Συμβουλές Υγείας

Επιστροφή στα άρθραΣυμβουλές ΥγείαςΞΕΦΥΛΛΙΣΤΕ ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ
ΜΑΣ PHARMA PLUS LINK

Σχέσεις στοργής

Σύντροφοι, συμπαίκτες, συνοδοιπόροι. Ένα παιδί και ο τετράποδος φίλος του είναι ομάδα, είναι «μαζί». Και αυτό το «μαζί» κάνει μικρά και μεγάλα θαύματα στον χαρακτήρα του παιδιού, το οποίο μέσα από τη σχέση με τον σκύλο ή τη γάτα μαθαίνει να συμπονά και να σέβεται τους αδύναμους. Επίσης, μαθαίνει να γίνεται υπεύθυνο, καθώς πρέπει να ανταποκρίνεται στις καθημερινές ανάγκες του ζώου και να το φροντίζει. Εκείνο θα του το ανταποδώσει, ακούγοντας υπομονετικά τα προβλήματα και τα παράπονά του. Δεν θα κριτικάρει τις πράξεις του, δεν θα το μαλώσει, δεν θα το κοροϊδέψει. Και θα γίνει το νέο μέλος της οικογένειας, που με τον ερχομό του θα δημιουργήσει νέους δίαυλους επικοινωνίας και αλληλεπίδρασης μέσα στην οικογένεια.

Φίλοι με ουρά

Ένα κατοικίδιο γίνεται μέλος της οικογένειας συνήθως όταν το αποφασίσουν οι «μεγάλοι». Υπάρχουν όμως και οι περιπτώσεις εκείνες, οι πιο συναρπαστικές, που τα κατοικίδια επιλέγουν εμάς ή τα παιδιά μας και μας «υιοθετούν», ακολουθώντας μας στον δρόμο μετά από ένα χάδι, ένα κέρασμα ή μια φιλική ματιά. Τα συναντάμε συνήθως μικρά και πεινασμένα, και δίχως να το πολυκαταλάβουμε περνάμε μαζί τους το κατώφλι του σπιτιού μας με δισταγμό αλλά και ενθουσιασμό, τα ανάμεικτα συναισθήματα που συνοδεύουν κάθε σχέση που μόλις αρχίζει.

Όπως όμως κι αν συμβεί, προσχεδιασμένα ή ουρανοκατέβατα, ο ερχομός ενός σκύλου ή μιας γάτας είναι γιορτή για τα παιδιά, ειδικά για τα μοναχοπαίδια, που βρίσκουν παρέα στο παιχνίδι. Η συμβίωση με το κατοικίδιο χαρίζει σε όλη την οικογένεια στιγμές χαράς και ξεγνοιασιάς. Επιπλέον, τα κατοικίδια εξοικειώνουν τα παιδιά με τα πιο δύσκολα κομμάτια της ζωής, την αρρώστια και τον θάνατο, απώλειες που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν στη μετέπειτα ζωή τους.

Σκύλος ή γάτα;

Ο σκύλος αγαπά το ομαδικό παιχνίδι, είναι πιστός, υπομονετικός και, εκτός ορισμένων εξαιρέσεων, εξαιρετικά φιλικός με τα παιδιά. Η βόλτα με τον σκύλο κοινωνικοποιεί το παιδί, που «επιδεικνύει» τις αρετές του στους φίλους του. Η αγάπη και η αφοσίωση του σκύλου προς το αφεντικό του τονώνουν την αυτοπεποίθηση και την αυτοεκτίμηση των παιδιών.

Η γάτα είναι αυτάρκης. Οι φίλοι της την περιγράφουν ως «ανεξάρτητη», ενώ εκείνοι που δεν την πολυσυμπαθούν τη χαρακτηρίζουν «αδιάφορη». Στην πραγματικότητα, θέλει την ησυχία της και θα παίξει με το παιδί μόνο αν εκείνη έχει κέφια. Αν και οι γάτες έχουν εμμονή με το σπίτι τους, είναι μύθος ότι δεν δένονται με τους ανθρώπους. Αγαπούν τον άνθρωπό τους (οι γάτες δεν έχουν αφεντικό), ενώ οι ειδικοί πιστεύουν ότι υποφέρουν βαθιά όταν χάνουν τους ανθρώπους που τις φροντίζουν, αλλά δεν είναι τόσο εκδηλωτικές όσο τα σκυλιά.

