Συμβουλές Υγείας

Επιστροφή στα άρθραΣυμβουλές ΥγείαςΞΕΦΥΛΛΙΣΤΕ ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ
ΜΑΣ PHARMA PLUS LINK

Σαράντα & κάτι

Οι σαραντάρες του 21ου αιώνα έχουν παρελθόν αλλά και μέλλον, αυτοπεποίθηση αλλά και ικανότητα αυτοκριτικής. Συχνά είναι εργαζόμενες και μητέρες ή βρίσκονται στην προσπάθεια να βιώσουν τη μητρότητα. Διοικούν εταιρείες, τμήματα ή/και απλώς το σπίτι τους, είναι υπάλληλοι ή ελεύθεροι επαγγελματίες και ζουν τον νέο φεμινισμό, αγωνιζόμενες για ίσα δικαιώματα στον εργασιακό χώρο. Έτοιμες να αλλάξουν το σκηνικό της ζωής τους ανά πάσα στιγμή, οι γυναίκες που έχουν περάσει το κατώφλι των «39 Μαΐων» είναι και νιώθουν νέες, αντίθετα με τις αλλοτινές «μεσόκοπες» των ελληνικών ταινιών της δεκαετίας του ’60. Οι σημερινές σαραντάρες δεν κρύβουν την ηλικία τους, δεν καταπιέζουν τα θέλω τους, δεν πτοούνται μπροστά σε εμπόδια.

Η πρόκληση της μητρότητας

Ο ερχομός ενός παιδιού γίνεται προσωπική υπόθεση, ενώ η ερώτηση «εγώ πότε θα γίνω μάνα;» έχει την απάντηση «όποτε το αποφασίσω!». Η σύγχρονη κοινωνία ξεπερνά τις αγκυλώσεις του παρελθόντος και λέει «ναι» στις μονογονεϊκές οικογένειες. Όλο και περισσότερες γυναίκες αποφασίζουν να γεννήσουν ή να υιοθετήσουν παιδί χωρίς την παρουσία κάποιου άνδρα. Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία μετά από αιώνες πατριαρχίας που η φράση «Το σώμα είναι δικό μου» δεν είναι απλώς ένα σύνθημα. Οι γυναίκες μπορούν να γίνουν μαμάδες στα σαράντα, τα σαράντα πέντε, ή ακόμη και στα πενήντα τους, με τη βοήθεια της επιστήμης, και να στήσουν τη δική τους μονογονεϊκή οικογένεια με τη σφραγίδα της νομοθεσίας.

Από την άλλη, είναι η ίδια η επιστήμη που, δίνοντας στις γυναίκες αυτή τη δυνατότητα επιλογής του χρόνου σύλληψης και κύησης, τους στήνει παγίδα, καθώς αναβάλλουν διαρκώς την υπόθεση της μητρότητας, προκειμένου να σώσουν την επαγγελματική τους σταδιοδρομία. Είναι κοινό μυστικό: Το εργασιακό περιβάλλον δεν είναι φιλικό προς τα βρέφη. Όσο κι αν η Πολιτεία «προστατεύει» τη νέα μητέρα, η εγκυμοσύνη, η μητρότητα και ο θηλασμός θέλουν τον χρόνο τους, και ο χρόνος κοστίζει πολύ για τον ιδιωτικό τομέα.

Καθρέφτη, καθρεφτάκι μου

Ωραία τα σαράντα, αλλά τι είναι πάλι αυτή η ρυτίδα που σπάει το χαμόγελο στα δύο; Είναι σημάδι του χρόνου, που σας θυμίζει ό,τι έχετε ζήσει. Αν σας αρέσει, την κρατάτε∙ αν όχι, κλείνετε ραντεβού στον εξειδικευμένο δερματολόγο ή τον πλαστικό χειρουργό. Τόσο απλά; «Όχι» είναι η απάντηση. Οι ερωτήσεις στον καθρέφτη «ποια είναι πιο όμορφη;» και «ποια είναι πιο νέα;» κρύβουν παγίδες, στις οποίες πέφτει εύκολα μια μερίδα γυναικών. Υπάρχει όμως και μια κατηγορία γυναικών που αποδέχεται την αλλαγή, νιώθοντας ότι υπάρχει κέρδος από το πέρασμα του χρόνου, και αποφασίζει να μην μπει σε «μαστορέματα».

