να αποκατασταθούν βλάβες από τη νόσο. Η αντικατάσταση μιας άρθρωσης, όπως του ισχίου, δεν είναι σπάνια.

Ο καλός ασθενής:

 • Ασκείται. Το περπάτημα, η κολύμβηση και τα aquarobics θεωρούνται ιδανικά είδη άσκησης για ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα.
 • Αναπαύεται επαρκώς.
 • Κοιμάται καλά, επιλέγοντας μάλιστα καλής ποιότητας στρώμα και μαξιλάρι.
 • Εντάσσει στο διαιτολόγιό του άφθονα φρούτα και λαχανικά πλούσια σε βιταμίνη C και τροφές με ακόρεστα λιπαρά. Επίσης το ιχθυέλαιο θεωρείται ευεργετικό.
 • Καταναλώνει με μέτρο τα κορεσμένα λιπαρά και το κόκκινο κρέας.
 • Διατηρεί χαμηλό σωματικό βάρος, προκειμένου οι αρθρώσεις να καταπονούνται λιγότερο.
 • Εξοικειώνεται με το σώμα του και ακούει τα «μηνύματα» που του στέλνει πριν από τις περιόδους έξαρσης, προκειμένου να ξεκουράζεται περισσότερο, να ασκείται πιο ήπια και να χρησιμοποιεί φυσικά παυσίπονα, όπως ζεστές ή κρύες κομπρέσες στις πάσχουσες αρθρώσεις.
 • Διαχειρίζεται το άγχος, καθώς αυτό φαίνεται να συνδέεται με τη νόσο.
 • Δοκιμάζει, παράλληλα με την ενδεδειγμένη φαρμακευτική αγωγή, εναλλακτικές μεθόδους ανακούφισης, όπως βελονισμό και μασάζ.
 • Ενημερώνει και ενημερώνεται από ειδικό ρευματολόγο.

Τον νου σας!

Αν οι αρθρώσεις σας είναι πρησμένες και πονούν, ενώ έχετε πρωινή δυσκαμψία, που διαρκεί περισσότερο από μισή ώρα, πρέπει να επισκεφτείτε ρευματολόγο.

Η έγκαιρη επίσκεψη σε ρευματολόγο έχει πολύ μεγάλη σημασία, διότι ορθή διάγνωση 100% γίνεται από τους ρευματολόγους ενώ μόνον 17% από μη ρευματολόγους.

Τα κρίσιμα συμπτώματα:

 • Πόνος και πρήξιμο στις μικρές και μεγάλες αρθρώσεις και ενίοτε και πυρετός
 • Πρωινή και πολύωρη δυσκαμψία
 • Κόπωση
 • Αναιμία
 • Κατάθλιψη και ευερεθιστότητα
 • Κακουχία
 • Ανορεξία και απώλεια βάρους
 • Οφθαλμική φλεγμονή
 • Ρευματοειδή οζίδια
 • Φλεγμονή σε άλλα όργανα του σώματος