Συμβουλές Υγείας

Επιστροφή στα άρθραΣυμβουλές ΥγείαςΞΕΦΥΛΛΙΣΤΕ ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ
ΜΑΣ PHARMA PLUS LINK

Στοματική υγιεινή

Οι κανόνες της σωστής στοματικής υγιεινής θέλουν γερά, κατάλευκα δόντια τα οποία να στηρίζονται σε δυνατά, υγιή ούλα, χωρίς απώλειες και κακοσμία.

Συνήθεις εχθροί των δοντιών μας είναι η τερηδόνα, η μικροβιακή πλάκα, η ουλίτιδα, η περιοδοντίτιδα και τα αποστήματα.

 

Τερηδόνα

Εάν δεν την προλάβουμε έγκαιρα, μπορεί να χαλάσει τα δόντια μας, να καταστρέψει το σμάλτο στην επιφάνειά τους, να νεκρώσει τα ευαίσθητα νεύρα που βρίσκονται στο κέντρο τους ή να δημιουργήσει ενδοδοντική μόλυνση.

Πώς αντιμετωπίζεται: Ο καλός οδοντιατρικός καθαρισμός μία φορά τον χρόνο (εάν δεν υπάρχει κάποιο άλλο πρόβλημα) και το συχνό βούρτσισμα με προϊόντα στοματικού καθαρισμού που περιέχουν fluoride, μας εγγυώνται υγιή δόντια. Η συμβολή της ηλεκτρικής οδοντόβουρτσας είναι καθοριστική, καθώς εισχωρεί σε σημεία που δύσκολα καθαρίζονται από τις κοινές οδοντόβουρτσες.

 

Ουλίτιδα

Φλεγμονή στα ούλα που φέρνει αιμορραγία ακόμα και με το πιο ήπιο βούρτσισμα, λόγω της συγκέντρωσης οδοντικής πλάκας, η οποία περιέχει πολλά μικρόβια που παράγουν οξέα και ερεθίζουν τα ούλα. Εάν δεν θεραπευτεί, εξελίσσεται σε περιοδοντίτιδα, με αποτέλεσμα την απώλεια δοντιών.

Πώς αντιμετωπίζεται: Με οδοντιατρικό καθαρισμό μία φορά τον χρόνο, σωστό καθημερινό βούρτσισμα των δοντιών, αλλά και των ούλων, με ηλεκτρική οδοντόβουρτσα, καθώς και με τη χρήση στοματικού διαλύματος.

 

Ιωάννα Κατσούλη, Χειρουργός Οδοντίατρος

 

Απαντά ο φαρμακοποιός σας:

Κάθε πότε πρέπει να αλλάζω οδοντόβουρτσα;

Τουλάχιστον κάθε 3 μήνες. Λόγω της φυσιολογικής φθοράς, μετά από αυτό το χρονικό διαστημα η οδοντόβουρτσα γίνεται αναποτελεσματική και συνεχώς αυξανόμενη πηγή μικροβίων.