Συμβουλές Υγείας

Επιστροφή στα άρθραΣυμβουλές ΥγείαςΞΕΦΥΛΛΙΣΤΕ ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ
ΜΑΣ PHARMA PLUS LINK

Ρινορραγία: Ο κόκκινος συναγερμός

Στη θέα του αίματος όλοι αναστατωνόμαστε. Μείνετε ψύχραιμοι και αντιμετωπίστε τη ρινορραγία με τις σωστές κινήσεις:

  • Καθίστε με ίσια την πλάτη, γείρετε το κεφάλι σας ελαφρά προς τα εμπρός και φυσήξτε τη μύτη σας. Δεν γέρνετε το κεφάλι προς τα πίσω, γιατί σε αυτή την περίπτωση απλώς το αίμα «εξαφανίζεται», καθώς το καταπίνετε, πράγμα που μπορεί να σας προκαλέσει τάση προς έμετο και ζάλη.
  • Πιέζετε τα ρουθούνια χαμηλά στο μαλακό τους σημείο, κρατώντας το κεφάλι εμπρός ή ελαφρώς προς τα κάτω, μέχρι να σταματήσει η αιμορραγία.
  • Τοποθετείτε λίγο βαμβάκι ή, ιδανικά, μια αποστειρωμένη γάζα με φυσιολογικό ορό ή οξυζενέ στο ρουθούνι που αιμορραγεί και πιέστε το χαμηλά, στο μαλακό του σημείο.
  • Επιπλέον βοήθεια θα προσφέρει η τοποθέτηση μιας παγοκύστης στο μέτωπο, που θα προκαλέσει αντανακλαστικό αγγειοσπασμό. Εναλλακτικά, μπορείτε να έχετε ένα παγάκι στο στόμα, κρατώντας το στον ουρανίσκο λίγα δευτερόλεπτα παραπάνω.

Επείγον περιστατικό

Η ρινορραγία μπορεί να προέρχεται από την εμπρόσθια ή την οπίσθια πλευρά της μύτης. Οι πρόσθιες ρινορραγίες αποτελούν το 90% των περιπτώσεων, προέρχονται από ένα αιμοφόρο αγγείο στο μπροστινό μέρος της μύτης και ελέγχονται εύκολα. Οι ρινορραγίες που ξεκινούν από το πίσω μέρος είναι έντονες, καθώς προέρχονται από αρτηρία, και όχι από αγγείο. Ευτυχώς, είναι σπάνιες και εμφανίζονται κυρίως σε ηλικιωμένα άτομα. Στις περιπτώσεις αυτές απαιτείται η εισαγωγή στο νοσοκομείο. Αν η ρινορραγία είναι έντονη, έχει διάρκεια περισσότερο από 3 λεπτά ή αν επανέλθει σύντομα, είναι επιβεβλημένη η επίσκεψη στον ωτορινολαρυγγολόγο ή στα επείγοντα κάποιου νοσοκομείου. Προσοχή, δεν πρέπει να οδηγήσετε!

Στην πλειοψηφία των περιστατικών, η ρινορραγία σταματά με την τοποθέτηση πωματισμού (ταμπόν από γάζα), που μένει στο ρουθούνι για 3-4 ημέρες. Στην ακραία περίπτωση που η αιμορραγία επιμένει, ο γιατρός μπορεί να προχωρήσει στον καυτηριασμό του αγγείου ή στην τοποθέτηση ειδικού κλιπ. Πιο σπάνια, ο ωτορινολαρυγγολόγος θα προβεί σε ενδοσκοπική εξέταση της μύτης.

Κρίσιμα συμπτώματα που πρέπει να σας οδηγήσουν επειγόντως στο νοσοκομείο είναι: Ζάλη ή τάση λιποθυμίας, ταχυκαρδία ή δυσκολία στην αναπνοή, βήχας ή και έμετος με αίμα, εξάνθημα ή πυρετός υψηλότερος από 38,5° C.

Οι υψηλές θερμοκρασίες και η έλλειψη υγρασίας στο εσωτερικό της μύτης ευνοούν τις ρινορραγίες σε άτομα που έχουν προδιάθεση. Η παραμονή σε ζεστό και ξηρό περιβάλλον στεγνώνει τον βλεννογόνο και τον κάνει πιο ευαίσθητο. Η γενική συμβουλή είναι να αυξάνουμε τεχνητά την υγρασία των σπιτιών μας, όταν χρησιμοποιούμε για πολλές ώρες θερμαντικά σώματα.

Οι αλλεργικές ρινίτιδες ταλαιπωρούν τον βλεννογόνο της μύτης και αποτελούν προδιαθεσικό παράγοντα. Αν όμως παρουσιάζετε συχνά ρινορραγίες, πρέπει να αποταθείτε στον γιατρό σας. Σε σπάνιες περιπτώσεις, μπορεί να είναι σύμπτωμα διαταραχής της πηκτικότητας του αίματος ή αποτέλεσμα της λήψης αντιπηκτικών φαρμάκων, όπως η ασπιρίνη ή η βαρφαρίνη, αλλά και από συγκεκριμένες θεραπείες, όπως η χημειοθεραπεία.

Υπέρταση και ρινορραγία

Οι πιο πρόσφατες μελέτες καταρρίπτουν τον μύθο της άμεσης συσχέτισης των υπερτασικών επεισοδίων με τη ρινορραγία. Από την άλλη, αν ένας όχι καλά ρυθμισμένος υπερτασικός ασθενής εμφανίσει ρινορραγία, ο πανικός θα ανεβάσει ακόμη περισσότερο την αρρύθμιστη πίεση, και αυτή με τη σειρά της είναι δυνατόν να κάνει εντονότερη τη ρινορραγία.

Για να μην «ανοίξει ρουθούνι»

Αν η ρινορραγία σας είναι ένα τυχαίο γεγονός και οφείλεται εν μέρει στην ξηρότητα του βλεννογόνου, διατηρήστε την υγρασία της περιοχής τοποθετώντας μικρή ποσότητα βαζελίνης στο ρουθούνι σας το βράδυ πριν από τον ύπνο. Αν έχετε αλλεργική ρινίτιδα, αντιμετωπίστε την αποτελεσματικά, ώστε η περιοχή να μη βρίσκεται σε κατάσταση διαρκούς φλεγμονής. Σε κάθε περίπτωση, ακολουθήστε τις συμβουλές ειδικού γιατρού και φροντίστε να έχετε πάντα μαζί σας μερικά χαρτομάντιλα παραπάνω και μια συσκευασία αιμοστατικών ρινικών ταμπόν, που θα βρείτε στο φαρμακείο της γειτονιάς σας.