Συμβουλές Υγείας

Επιστροφή στα άρθραΣυμβουλές ΥγείαςΞΕΦΥΛΛΙΣΤΕ ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ
ΜΑΣ PHARMA PLUS LINK

S-Acetyl L-Glutathione

Η γλουταθειόνη είναι ισχυρό αντιοξειδωτικό που το σώμα παράγει και χρησιμοποιεί καθημερινά και βρίσκεται σε εκπληκτικά υψηλά επίπεδα συγκέντρωσης (5 millimolar) στα περισσότερα κύτταρα, δηλαδή σε ίση συγκέντρωση με τη γλυκόζη, το κάλιο και τη χοληστερόλη. Το υψηλό επίπεδο μεταβολικής δραστηριότητας που απαιτείται για την παραγωγή της υπογραμμίζει και τη σημασία της. Μια ιδιαιτερότητά της είναι ότι το σώμα μπορεί να την παράγει στο συκώτι, κάτι που δεν ισχύει για τα περισσότερα αντιοξειδωτικά.

Τα οφέλη της γλουταθειόνης

Η γλουταθειόνη έχει πολλές σημαντικές λειτουργίες:

  • Υποστηρίζει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος
  • Είναι ζωτικής σημασίας για τη μιτοχονδριακή λειτουργία και τη διατήρηση του μιτοχονδριακού DNA (mtDNA)
  • Συμμετέχει στην υγιή σπερματογένεση
  • Απομακρύνει τις ελεύθερες ρίζες (οξυγόνου, υδροξυλίου, υπεροξειδίου)
  • Συμπαράγει ένζυμα για πολλά αντιοξειδωτικά
  • Βοηθά στην αναγέννηση των βιταμινών C και E
  • Ενισχύει την αποβολή υδραργύρου από τα κύτταρα και τον εγκέφαλο
  • Συμμετέχει στον μεταβολισμό λιπιδίων στο συκώτι και τη χοληδόχο κύστη (ηπατικός μεταβολισμός Φάσης Ι)
  • Ρυθμίζει τον κυτταρικό πολλαπλασιασμό και την απόπτωση των κυττάρων

Κατόπιν και μόνο ιατρικής παρακολούθησης είναι δυνατό να αυξηθούν τα επίπεδά της με τη λήψη διά του στόματος συμπληρώματος ή ενδοφλέβιας χορήγησης (IV). Συμπληρώματα που ενεργοποιούν τη φυσική παραγωγή γλουταθειόνης στον οργανισμό περιλαμβάνουν: γαϊδουράγκαθο, Ν-ακετυλοκυστεΐνη, υπεροξείδιο της δισμουτάσης, κουρκουμίνη, σελήνιο, silymarin, βιταμίνη C, βιταμίνη E.

Γλουταθειόνη και τρόφιμα

Η μείωση της έκθεσης στις τοξίνες και η αύξηση της πρόσληψης υγιεινών τροφίμων είναι επίσης εξαιρετικοί τρόποι να αυξήσετε φυσικά τα επίπεδα γλουταθειόνης στον οργανισμό σας. Το σώμα δεν φαίνεται να απορροφά καλά τη γλουταθειόνη από τα τρόφιμα. Ωστόσο, τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε αμινοξέα που περιέχουν θείο (μη επεξεργασμένο κρέας, σκόρδο, μπρόκολο, σπαράγγι, αβοκάντο, σπανάκι) μπορεί να βοηθήσουν στην αύξηση των επιπέδων της.

Γιατί να επιλέξω S-Acetyl L-Glutathione;

Η S-ακετυλογλουταθειόνη είναι η βιοδιαθέσιμη μορφή γλουταθειόνης. Τα συμπληρώματα απλής L-γλουταθειόνης έχουν δυστυχώς μειωμένη βιοδιαθεσιμότητα, λόγω της μεταβολικής οδού που ακολουθούν ώστε να καταστούν ενεργά, και έτσι έχουμε απώλειες. Η S-ακετυλογλουταθειόνη, παράγωγο της L-γλουταθειόνης, αποτελεί τη βιοενεργή (έτοιμη προς χρήση) μορφή, η οποία σχηματίζεται στο σώμα μας ενδογενώς και χρησιμοποιείται χάρη και στην ακετυλική ομάδα, η οποία διασφαλίζει τις ελάχιστες απώλειες οξείδωσης από τα γαστρικά υγρά.

 

Από τον Ευάγγελο Κηρήθρα, Επιστημονικό Διευθυντή της VioGenesis.