Διά βίου εκπαίδευση

Η γνώση είναι δύναμη, και το ξέρουμε πλέον όλες καλά. Αυτό φαίνεται και στον μέσο όρο ηλικίας των γυναικών που συμμετέχουν σε μεταπτυχιακά προγράμματα και σε προγράμματα διά βίου εκπαίδευσης, ο οποίος ολοένα και μεγαλώνει, αλλά και στην αυξανόμενη ζήτηση εκμάθησης «εξωτικών» ξένων γλωσσών από μεσήλικες. Τα ρωσικά, τα τουρκικά και τα κινεζικά είναι μαγνήτης για τις φιλομαθείς μαθήτριες ετών 40+ που αναζητούν ένα νέο παράθυρο στον κόσμο μαθαίνοντας μία ακόμη ξένη γλώσσα, η οποία κάνει ακόμη πιο ενδιαφέρον το βιογραφικό τους. Και μιας και αναφερόμαστε στα CV –στα οποία παρεμπιπτόντως δεν αναγράφεται υποχρεωτικά πλέον η χρονολογία γέννησης–, όλο και περισσότερες γυναίκες είναι κάτοχοι μεταπτυχιακών διπλωμάτων. Οι MSc επιτυχημένες γυναίκες, ακόμη και αν δεν εξαργυρώσουν επαγγελματικά τις μεταπτυχιακές σπουδές τους σε έναν ακόμη ανδροκρατούμενο εργασιακό κόσμο, έχουν αυξημένη αυτοπεποίθηση και αυτοεκτίμηση, έχοντας επενδύσει στην επιμόρφωση.

Οι σαραντάρες που «συνωστίζονται» στις ψηφιακές πλατφόρμες διά βίου μάθησης ή στα zoom των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων και στον ελεύθερο χρόνο τους εκπονούν τη διατριβή τους δεν είναι οι sui-generis μεγαλοκοπέλες, όπως θα χαρακτηρίζονταν σε προηγούμενες δεκαετίες, αλλά διαρκώς εξελισσόμενα άτομα. Και, όταν οι συνθήκες επιτρέψουν την επιστροφή στη διά ζώσης εκπαιδευτική διαδικασία, μια νέα κατηγορία φοιτητριών θα παρελαύνει στα πανεπιστήμια: οι έτοιμες για τη νέα γνώση ώριμες γυναίκες.

Λογική και ευαισθησία

Στα σαράντα και κάτι ή στα σαράντα παρά κάτι, υπάρχει αρκετό παρελθόν αλλά και μέλλον για έρωτες, υπαρξιακές αναζητήσεις, επιτυχίες αλλά και ματαιώσεις. Η φθορά, η εξέλιξη, η μητρότητα, όλα έχουν το τίμημά τους. Το στοίχημα της σύγχρονης ώριμης γυναίκας είναι η διαχείριση όλων αυτών των καταστάσεων χωρίς φόβο αλλά με πάθος, σε μια εποχή που έχει δύο πρόσωπα: αυτό της προόδου και της ανεκτικότητας και εκείνο της συντήρησης και του σεξισμού. Ζώντας στον ανεπτυγμένο κόσμο του 21ου αιώνα, ακόμη και αν όλες οι ευκαιρίες δεν προσφέρονται απλόχερα σε όλους, υπάρχει ένα πεδίο ελεύθερο για εξέλιξη. Στην ψυχοθεραπεία του Ρότζερς, την πελατοκεντρική ροτζεριανή ψυχοθεραπεία, το άτομο εξελίσσεται σε όλη τη διάρκεια της ζωής του. Δεν έχουν τελειώσει όλα στην παιδική ηλικία, όπως είχε υποστηρίξει ο Φρόιντ. Υπάρχει χρόνος, ακόμη και στην τρίτη ηλικία, για να δουλέψει κανείς με τον εαυτό του, να ξεκολλήσει από το παρελθόν και να υλοποιήσει τα όνειρά του.

Συμπέρασμα; Με δύναμη από την αισιοδοξία του Καρλ Ρότζερς, αν τα δείτε σκούρα ενδεδυμένες τον μανδύα της μέσης ηλικίας, επιστρατεύστε τη λογική σας και συνειδητοποιήστε τη δύναμή σας να ανατρέψετε το παρόν και να ζήσετε από την αρχή τη ζωή σας, αντικρίζοντας το ώριμο –και όχι πλέον νεαρό– είδωλό σας στον καθρέφτη. Όσο για εκείνες τις παντός καιρού και ηλικίας σκοτεινές ώρες; Ακόμη και οι καουμπόισσες μελαγχολούν, όπως διατείνεται ο Τομ Ρόμπινς.