Συμβουλές Ομορφιάς

Επιστροφή στα άρθραΣυμβουλές ΟμορφιάςΞΕΦΥΛΛΙΣΤΕ ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ
ΜΑΣ PHARMA PLUS LINK

Tα πάντα για τη ρετινόλη

Η ρετινόλη κυκλοφορεί εδώ και καιρό ως μία από τις πιο αποτελεσματικές θεραπείες για την αύξηση του κολλαγόνου στο δέρμα, τη μείωση των λεπτών γραμμών και των ρυτίδων, καθώς και για την καταπολέμηση της ακμής και του αποχρωματισμού. Σήμερα, σύμφωνα με τις περισσότερες κλινικές μελέτες, είναι το συστατικό για την αποτελεσματική μείωση των ορατών σημαδιών της γήρανσης, λόγω της έκθεσης στον ήλιο.

Παρόλο που οι ιδιότητές της είναι γνωστές εδώ και καιρό, πέρυσι οι πωλήσεις προϊόντων που περιέχουν ρετινόλη αυξήθηκαν κατά 27% στις ΗΠΑ. Παρά τη δημοφιλία της, πολλοί ωστόσο έχουμε ακόμη απορίες σχετικά με τη δράση της και τον τρόπο χρήσης της.

Τι είναι η ρετινόλη;

Πολύ σύντομα και με απλά λόγια, συγκαταλέγεται στην κατηγορία της Βιταμίνης Α και ανήκει στα ρετινοειδή.

Μπορούμε όλοι να χρησιμοποιούμε ρετινόλη;

Όλοι, εκτός από τις γυναίκες που κυοφορούν ή θηλάζουν.

Ποια ηλικία θεωρείται κατάλληλη για να ξεκινήσουμε τη χρήση της;

Οι δερματολόγοι προτείνουν τη ρετινόλη στις γυναίκες ηλικίας άνω των τριάντα ετών. Ωστόσο, ακόμη και μετά την ηλικία των είκοσι μπορεί να ενταχθεί στην περιποίηση της επιδερμίδας, ως μέτρο προληπτικής αντιγήρανσης, καθώς προλαμβάνει τις βλάβες που προκαλεί ο ήλιος και μειώνει την εμφάνιση ακμής, που ταλαιπωρεί πιο νεαρές ηλικίες. Παράλληλα, η ρετινόλη προστατεύει από την περιβαλλοντική μόλυνση, στην οποία όλοι –ανεξαρτήτως ηλικίας– είμαστε εκτεθειμένοι. Απλώς πάντα ξεκινάμε με ένα προϊόν περιεκτικότητας 0,5% σε ρετινόλη και ανεβαίνουμε σε ποσοστό σταδιακά.

Πότε εφαρμόζουμε τη ρετινόλη;

Την εφαρμόζουμε κατά τη διάρκεια της νύχτας, καθώς οι υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου την αδρανοποιούν. Και επειδή η ρετινόλη, λόγω των απολεπιστικών ιδιοτήτων της, κάνει την επιδερμίδα πιο ευαίσθητη, την επόμενη ημέρα πρέπει να φοράμε ευλαβικά κάποιο προϊόν αντηλιακής προστασίας.

Πώς μπορούμε να προλάβουμε τους ερεθισμούς που μπορεί να προκαλέσει η ρετινόλη;

Συχνά όσοι χρησιμοποιούν ρετινόλη για πρώτη φορά αντιμετωπίζουν μια ελαφριά κοκκινίλα και ξεφλούδισμα, παρενέργειες που όμως είναι φυσιολογικές (και μοιραίες), καθώς η ρετινόλη έχει και απολεπιστική δράση. Για να αποφύγετε ερεθισμούς, ξεκινήστε εφαρμόζοντας στην αρχή πολύ μικρή ποσότητα του προϊόντος.

Παρατηρήστε αν η επιδερμίδα σας εμφανίζει κοκκινίλα σε κάποιο σημείο, συνήθως κοντά στα μάτια, και αποφύγετε την περιοχή αυτή.

