Άρθρα από φαρμακοποιούς του δικτύου μας

Επιστροφή στα άρθρααπό φαρμακοποιούς του δικτύου μαςΞΕΦΥΛΛΙΣΤΕ ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ
ΜΑΣ PHARMA PLUS LINK

Τα πολύτιμα προβιοτικά

Η εντερική χλωρίδα αναπτύσσεται από την πρώτη στιγμή που το έμβρυο εγκαθίσταται στη μήτρα και λαμβάνει ένα πλήθος προβιοτικών από τη μητέρα.

Ο αυξημένος αριθμός προβιοτικών στο σώμα μας, που μετριέται σε τρισεκατομμύρια, έχει πολλαπλά οφέλη για την υγεία μας: εμποδίζουν την ανάπτυξη παθογόνων βακτηριδίων, παράγουν φυσικά αντισώματα και βιταμίνες, διασπούν τις τροφές, και ως εκ τούτου τονώνουν το ανοσοποιητικό, βελτιώνουν την πέψη και την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών των τροφών, ρυθμίζουν την εντερική λειτουργία και προστατεύουν από πιθανές μολύνσεις το σώμα μας.

Στον οργανισμό μας υπάρχουν περισσότερα από 400 είδη φιλικών βακτηριδίων. Καθένα από αυτά βρίσκεται σε συγκεκριμένο μέρος του οργανισμού, επιτελώντας διαφορετικές λειτουργίες για την προστασία και τη διατήρηση της υγείας του. Οι βασικές κατηγορίες προβιοτικών είναι δύο (2), το γένος Bifidobacterium και το γένος Lactobacillus, με πολλά υποείδη.

Γιατί είναι αναγκαία η λήψη συμπληρωμάτων διατροφής με προβιοτικά

Με το πέρασμα των ετών και τη δράση διαφόρων παραγόντων, όπως το κάπνισμα, η κακή διατροφή, το άγχος και η λήψη διαφόρων φαρμάκων (π.χ. αντισυλληπτικά, κορτιζόνη), η εντερική χλωρίδα αρχίζει σταδιακά να μειώνεται, δημιουργώντας οξέα αλλά και χρόνια προβλήματα υγείας. Πολλές φορές μπορεί να προκύψουν έκτακτες περιπτώσεις διαταραχής, όπως η λήψη αντιβιοτικών, που, έχοντας ως στόχο τους παθογόνους μικροοργανισμούς, καταπολεμούν μαζί και τα προβιοτικά του εντέρου. Τα ταξίδια και η αλλαγή περιβάλλοντος, διατροφικών συνηθειών και νερού είναι μία άλλη έκτακτη περίπτωση που μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στην υγεία του εντέρου.

Η διαταραχή της ισορροπίας της εντερικής χλωρίδας μπορεί να εκδηλωθεί με πολλούς τρόπους, που πολύ πιθανόν κάποιοι από εμάς να έχουμε αντιμετωπίσει, όπως οι γαστρεντερικές διαταραχές (διάρροια, δυσκοιλιότητα, μετεωρισμός, φούσκωμα candida, Ε.coli, Η.pylori), οι κολπικές μυκητιάσεις και μολύνσεις, η αύξηση βάρους, η έλλειψη βιταμινών και μετάλλων, που συνεπάγεται αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα, το αίσθημα της χρόνιας κόπωσης, το έκζεμα/ατοπική δερματίτιδα, οι στοματίτιδες και οι άφθες.

Οδηγίες χρήσεως

Τα συμπληρώματα διατροφής με προβιοτικά που μπορεί να προτείνει ο επιστήμονας υγείας έρχονται να καλύψουν όλες τις παραπάνω ανάγκες και είναι 100% ασφαλή και χρήσιμα για όλους, ενώ απευθύνονται ακόμη και σε βρέφη, παιδιά και εγκύους. Χωρίζονται σε διάφορες κατηγορίες, ανάλογα με τα στελέχη των προβιοτικών που περιέχουν, την ποσότητα αυτών, η οποία μετριέται σε δισεκατομμύρια, και την παρουσία ή μη πρεβιοτικών, τα οποία είναι η τροφή των προβιοτικών. Επίσης, διαφοροποιούνται και από τα βότανα που μπορεί να περιέχουν (π.χ. cranberry), τα οποία μαζί με τα προβιοτικά δρουν είτε προληπτικά είτε θεραπευτικά για την υγεία του ουροποιητικού συστήματος. Η αλόη, η μέντα, ο ανανάς και το γκρέιπφρουτ, όταν συγχορηγούνται με τα προβιοτικά, συμβάλλουν στην πέψη των τροφών.

Η συμβουλή μου ως φαρμακοποιού είναι ότι θεραπευτικά απαιτείται η λήψη προβιοτικών σε μεγάλη δόση, αλλά και σε ποικιλία στελεχών (πολυστελεχικά προβιοτικά) σε ένα σκεύασμα, προκειμένου να καλυφθούν περισσότερες ανάγκες του οργανισμού μας, λόγω της περιπλοκότητάς του. Επίσης, εκτός από τις οξείες περιπτώσεις, καλό θα ήταν να γίνεται και συντήρηση της υγείας της εντερικής χλωρίδας, δηλαδή του αριθμού των προβιοτικών που ζουν σε αυτή, με τη λήψη προληπτικά –τουλάχιστον για 10 ημέρες ανά 2 μήνες– κάποιου συμπληρώματος διατροφής.

Τα προβιοτικά πρέπει να λαμβάνονται με άδειο στομάχι, είτε πριν από το φαγητό είτε 2 ώρες μετά, για να μην καταστρέφονται από τα οξέα του, και να επιτυγχάνεται αυξημένος αποικισμός τους στο έντερο, όπου και θα δράσουν.

Μην ξεχνάμε!

Ένα υγιές γαστρεντερικό σύστημα, που δικαίως χαρακτηρίζεται και ως δεύτερος εγκέφαλος, σημαίνει πολλά για τη συνολική υγεία του οργανισμού μας. Έτσι, η λήψη των προβιοτικών γίνεται απαραίτητη, χωρίς να ξεχνάμε κάποιες βασικές –πρωταρχικές και αναντικατάστατες– συμβουλές:

  • Ασκηθείτε τακτικά και να πίνετε επαρκείς ποσότητες νερού
  • Τρώτε μικρά και συχνά γεύματα
  • Εντάξτε τα φρούτα και τα λαχανικά στην καθημερινή διατροφή σας
  • Αυξήστε την εβδομαδιαία κατανάλωση ψαριών και οσπρίων
  • Αποφύγετε οτιδήποτε σας δημιουργεί άγχος

 

Γράφει ο φαρμακοποιός του Δικτύου Pharma PLUS, Βάιος Θεοχαρόπουλος, από το ομώνυμο φαρμακείο στα Φάρσαλα.