Άρθρα από φαρμακοποιούς του δικτύου μας

Επιστροφή στα άρθρααπό φαρμακοποιούς του δικτύου μαςΞΕΦΥΛΛΙΣΤΕ ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ
ΜΑΣ PHARMA PLUS LINK

Συμπληρώματα για ενέργεια

Το καλοκαίρι πια τελείωσε και η επιστροφή στην καθημερινή ρουτίνα είναι πλέον πραγματικότητα. Αφήνουμε πίσω την ξεγνοιασιά και το χαλαρό πρόγραμμα, και προετοιμαζόμαστε για το δυναμικό ξεκίνημα μίας ακόμη χρονιάς με υποχρεώσεις και απαιτητικό πρόγραμμα.

Ο οργανισμός θέλει τον χρόνο του για να «επαναρρυθμιστεί» στις απαιτήσεις του χειμώνα. Ευτυχώς, στην προσπάθεια αυτή έχουμε τους κατάλληλους συμμάχους, τα συμπληρώματα διατροφής.

Οι επιλογές είναι πολλές και ο καθένας μπορεί να βρει το συμπλήρωμα διατροφής που του ταιριάζει. Με τη συμβουλή και την καθοδήγηση του φαρμακοποιού μας, και σε συνεννόηση με τον γιατρό μας –όταν χρειάζεται–, μπορούμε να πάρουμε κάποιο συμπλήρωμα διατροφής που θα ρυθμίσει το βιολογικό μας ρολόι ευκολότερα και γρηγορότερα, διανύοντας το απαιτητικό φθινόπωρο και ενόψει του δύσκολου χειμώνα.

Πολυβιταμίνες

Ξεκινώντας με τις επιλογές που έχουμε στη διάθεσή μας, σίγουρα μια πολυβιταμίνη θα μπορούσε να μας δώσει την τόνωση που χρειαζόμαστε και να ξυπνήσει τον οργανισμό μας, ώστε να επανέλθει σε «πλήρη λειτουργία». Σε περίπτωση που θα θέλαμε το κάτι παραπάνω, η πολυβιταμίνη θα μπορούσε να συνδυαστεί με Ginseng και Q10, για να μας δώσει μια έξτρα τόνωση και λίγο μεγαλύτερη αντοχή.

Σε περίπτωση ασθενών που έχουν έντονο πρόβλημα με τον θυρεοειδή και θα ήθελαν να αποφύγουν μια πολυβιταμίνη που περιέχει έστω και λίγο ιώδιο, η λύση βρίσκεται στο σύμπλεγμα βιταμινών Β (Β-Complex).

Οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β είναι απαραίτητες σε πολλά στάδια του μεταβολισμού, ο οποίος μας δίνει την τόνωση, καθώς και μια ισορροπία στο νευρικό σύστημα, που είναι απαραίτητη σε όλους, ειδικά στην απότομη αλλαγή συνθηκών.

Για απαιτητικά προγράμματα

Ας περάσουμε τώρα σε εκείνους για τους οποίους το πρόγραμμα είναι πολύ απαιτητικό. Γι’ αυτούς λοιπόν που θέλουν άμεσα αποτελέσματα, ένα boost ενέργειας, για να μπορέσουν να αντεπεξέλθουν στο πρόγραμμά τους, η λύση είναι κάποιο σκεύασμα αμινοξέων για λίγες μέρες, για να ξυπνήσει ο οργανισμός και για να τους δώσει άμεσα την ενέργεια που χρειάζονται.

Μία άλλη επιλογή για άμεση τόνωση και ενέργεια είναι τα σκευάσματα που περιέχουν καφεΐνη, τα οποία υπόσχονται άμεση ενδυνάμωση, αλλά πρέπει να λαμβάνονται με προσοχή και να αποφεύγονται από όσους έχουν κάποιο θέμα με την καρδιά (π.χ. αρρυθμία) ή με την πίεση. Για τον λόγο αυτό, όπως αναφέραμε και παραπάνω, είναι απαραίτητη η συμβουλή του φαρμακοποιού μας, ο οποίος γνωρίζει την κατάσταση της υγείας μας, τα φάρμακα που λαμβάνουμε και το ιστορικό μας.

