Άρθρα από φαρμακοποιούς του δικτύου μας

Επιστροφή στα άρθρααπό φαρμακοποιούς του δικτύου μαςΞΕΦΥΛΛΙΣΤΕ ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ
ΜΑΣ PHARMA PLUS LINK

Συμπληρώματα διατροφής για μετά τα 50

Ένας μέσος ενήλικας ηλικίας περίπου 50 ετών έχει έως 60% λιγότερες στεροειδείς ορμόνες (όπως η διυδροεπιανδροστερόνη) σε σύγκριση με κάποιον 25 ετών. Συνεπώς είναι φυσιολογικό οι αντοχές του να μην είναι οι ίδιες. Η σωστή διατροφή, τα συμπληρώματα διατροφής, τα οποία, υποστηριζόμενα από πολυάριθμες κλινικές μελέτες, αναπληρώνουν ό,τι χρειάζεται ο οργανισμός, καθώς και κάποιες αλλαγές στον τρόπο ζωής, κρίνονται αναγκαίες πρακτικές.

Βιταμίνη B12

Ένα σημαντικό συμπλήρωμα για το αιμοποιητικό σύστημα είναι η βιταμίνη Β12, η οποία είναι σημαντική τόσο για την ερυθροποίηση και τη νευρική λειτουργία, όσο και για την παραγωγή ενέργειας, καθώς συμμετέχει σχεδόν σε όλους τους βιοχημικούς κύκλους του οργανισμού. Όσο μεγαλώνουμε, η απορρόφησή της μειώνεται δραματικά.

Μεγάλης απορρόφησης είναι η μεθυλοκοβαλαμίνη, που είναι μία από τις δύο βιοδραστικές μορφές της βιταμίνης Β12 και συνήθως διατίθεται σε μορφή μασώμενων δισκίων (chewing tabs). Είναι σημαντική η σποραδική κατανάλωσή της, για την εξασφάλιση της αποθήκευσής της στο συκώτι, όπου αποθηκεύεται περίπου το 25% της βιταμίνης Β12.

Προανθοκυανιδίνες

Η μνήμη και η μάθηση μετά την ηλικία των 50 ετών δυσκολεύουν, γεγονός που μας φέρνει πολλές φορές σε αμηχανία. Τα μούρα (blueberry, raspberry) χάρη στις προανθοκυανιδίνες που περιέχουν, ασκούν αντιοξειδωτική δράση μεταξύ των νευρώνων και αναπτύσσουν στον εγκέφαλο αυξητικούς παράγοντες που ενισχύουν τη λειτουργία του.

Πρωτεΐνη

Ένα ακόμη βοήθημα, πολύ σημαντικό για την υγεία των οστών και του μυϊκού συστήματος, είναι η συμπληρωματική χορήγηση πρωτεΐνης, καθώς οι μεγαλύτερης ηλικίας άνθρωποι αντιμετωπίζουν θέματα οστεοπενίας και μυϊκής δυστονίας. Η πρωτεΐνη, ειδικά σε συνδυσμό με μαγνήσιο –και με την προϋπόθεση ότι δεν υφίσταται πρόβλημα με τα νεφρά–, συντονίζει το νευρομυϊκό σύστημα και εμποδίζει τον καταβολισμό των μυών. Έτσι, αποφεύγονται οι διάφοροι πόνοι, όπως οι ισχιαλγίες κ.λπ.

Φυτικές ίνες

Οι φυτικές ίνες, που περιέχονται στα όσπρια, τα λαχανικά και τα φρούτα, βελτιώνουν σημαντικά την υγεία του εντέρου, διορθώνοντας το μικροβίωμα, που παίζει σημαντικότατο ρόλo στην υγεία μας – εξάλλου το έντερο αποκαλείται ο «δεύτερος εγκέφαλος». Παράλληλα, διατηρούν σε φυσιολογικά επίπεδα την ινσουλίνη, ρυθμίζοντας καλύτερα το σάκχαρο στο αίμα. Καταναλώστε, λοιπόν, φυτικές ίνες και όχι ζάχαρη, που κάνει το περιβάλλον του εντέρου δυσμενές.

Αcetyl-L-carnitine

Ουσιαστικά μιλάμε για την ακετυλική μορφή της γνωστής καρνιτίνης, που βελτιώνει την αιματική ροή και την εγκεφαλική λειτουργία στους ενήλικες. Επίσης, ενισχύει τον μυϊκό τόνο και την καύση λίπους με τη διαδικασία της μεταφοράς των λιπαρών οξέων στα μιτοχόνδρια των κυττάρων, προς καύση και παραγωγή ενέργειας.

Προσοχή στα φάρμακα

Μεγάλο ρόλο στην κατάσταση του οργανισμού διαδραματίζει και η χορήγηση φαρμάκων. Για παράδειγμα, η λήψη στατινών για τη χοληστερίνη επιδεινώνει τη μείωση των στεροειδών ορμονών και της βιταμίνης D, καθώς αμφότερες οι ουσίες παράγονται από τη χοληστερίνη. Συνεπώς, καλό θα ήταν ο ασθενής να λάβει τα ανάλογα σκευάσματα (συνένζυμο Q10, ουσιώδη λιπαρά, βιταμίνη D) με την οδηγία του θεράποντα ιατρού.

Η σημασία της άσκησης

Η άσκηση, μέτριας ή μεγαλύτερης έντασης, είναι ιδιαίτερα ευεργετική στους ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας, καθώς ενεργοποιεί το λεμφικό σύστημα, το οποίο είναι το κυριότερο μέσο αποτοξίνωσης των αποβλήτων που προκύπτουν από τα επεξεργασμένα τρόφιμα, τα φάρμακα και τους στρεσογόνους παράγοντες. Με την άσκηση παράγονται επίσης ενδορφίνες, φυσικές ορμόνες παρόμοιες με τη μορφίνη, καθώς και άλλες ορμόνες, όπως η σεροτονίνη, που επιφέρουν μείωση του άγχους, του πόνου και της ατονίας, βελτιώνοντας έτσι την ποιότητα της ζωής.

Το στρες

Ένας από τους κυριότερους παράγοντες που ευθύνονται για τις χρόνιες παθήσεις και τη συνεχή αποδυνάμωση του ανοσοποιητικού, αλλά και των ενεργειακών αποθεμάτων, είναι το χρόνιο στρες. Κατά τη διάρκεια της στρεσογόνου περιόδου παρατηρείται αυξημένη έκκριση κορτιζόλης και επινεφρίνης, δύο κατασταλτικών ορμονών που έχουν δράση αντίθετη από αυτήν των φυσικών στεροειδών ορμονών που εκκρίνει το σώμα μας. Έτσι, επέρχεται η διάβρωση των περισσότερων ιστών, με συνέπεια την πρόκληση ασθενειών, όπως ο διαβήτης, το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου κ.λπ. Γι’ αυτό, εκτός από τα συμπληρώματα που πρέπει να λαμβάνουμε, είναι μείζονος σημασίας να αποφεύγουμε το διαρκές στρες.

 

Από τον φαρμακοποιό Πάνο Ρέββα του φαρμακείου της Αντιγόνης Ρέββα του Δικτύου Pharma PLUS στην Κοζάνη.