Συμβουλές Ομορφιάς

Επιστροφή στα άρθραΣυμβουλές ΟμορφιάςΞΕΦΥΛΛΙΣΤΕ ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ
ΜΑΣ PHARMA PLUS LINK

Ρουτίνα Ομορφιάς: Τα 3 βασικά βήματα

Η τέλεια επιδερμίδα δεν είναι μόνο θέμα DNA. Οι καθημερινές μας συνήθειες έχουν μεγάλο αντίκτυπο στην εικόνα που βλέπουμε στον καθρέφτη. Κάθε ρουτίνα ομορφιάς χτίζεται πάνω σε τρία βασικά βήματα: καθαρισμός, τόνωση (εξισορρόπηση της επιδερμίδας) και ενυδάτωση («φυλάκιση» της υγρασίας της). Επειδή όμως στο διαδίκτυο διαβάζουμε πολλές διαφορετικές απόψεις για τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσουμε, να τονίσουμε ότι δεν υπάρχει μία σωστή λύση για όλους. Ανάλογα με τον τύπο της επιδερμίδας και την ηλικία, αλλάζουν τα προϊόντα που πρέπει να χρησιμοποιούμε, αλλά και ο τρόπος χρήσης τους. Στόχος παραμένει μια ισορροπημένη επιδερμίδα, που λειτουργεί στο maximum των δυνατοτήτων της.

Η επιστήμη που είναι υπεύθυνη για τα προϊόντα περιποίησης έχει κάνει άλματα, όμως δεν υπάρχει ακόμη το προϊόν που θα μεταμορφώσει την επιδερμίδα σας από τη μία ημέρα στην άλλη. Για να δείτε διαφορά από τη χρήση μιας νέας κρέμας για παράδειγμα, πρέπει να κάνετε συνεπή χρήση της μία ή δύο φορές την ημέρα για τουλάχιστον έξι εβδομάδες.

Καθαρισμός

Ο καθαρισμός του προσώπου είναι το πιο ουσιαστικό και σημαντικό βήμα της καθημερινής περιποίησης. Η επιδερμίδα μας είναι εκτεθειμένη όλη την ημέρα σε περιβαλλοντικούς και άλλους ρύπους, που πρέπει να απομακρύνονται ευλαβικά. Πλένετε το πρόσωπο δύο φορές την ημέρα, πρωί και βράδυ, για να αποφύγετε τους φραγμένους πόρους, τη θαμπάδα και την εμφάνιση ακμής.

Το σωστό προϊόν καθαρίζει χωρίς να απομακρύνει τα βασικά χρήσιμα έλαια. Μην το παρακάνετε με τα απολεπιστικά (κάνετε χρήση μία φορά την εβδομάδα) και μην επιλέγετε αυτά με τους «σκληρούς» για την επιδερμίδα κόκκους (π.χ. καρυδότσουφλο). Για τον καθημερινό καθαρισμό ακολουθούν τα προϊόντα που πρέπει να αναζητήσετε, ανάλογα με τον τύπο της επιδερμίδας σας:

Τα 6 βήματα του καθαρισμού:

  1. Ξεβγάλτε το πρόσωπό σας με ζεστό νερό, για να μαλακώσετε την επιδερμίδα. Αν χρησιμοποιείτε λάδι καθαρισμού, βάλτε λίγες σταγόνες στην παλάμη σας και τρίψτε τα χέρια, για να αρχίσει να γαλακτωματοποιείται
  2. Με τρία δάχτυλα κάνετε μασάζ με το προϊόν καθαρισμού στην επιδερμίδα σας. Βρέξτε τα δάχτυλα με λίγο ζεστό νερό, για να δημιουργήσετε αφρό. Σκεφτείτε ότι κάνετε μασάζ στους μύες κάτω από την επιδερμίδα, για να την αναζωογονήσετε χωρίς να την τραυματίσετε. Η σωστή πίεση και ο ρυθμός έρχονται με την εξάσκηση.
  3. Απλώστε με κυκλικές κινήσεις το προϊόν καθαρισμού, ξεκινώντας από τη μύτη και τα ζυγωματικά και δουλεύοντας προς τα έξω. Τρίψτε την περιοχή γύρω από τα ρουθούνια και στη γέφυρα της μύτης. Στη συνέχεια, αποφεύγοντας την περιοχή των ματιών, τρίψτε το μέτωπο με κινήσεις προς τα πάνω και προς τα έξω, γύρω από τα αυτιά, κάτω από το περίγραμμα και στο σαγόνι.
  4. Ξεβγάλτε τα χέρια στη βρύση και ξεπλύνετε με νερό. Επαναλάβετε όσες φορές χρειαστεί, μέχρι να απομακρύνετε πλήρως το προϊόν καθαρισμού.
  5. Αν φοράτε πολύ make-up, μουσκέψτε μια μικρή πετσέτα με ζεστό νερό και περάστε την από το πρόσωπό σας, για να απομακρύνετε τυχόν υπολείμματα.
  6. Σκουπίστε απαλά, ταμπονάροντας την επιδερμίδα με μια στεγνή μαλακή πετσέτα. Μπορείτε να βρέξετε έναν δίσκο βαμβάκι με ένα δροσιστικό και ενυδατικό σπρέι (facial mist), με τον οποίο θα περάσετε το πρόσωπό σας.