Πνευματική εργασία: Μαθητές, φοιτητές

Για όλους όσων η εργασία είναι πνευματική και έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις, όσον αφορά τη σκέψη και τη συγκέντρωση, υπάρχει η κατάλληλη επιλογή. Το ίδιο ισχύει και για μαθητές, κυρίως λυκείου, όπου οι απαιτήσεις είναι μεγάλες, καθώς και για φοιτητές. Σε αυτές τις περιπτώσεις μπορούμε να επιλέξουμε ένα σκεύασμα με ωμέγα-3 λιπαρά, π.χ. μουρουνέλαιο, που περιέχει και τις βασικές βιταμίνες, ή κάποιο άλλο που περιέχει μόνο τα συγκεκριμένα «καλά» λιπαρά, τα οποία έχουν πολλαπλά οφέλη για την υγεία της καρδιάς και τη σωστή εγκεφαλική λειτουργία.

Μία ακόμη καλή επιλογή είναι η διατροφική φόρμουλα που θα περιέχει βότανα όπως το Gingko Biloba, που βοηθά στη μικροκυκλοφορία του εγκεφάλου και ενισχύει τη μνήμη και τη συγκέντρωση, αλλά θέλει προσοχή από όσους λαμβάνουν αντιπηκτική αγωγή, σε συνδυασμό με βιταμίνες του συμπλέγματος Β, αμινοξέα και λεκιθίνη (neuronutrients), που ενισχύουν το νευρικό σύστημα, τη μνήμη και τις εγκεφαλικές λειτουργίες.

Για το άγχος

Οι επιλογές δεν σταματούν εδώ, αφού υπάρχουν προτάσεις και για όσους ασκούν πιεστικό επάγγελμα, που τους αγχώνει και τους πιέζει σωματικά και ψυχικά, δημιουργώντας τους έντονο αίσθημα άγχους και πίεσης. Σε αυτές τις περιπτώσεις ενδείκνυται το σύμπλεγμα βιταμινών Β, όπως αναφέραμε και παραπάνω, σε συνδυασμό με τη χολίνη και την ινοσιτόλη, καθώς επίσης και φόρμουλες που βοηθούν τόσο στη διαχείριση του άγχους όσο και στην πνευματική κόπωση, που μπορεί να προκύψει από μια απαιτητική και ψυχοφθόρα εργασία. Μια εξαιρετική επιλογή είναι η Rhodiola, ένα προσαρμογόνο βότανο, που προσαρμόζεται στις ανάγκες του οργανισμού και τον βοηθά να ανταποκριθεί στο στρες, που οφείλεται σε διάφορες αιτίες, όπως η κόπωση και η ψυχολογική πίεση, αλλά και να προλάβει την εμφάνιση συμπτωμάτων που οφείλονται στο άγχος.

Για την πρόληψη των ιώσεων

Τέλος, δεν πρέπει να ξεχνάμε τον «σύμμαχό» μας στην πρόληψη ιώσεων και κρυολογημάτων, που είναι συχνό φαινόμενο τις ημέρες της δουλειάς, τη βιταμίνη C, ή κάποια φόρμουλα για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού, που θα πρέπει να μας συντροφεύουν καθ’ όλη τη διάρκεια του φθινοπώρου. Έτσι, θα προφυλαχθούμε από τις ασθένειες, την ταλαιπωρία και τα έξοδα σε γιατρούς και φάρμακα!

 

Γράφει ο φαρμακοποιός του Δικτύου Pharma PLUS Δημήτρης Μαρινόπουλος στην Κατερίνη.