Κάποιοι δερματολόγοι συνιστούν να εντάξουμε τη ρετινόλη στη ρουτίνα περιποίησής μας, ξεκινώντας με μια συγκεκριμένη ημέρα της εβδομάδας, και ανά εβδομάδα να προσθέτουμε άλλη μία ημέρα, καθώς με τον καιρό η επιδερμίδα συνηθίζει και τα συμπτώματα μειώνονται. Κάποιοι προτείνουν τη χρήση ενυδατικής κρέμας πριν την εφαρμογή του προϊόντος. Η ρετινόλη μπορεί επίσης να προκαλέσει ξεσπάσματα ροζάκιας σε ανθρώπους που πάσχουν από αυτήν.

Συνδυάζεται καλά με όλα τα άλλα συστατικά των προϊόντων περιποίησης;

Καλό είναι να αποφεύγετε, κατά τη χρήση της, τα προϊόντα που μπορεί να προκαλέσουν ερεθισμό, όπως αυτά που περιέχουν γλυκολικά ή σαλικυλικά οξέα και βιταμίνη C. Αν χτίσετε «αντοχή», ακόμη και αυτό μπορεί να ξεπεραστεί.

Έχει διαφορά αν περιέχεται σε ορό, κρέμα ή toner;

Όχι, σημασία έχει μόνο το ποσοστό ρετινόλης που περιέχουν τα προϊόντα.

Ποια είναι η διαφορά της ρετινόλης που περιέχεται σε ένα καλλυντικό του εμπορίου από τα ρετινοειδή που συνταγογραφεί ο δερματολόγος μας;

Η ρετινόλη είναι λιγότερο δραστική από τα ρετινοειδή που συνταγογραφεί ο δερματολόγος. Κάποια προϊόντα βέβαια μπορεί κάποιος να τα αγοράσει χωρίς συνταγή, όπως για παράδειγμα τις τρετινοΐνη, ταζαροτένη και ανταπαλένη, που αλληλεπιδρούν με τους υποδοχείς ρετινοϊκού οξέος στο DNA των κυττάρων του δέρματος, ενθαρρύνοντας την παραγωγή κολλαγόνου και εμποδίζοντας την παραγωγή κολλαγενάσης, ενός ενζύμου που προκαλεί την αποσύνθεση του κολλαγόνου στο δέρμα.

Πιο απλά, η ρετινόλη που περιέχεται στα προϊόντα εμπορίου έχει την ίδια δράση με τα ρετινοειδή που συνταγογραφούν οι δερματολόγοι, απλώς απαιτείται περισσότερος χρόνος για να δράσει. Και μάλλον με ένα τέτοιο καλλυντικό πρέπει να ξεκινήσει όποιος δοκιμάζει για πρώτη φορά με το συστατικό αυτό, ειδικά αν έχει ευαίσθητη επιδερμίδα και φοβάται ότι θα έχει παρενέργειες με τα συνταγογραφούμενα ρετινοειδή.

Στην πραγματικότητα, η ρετινόλη έφτασε στο εμπόριο όταν ασθενείς των δερματολόγων είδαν αποτέλεσμα με τα συνταγογραφούμενα ρετινοειδή, αλλά άρχισαν να ανησυχούν ότι ήταν υπερβολικά ισχυρά για την επιδερμίδα τους.

Η τρέλα με την bakuchiol

Τους τελευταίους μήνες έχουν εμφανιστεί στο ράφι πολλά προϊόντα που περιέχουν bakuchiol (προ- φέρεται «μπακουτσίλ»), τη vegan εναλλακτική της ρετινόλης. Η bakuchiol είναι μια μεροτερπενική φαινόλη, που βρίσκεται κυρίως στους σπόρους του φυτού Psoralea corylifolia (η ψωραλέα φύεται στην Ήπειρο), αλλά και στα φυτά Psoralea glandulosa, Pimelea drupacea και Poper longum. Είναι γνωστή από παλιά για τις αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητές της στην Αγιουβέρδα, που τη χρησιμοποιεί κατά της ακμής. Θεωρείται ιδανική για τις πολύ ευαίσθητες επιδερμίδες, καθώς δεν έχει τις παρενέργειες που πιθανόν να έχουν οι ρετινόλες (φωτοευαισθησία, ξηρότητα κ.λπ.).