Συμβουλές Υγείας

Επιστροφή στα άρθραΣυμβουλές ΥγείαςΞΕΦΥΛΛΙΣΤΕ ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ
ΜΑΣ PHARMA PLUS LINK

Ρινική συμφόρηση: Μια πραγματικά ενοχλητική κατάσταση

Τι γνωρίζετε για τη ρινική συμφόρηση;

Η ρινική συμφόρηση, γνωστή και ως "βουλωμένη μύτη", είναι ένα πολύ συχνό σύμπτωμα που μπορεί να οφείλεται σε διάφορες μορφές ρινίτιδας. Αν και οι περισσότεροι νομίζουμε ότι η μύτη μας "βουλώνει" λόγω πλεονάζουσας βλέννης, στην πραγματικότητα η κύρια αιτία της ρινικής συμφόρησης είναι η διόγκωση των ιστών που περιβάλλουν τη μύτη. Μια βουλωμένη μύτη μάς δυσκολεύει στην καθημερινότητά μας (σίτιση, ύπνος, δραστηριότητες, κ.λπ.), επηρεάζοντας αρνητικά την ποιότητα της ζωής μας. Επιπλέον, μια βουλωμένη μύτη μπορεί να επηρεάσει την ακοή, την ομιλία ή/και την αναπνοή μας και να προκαλέσει επιπλοκές στα αυτιά και το κατώτερο αναπνευστικό.

Τι γνωρίζετε για τις ρινικές πλύσεις;

Κλινικές μελέτες έχουν δείξει ότι κάνοντας ρινικές πλύσεις μειώνεται ο κίνδυνος κρυολογήματος ή ΩΡΛ επιπλοκών, ενώ ο καθαρισμός της μύτης από αλλεργιογόνα μπορεί να μειώσει τα αλλεργικά επεισόδια. Οι ρινικές πλύσεις συστήνονται ομόφωνα από την παγκόσμια επιστημονική κοινότητα, καθώς προσφέρουν πολλαπλά οφέλη:

  • Συμβάλλουν στη ρινική υγιεινή και πρόληψη, καθώς καθαρίζουν τη ρινική κοιλότητα απομακρύνοντας εκκρίσεις, βλέννα, αίματα, κρούστες, νεκρά κύτταρα, ρύπους και παράγοντες φλεγμονής.
  • Ανακουφίζουν τα συμπτώματα από ρινίτιδες και ρινοκολπίτιδες, βελτιώνουν την κατάσταση της υγείας και βοηθούν στη μείωση της φαρμακευτικής αγωγής.
  • Είναι πολύ σημαντικές στη μετεγχειρητική φροντίδα, καθώς ενισχύουν τη συντομότερη επούλωση και βοηθούν στην αποφυγή λοιμώξεων και υποτροπών.

Διαθέσιμα σκευάσματα για ρινικές πλύσεις

Υπάρχουν 2 τύποι διαθέσιμων αγωγών για ρινικές πλύσεις. Ο φυσιολογικός ορός και το θαλασσινό νερό:

  • Ο φυσιολογικός ορός περιέχει μόνο αλάτι. Δεν περιέχει άλλα άλατα πέραν του αλατιού.
  • Το 100% θαλασσινό νερό, σε αντίθεση με το φυσιολογικό ορό, περιέχει πάνω από 80 διαφορετικά άλατα και ιχνοστοιχεία που είναι ωφέλιμα για το ρινικό βλεννογόνο, καθώς εκτός από καθαρισμό και αποσυμφόρηση έχει και άλλες, μοναδικές δράσεις: προάγει την επούλωση, τη βλεννοκροσσωτή κάθαρση, τη φυσική άμυνα της μύτης και καταστέλλει τη φλεγμονή.