Άρθρα από φαρμακοποιούς του δικτύου μας

Επιστροφή στα άρθρααπό φαρμακοποιούς του δικτύου μαςΞΕΦΥΛΛΙΣΤΕ ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ
ΜΑΣ PHARMA PLUS LINK

Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου ή σπαστική κολίτιδα

Το Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου είναι μια χρόνια υποτροπιάζουσα διαταραχή, η οποία είναι εξαιρετικά ενοχλητική για τον ασθενή, ταλαιπωρώντας τον σωματικά και ψυχολογικά. Τα συμπτώματά του μπορεί να είναι μόνιμα ή να εμφανίζονται κατά διαστήματα, εμποδίζοντας συχνά τη συμμετοχή του πάσχοντα σε καθημερινές δραστηριότητες, με αποτέλεσμα να επηρεάζεται η ποιότητα ζωής του. Παρουσιάζεται συχνά σε άτομα νεαρής ηλικίας, ακόμη και σε μαθητές, ενώ σπανιότερα εμφανίζεται σε ηλικίες άνω των 65 ετών.

Τα συμπτώματα

Το ΣΕΕ εκδηλώνεται με πολλαπλά συμπτώματα. Σε αυτά περιλαμβάνονται ο πόνος και η δυσφορία στην κοιλιά, η μη φυσιολογική λειτουργία κενώσεως του εντέρου (διάρροια, δυσκοιλιότητα ή εναλλαγή αυτών των δύο) και ο μετεωρισμός. Ωστόσο, τα ίδια συμπτώματα μπορεί να εμφανίζουν και ασθενείς με φλεγμονώδη νόσο του εντέρου, όπως η ελκώδης κολίτιδα ή η νόσος του Crohn, γι’ αυτό πάντα πρέπει να απευθυνόμαστε σε γιατρό. Επειδή δεν υπάρχει κάποια εξέταση που να αποδεικνύει ότι πάσχουμε από το σύνδρομο, ο γιατρός, με βάση το ιστορικό του ασθενούς και την κλινική του εικόνα, είναι αυτός που θα κρίνει εάν υπάρχει ανάγκη γίνουν εξετάσεις, όπως ο υπέρηχος κοιλίας, η καλλιέργεια κοπράνων, ο αιματολογικός έλεγχος και η κολονοσκόπηση, προκειμένου να αποκλειστούν άλλες παθήσεις. Ασθενείς με ΣΕΕ συχνά παραπονιούνται και για μη κοιλιακά συμπτώματα, όπως η δυσμηνόρροια, η δυσπαρευνία (πόνος κατά τη σεξουαλική επαφή), η κόπωση, οι πονοκέφαλοι, οι μυαλγίες και οι γενικευμένοι πόνοι.

Οι αιτίες

Η παθοφυσιολογία του ευερέθιστου εντέρου δεν είναι ακόμη πλήρως γνωστή. Η άποψη που με βεβαιότητα υποστηρίζεται σήμερα είναι ότι πρόκειται για κινητικού τύπου διαταραχή του εντέρου, που δεν οφείλεται σε οργανικό πρόβλημα.

Η επιστημονική έρευνα της τελευταίας δεκαετίας δείχνει ότι το ψυχολογικό στρες, οι τροφικές δυσανεξίες και αλλεργίες, οι αλλαγές στην εντερική χλωρίδα ή κάποια εντερική λοίμωξη εμπλέκονται στην εμφάνιση του συνδρόμου.

Όσον αφορά την επίδραση των στρεσογόνων συνθηκών στη νόσο, το 1/3 των πασχόντων δείχνουν επιδείνωσή της σε περιόδους στρες, ενώ 60% των ασθενών αυτών εκδηλώνουν ταυτόχρονα και κάποια ψυχολογική διαταραχή, όπως άγχος ή κατάθλιψη. Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι υγιή άτομα εμφάνισαν για πρώτη φορά συμπτώματα ΣΕΕ έπειτα από κάποιο τραυματικό συμβάν, όπως ο θάνατος κάποιου προσφιλούς προσώπου ή ο χωρισμός από μια σχέση.

Αντιμετώπιση

Επειδή πρόκειται για νόσο με χρόνιο χαρακτήρα, δεν υπάρχει κάποια «μαγική» και οριστική θεραπεία. Η φαρμακευτική αγωγή προσφέρει, κυρίως, ανακούφιση των συμπτωμάτων, με τη χορήγηση σπασμολυτικών φαρμάκων, τα οποία πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο στις εξάρσεις της νόσου και όχι για μεγάλα χρονικά διαστήματα.

Σε υψηλό ποσοστό ατόμων με ΣΕΕ παρατηρείται υποχώρηση των συμπτωμάτων, όταν καταφέρουν να αλλάξουν τον τρόπο ζωής τους.

Η εφαρμογή κατάλληλης διατροφής είναι δυνατόν να ελαχιστοποιήσει τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων.  Συνιστάται  στους  πάσχοντες  να αποφεύγουν τις τροφές που οι ίδιοι έχουν παρατηρήσει ότι επιδεινώνουν τα κοιλιακά τους ενοχλήματα. Δεν υπάρχουν ειδικές δίαιτες για το ΣΕΕ, ωστόσο καλό είναι να αποφεύγονται τροφές όπως τα όσπρια, το λάχανο, τροφές με λακτόζη και φρουκτόζη, τα γαλακτοκομικά, ο καφές και το αλκοόλ.

Επιπλέον, συνιστώνται η λήψη ικανής ποσότητας νερού, επαρκείς ώρες ύπνου, η τακτική σωματική άσκηση και η διαχείριση του άγχους.

Η συμπληρωματική χορήγηση προβιοτικών, όπως καταδεικνύουν πολυάριθμες κλινικές μελέτες,  είναι  ωφέλιμη  στη  διατήρηση  υγείας  του εντέρου και  την  αντιμετώπιση  των  συμπτωμάτων των ασθενών με ΣΕΕ, καθώς στους περισσότερους από αυτούς εμφανίζεται αλλαγή στη φυσιολογική σύσταση της εντερικής μικροχλωρίδας. Να υπενθυμίσουμε ότι προβιοτικά είναι οι ζωντανοί μικροοργανισμοί που «κατοικούν» στο γαστρεντερικό μας σύστημα και δρουν ως φραγμός σε παθογόνους μικροοργανισμούς, ενισχύοντας την άμυνά μας.

Να επισημάνουμε ότι το ΣΕΕ μπορεί να είναι μια εξαιρετικά ενοχλητική και δυσάρεστη νόσος, ωστόσο δεν είναι απειλητική για τη ζωή, ούτε θανατηφόρα και δεν εξελίσσεται σε οργανική νόσο ή καρκίνο.

 

Βούλα Νικολάκη, Φαρμακοποιός
Φαρμακείο Νικολάκη Παρασκευή & Σια Ε.Ε., Μέλος του Δικτύου Pharma PLUS στο Κορωπί.