Συμβουλές Υγείας

Επιστροφή στα άρθραΣυμβουλές ΥγείαςΞΕΦΥΛΛΙΣΤΕ ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ
ΜΑΣ PHARMA PLUS LINK

Τεστ εγκυμοσύνης «θετικό». Kαι τώρα τι;

Το πρώτο, μετά το θετικό τεστ εγκυμοσύνης, ραντεβού με τον γυναικολόγο επιβεβαιώνει την κύηση, αλλά και τη «χημεία» μεταξύ της μέλλουσας μαμάς και του γιατρού. Για να πάνε όλα καλά και εποικοδομητικά από την πρώτη κιόλας συνάντηση, και να μη σκοντάψετε πάνω στη χαρά αλλά και την αγωνία, που η περίσταση δικαιολογεί, προετοιμαστείτε σωστά: πάρτε μολύβι και χαρτί, ετοιμάστε μία λίστα ερωτήσεων και ζητήστε απαντήσεις σε κρίσιμα για εσάς ζητήματα.

 • Είναι μονόδρομος η επιλογή του ιδιωτικού μαιευτηρίου; Εάν, για παράδειγμα, ο γιατρός σας είναι καθηγητής ή ομότιμος ή αναπληρωτής καθηγητής πανεπιστημίου, είναι πιθανόν να μπορείτε να γεννήσετε στην πανεπιστημιακή κλινική του νοσηλευτικού ιδρύματος στο οποίο εργάζεται. Εάν συνεργάζεται αποκλειστικά με ιδιωτικά μαιευτήρια, καλό είναι να γνωρίζετε εξαρχής όχι μόνο την αμοιβή του γιατρού σας, αλλά και το κόστος τοκετού και νοσηλείας στο ιδιωτικό ίδρυμα.
 • Θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε να έχετε έναν φυσιολογικό τοκετό; Σε μια χώρα όπου οι καισαρικές είναι ο κανόνας, και όχι η εξαίρεση, όπως σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, θα πρέπει να γνωρίζετε τη θέση του επάνω στο ζήτημα, αλλά και την εμπειρία του σε φυσιολογικές γέννες.
 • Συνεργάζεται με κάποια συγκεκριμένη μαία ή –έστω– είναι θετικός να κάνετε μαθήματα «ανώδυνου» τοκετού με την ψυχοπροφυλακτική μέθοδο; Αν θέλετε να ζήσετε την εμπειρία του φυσιολογικού τοκετού και να προετοιμαστείτε όχι μόνο για τον τοκετό αλλά και για τον θηλασμό, η μαία είναι απαραίτητη σύντροφός σας, τουλάχιστον για το τελευταίο διάστημα της εγκυμοσύνης, και όχι μόνο κατά τη διάρκεια του τοκετού. (Οι μαίες και οι μαιευτές αναλαμβάνουν τους τοκετούς στις περισσότερες χώρες του ανεπτυγμένου κόσμου, όπου ο γιατρός καλείται μόνο σε περιστατικά αυξημένου κινδύνου.) Αν ο γιατρός σας δεν συνεργάζεται με κάποια μαία ή εσείς δεν έχετε καλή επικοινωνία μαζί της, μπορείτε να επικοινωνήσετε με τον Σύλλογο Μαιών – Μαιευτών και να επιλέξετε να συνεργαστείτε με κάποιο μέλος του.
 • Θα έχει τη διάθεση αλλά και την ικανότητα να σας παρακολουθήσει με ασφάλεια σε όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, εάν πάσχετε από κάποιο χρόνιο νόσημα; Είναι αναγκαίο να σας διαβεβαιώσει ότι θα είναι συνεργάσιμος με τον θεράποντα γιατρό σας.
 • Τον βρίσκετε εύκολα; Με απλά λόγια: απαντά άμεσα ή, έστω, μετά από λίγη ώρα εκείνος ή κάποιος συνεργάτης του στις κλήσεις σας;

Επίσης πρέπει να γνωρίζετε:

