Συμβουλές Υγείας

Επιστροφή στα άρθραΣυμβουλές ΥγείαςΞΕΦΥΛΛΙΣΤΕ ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ
ΜΑΣ PHARMA PLUS LINK

Σχολεία, τέλος... Και τώρα τι κάνουµε;

Το τελευταίο κουδούνι είναι ένας απελευθερωτικός ήχος για τους µαθητές, αλλά όχι και για τους γονείς τους. Ακόµη και αν υπάρχει κάποιος στο σπίτι να προσέχει τα παιδιά, οι άδειες πρωινές ώρες και η ανία τα οδηγούν στην, άνευ όρων, παράδοση στις οθόνες. Σωτήρια µερικές φορές, επιζήµια όµως τις περισσότερες, τα «ηλεκτρονικά» –ταµπλέτες, smartphones και υπολογιστές– γεµίζουν τον µπόλικο ελεύθερο χρόνο των παιδιών κάθε άλλο παρά δηµιουργικά. Η λύση; Η έξοδος από το σπίτι προς κάθε προορισµό που απευθύνεται στην ηλικία και στα ενδιαφέροντά τους.

Πισίνες και γήπεδα για υπερδραστήρια παιδιά

Κάθε δήµος, ανάλογα µε τον πληθυσµό του, έχει ένα ή περισσότερα κολυµβητήρια και πολλά γήπεδα για στίβο ή οµαδικά αθλήµατα. Ανατρέξτε στις ιστοσελίδες του δήµου σας ή άλλων περιοχών και εγγράψτε έγκαιρα τα παιδιά σας. Εάν η πολυκοσµία των δηµοτικών χώρων σάς τροµάζει, υπάρχουν ιδιωτικά σχολεία που διαθέτουν τις εγκαταστάσεις τους για καλοκαιρινά προγράµµατα και δεν απευθύνονται µόνο στους δικούς τους µαθητές. Επίσης, ιδιωτικά κολυµβητήρια διοργανώνουν summer-camps µε πολύωρη απασχόληση. Προνοήστε ώστε να προσκοµίσετε τη βεβαίωση του παιδιάτρου, που θα πιστοποιεί την καλή υγεία του παιδιού σας, φτιάξτε την τσάντα του αθλητή-κολυµβητή και σπεύστε, ιδανικά στο κολυµβητήριο, όπου το παιδί σας θα µάθει κολύµπι και θα βουτάει µε ασφάλεια στη θάλασσα.

Εργαστήρια για... καλλιτέχνες

Ζωγραφική, αρχιτεκτονική, θέατρο ή µουσική, όλα µπορείτε πλέον να τα βρείτε σε οργανωµένες δραστηριότητες για παιδιά. Η Τεχνόπολη και το Βιοµηχανικό Μουσείο Φωταερίου (technopolis-athens. com), σε συνεργασία µε το εργαστήριο παραστατικών τεχνών «Artfygio – Τεχνών το Καταφύγιο», διοργανώνουν ένα εκπαιδευτικό πρόγραµµα µε video animation, ζωγραφική, χορό και εργαστήρια εκπαιδευτικής ροµποτικής. Λιγότερο πολυσύχναστο είναι το camp του Μουσείου Ηρακλειδών (herakleidon-art .gr), που αναµένεται ιδιαίτερα καλλιτεχνικό. Επίσης ωδεία και θέατρα ανοίγουν µέσα στο καλοκαίρι, για να εξοικειώσουν τα παιδιά µε τις τέχνες. Εξαίρεση για φέτος το Εθνικό Θέατρο, που δεν θα λειτουργήσει τα θερινά του προγράµµατα.

Μουσεία και πολιτιστικά κέντρα για φιλοµαθείς

Εάν στο παιδί σας αρέσει να µαθαίνει, και όχι να κλοτσάει µια µπάλα στο τέρµα, µην το εγγράψετε σε camp ποδοσφαίρου, αλλά σε κάποιο από τα πολλά προγράµµατα µουσείων που σχεδιάζονται για µικρά ή µεγάλα παιδιά. Ενδεικτικά, το Μουσείο Μπενάκη διοργανώνει κάθε χρόνο το εκπαιδευτικό- ψυχαγωγικό πρόγραµµα «Το Μουσείο Μπενάκη στον Εθνικό Κήπο», οπότε να είστε σε ετοιµότητα για τυχόν ανακοινώσεις του από την επίσηµη ιστοσελίδα (benaki.gr). Επίσης, δηµοφιλές είναι το summer camp του Κέντρου Πολιτισµού «Ελληνικός Κόσµος» (summer.hellenic-cosmos.gr), που ξεκίνησε στα µέσα Ιουνίου.

Φυτώρια επιστηµόνων

Φυσικοί, χηµικοί και µαθηµατικοί ανασκουµπώνονται και στήνουν τα εργαστήριά τους σε πολλά πλέον σηµεία της πόλης. Γνωστό για τέτοιες δράσεις είναι το Μουσείο Πειραµάτων (mouseiopeiramaton.gr), που ξεκίνησε στις 16 Ιουνίου το, πολλά υποσχόµενο, summer camp του. Οι άνθρωποι του µουσείου ετοιµάζουν πυρετωδώς το καλοκαιρινό πρόγραµµα, διάρκειας πέντε εβδοµάδων, που αφορά παιδιά ηλικίας 5-12 ετών και ξεκίνησε στις 19 Ιουνίου. Όσο για το Ευγενίδειο Ίδρυµα (eugenfound.edu) και τα «αστρονοµικά» του προγράµµατα, αναµένουµε, τις σχετικές ανακοινώσεις.