Τόνωση

Τη δεκαετία του 1980 η τονωτική λοσιόν, το toner, ήταν ένα προϊόν με βάση το οινόπνευμα, το οποίο «στέγνωνε» τη λιπαρή επιδερμίδα και καθάριζε τα υπολείμματα ρύπων που μπορεί να είχαν ξεφύγει από το προηγούμενο βήμα του καθαρισμού. Σήμερα η σύνθεση των τονωτικών λοσιόν έχει εξελιχθεί. Είναι πλέον σαν συμπληρώματα διατροφής: υγρά που μεταφέρουν στην επιδερμίδα θρεπτικά συστατικά και βοηθούν τα υπόλοιπα προϊόντα περιποίησης να απορροφηθούν καλύτερα, ενώ εξισορροπούν παράλληλα τα επίπεδα λιπαρότητας και υγρασίας. Είναι ένας τρόπος να δώσετε στην επιδερμίδα ένα συγκεκριμένο συστατικό που δεν περιέχεται στα άλλα προϊόντα καθημερινής περιποίησης.

Ακολουθούν τα συστατικά που πρέπει να αναζητήσετε, ανάλογα με τις ανάγκες της επιδερμίδας σας:

  • Α + Β υδροξυ-οξέα, για να απομακρύνετε απαλά τα νεκρά κύτταρα που φράζουν τους πόρους, να επιδιορθώσετε τη βλάβη από την ηλιακή ακτινοβολία και να μειώσετε τη θαμπάδα.
  • Υαλουρονικό οξύ, για να ενισχύσετε την ενυδάτωση, να «φυλακίσετε» την υγρασία και να καταπολεμήσετε τις λεπτές γραμμές.
  • Ροδόνερο και πράσινο τσάι, για να καταπραΰνετε τον ερεθισμό και να μειώσετε την κοκκινίλα με δύο φυτικά συστατικά γνωστά για τις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές τους.
  • Βιταμίνες E και C, για να καταπολεμήσετε τις ελεύθερες ρίζες, που προκαλούν γήρανση στην επιδερμίδα.

Όσον αφορά την εφαρμογή της τονωτικής λοσιόν, πολλές διαποτίζουν ένα βαμβάκι με το προϊόν και το περνούν από το πρόσωπό τους. Όμως, έτσι χάνεται μεγάλη ποσότητα προϊόντος. Η εφαρμογή με καθαρά χέρια είναι ο πιο σωστός τρόπος. Εναλλακτικά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε πολύ λίγο βαμβάκι (αν είναι σε δίσκους, να «ξεφλουδίσετε» έναν, προκειμένου να είναι πιο λεπτός και άρα λιγότερο απορροφητικός).

Οι περισσότερες τονωτικές λοσιόν χρησιμοποιούνται και πρωί και βράδυ, αλλά, αν έχετε επιλέξει μία με απολεπιστικά οξέα, χρησιμοποιείτε τη μόνο βράδυ και μέρα παρά μέρα.

Ενυδάτωση

Τα ενυδατικά προϊόντα βοηθούν στην αποτροπή της απώλειας νερού, μέσω των εξωτερικών στρωμάτων του δέρματος. Μπορούν επίσης να συμπληρώσουν τα φυτικά έλαια, που προστατεύονται φυσιολογικά, και άλλα δομικά στοιχεία μέσα στο δέρμα, όπως τα ceramides. Καθώς μεγαλώνουμε, η επιδερμίδα χάνει την ικανότητα να διατηρεί την υγρασία της, ενώ οι καθημερινές δραστηριότητες, όπως ο καθαρισμός, μπορούν να απογυμνώσουν την επιφάνεια από τους φυσικούς ενυδατικούς παράγοντες.

Tα προτεινόμενα ενυδατικά προϊόντα ποικίλλουν:

Η σωστή σειρά

Εφαρμόζετε τα προϊόντα περιποίησης με κριτήριο την πυκνότητά τους, από το πιο λεπτό στο πιο παχύ: καθαριστικό, τονωτική λοσιόν, σέρουμ, ενυδατική κρέμα.