Η γάτα δεν θέλει βόλτες, και από την πρώτη κιόλας ημέρα θα λερώσει στην ειδική άμμο – και πουθενά αλλού. Η περιέργειά της όμως μπορεί να την κάνει ζημιάρα!

Εάν επιλέξετε σκύλο, πρέπει να διαθέσετε αρκετό από τον χρόνο σας για να αντιμετωπίσετε δύο μεγάλα ζητήματα: την εκπαίδευση τουαλέτας και τη βόλτα. Πριν εμβολιαστεί, δεν πρέπει να βγαίνει έξω, οπότε πρέπει να τον μάθετε να λερώνει στις ειδικές πάνες. Αργότερα, οι βόλτες του μπορεί να είναι από δύο έως τρεις την ημέρα, ανάλογα με τη ράτσα και τον χαρακτήρα του. Δείτε το θετικά: αναθέτοντας στο παιδί σας –ανάλογα με την ωριμότητα και τον σωματότυπό του, αλλά και το μέγεθος του σκύλου, σίγουρα πάντως μετά την ηλικία των δέκα ετών– τη βόλτα του σκύλου, μειώνετε τον χρόνο που περνά μπροστά στις οθόνες και το ωθείτε προς την κίνηση και την άθληση.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, τα παιδιά που ζουν σε σπίτι με σκύλο έχουν τις μισές πιθανότητες να γίνουν παχύσαρκα ή υπέρβαρα. Μελέτη Πανεπιστημίου της Μελβούρνης σε παιδιά ηλικίας 5-12 ετών έδειξε ότι εκείνα που είχαν σκύλο διέθεταν σαφώς καλύτερη φυσική κατάσταση από εκείνα που δεν είχαν, ακόμη και αν δεν γυμνάζονταν συστηματικά.

Τα κατοικίδια κάνουν καλό στην υγεία

Οι επιστημονικές μελέτες των τελευταίων ετών επιβεβαιώνουν αυτό που άλλοτε ήταν απλή παρατήρηση: Η επαφή με ένα κατοικίδιο μειώνει τις πιθανότητες ανάπτυξης αλλεργιών και ενισχύει ορισμένες λειτουργίες των αντισωμάτων. Τα παιδιά που συμβιώνουν από τα πρώτα χρόνια της ζωής τους με σκύλους έχουν ισχυρότερο ανοσοποιητικό σύστημα και αναφέρουν σπανιότερα αλλεργικές αντιδράσεις.

Επίσης, το αγχολυτικό χάδι ρίχνει τους καρδιακούς παλμούς και μειώνει την αρτηριακή πίεση, παράγοντες που σχετίζονται με την υγεία του καρδιαγγειακού συστήματος κατά την ενήλικη ζωή.

Για καλό και για κακό

Η συμβίωση με ένα κατοικίδιο απαιτεί την τήρηση των κανόνων υγιεινής του ζώου. Ο κτηνίατρος θα σας καθοδηγήσει για το πρόγραμμα εμβολιασμού, αλλά και για την αποπαρασίτωσή  του, προκειμένου να απαλλαχθεί από έσω και έξω παράσιτα.

Επιπλέον, τα παιδιά δεν πρέπει να έρχονται σε επαφή με τα περιττώματα του σκύλου ή της γάτας. Συνεπώς, o καθαρισμός της λεκάνης της γάτας, αλλά και η αντιμετώπιση των «ατυχημάτων» εντός σπιτιού στην περίπτωση του σκύλου, πρέπει να γίνονται από τους γονείς με τη χρήση ειδικών απολυμαντικών προϊόντων.