 • Αν είστε καπνίστρια, ποιος είναι ο πιο ασφαλής τρόπος για να διακόψετε το κάπνισμα;
 • Μπορείτε να συνεχίσετε την άσκηση; Εξηγήστε λεπτομερώς στον γιατρό το είδος της άσκησης. Κάνετε τρέξιμο ή στρέτσινγκ; Pilates ή kick boxing;
 • Είναι ασφαλείς οι ερωτικές επαφές σε όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;
 • Μπορείτε να καταναλώνετε περιστασιακά μια μικρή ποσότητα αλκοόλ;
 • Τρώτε ό,τι θέλετε και όσο θέλετε; Συζητήστε μαζί του για την ενδεδειγμένη διατροφή της εγκύου και ζητήστε του να σας θέσει ένα όριο στην πρόσληψη βάρους. Αν, για παράδειγμα, είστε ήδη υπέρβαρη, θα πρέπει να είστε πιο αυστηρή με τις διατροφικές σας επιλογές.

Ναυτία στη στεριά

Παρουσιάζετε ναυτία; Τα νέα είναι καλά: Σύμφωνα με τα αποτελέσματα πρόσφατης έρευνας του Εθνικού Ίνστιτούτου Υγείας του Παιδιού των ΗΠΑ, μια έγκυος με ιστορικό αποβολών που αναφέρει ναυτίες και εμέτους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης έχει 50% έως 75% λιγότερες πιθανότητες νέας αποβολής.

Οι ναυτίες υποχωρούν συνήθως μέχρι τις 16 ή, το αργότερο, τις 20 εβδομάδες. Υπομονή, λοιπόν. Να τι άλλο πρέπει να γνωρίζετε για το σύμπτωμα που σας θυμίζει το τελευταίο σας ταξίδι στην Ίκαρία στην καρδιά του μελτεμιού:

 • Η ναυτία προτιμά το άδειο στομάχι, γι’ αυτό προτιμήστε τα μικρά και συχνά γεύματα, καθώς και τις αλμυρές από τις γλυκές γεύσεις.
 • Επιλέξτε στεγνές τροφές και αποφύγετε τις λιπαρές και τις σούπες. Ένα τοστάκι την κρίσιμη στιγμή κάνει θαύματα.
 • Για να μη σας γυρίζει ο κόσμος όλος πριν καλά-καλά ξεκινήσει η ημέρα σας, πάρτε το πρωινό σας στο κρεβάτι: ιδανικά, μία φρυγανιά ή ένα κράκερ πριν από οτιδήποτε άλλο είναι η πιο ασφαλής επιλογή.
 • Οι έντονες οσμές, ειδικά όταν προέρχονται από την κουζίνα, μπορεί να φέρουν τα πάνω κάτω στο στομάχι σας. Γι’ αυτό, φροντίστε να αερίζετε συχνά το σπίτι σας.
 • Η αφυδάτωση είναι κακός σύμμαχος. Φροντίστε να ενυδατώνεστε σωστά πίνοντας –κυρίως– νερό ανά τακτά διαστήματα και με γεμάτο στομάχι.
 • Οι πλούσιες σε βιταμίνη Β6 (πυριδοξίνη) τροφές, όπως το ψωμί, τα δημητριακά ολικής άλεσης, το αυγό, το αβοκάντο, τα φιστίκια, το κρέας και το ψάρι, είναι σύμμαχοι στην πρόληψη της ναυτίας.
 • Προτιμήστε τα φυσικά αντιεμετικά, όπως το τζίντζερ, το τσάι μέντας και το λεμόνι. Το καλοκαίρι, ακόμη και ένα παγάκι που λιώνει στο στόμα ανακουφίζει από τη ναυτία.
 • Κοιμηθείτε. Ο ύπνος είναι και σε αυτή την περίπτωση το καλύτερο φάρμακο.
 • Προσοχή στην υπερέμεση κύηση: Εάν κάνετε πολλές φορές εμετό μέσα στην ημέρα, και εξαιτίας αυτής της κατάστασης υποσιτίζεστε και αφυδατώνεστε, πρέπει να επικοινωνήσετε άμεσα με τον γιατρό σας. Η κατάσταση αυτή απαιτεί ακόμη και νοσηλεία, προκειμένου να διασφαλιστούν η υγεία του εμβρύου και η καλή έκβαση της εγκυμοσύνης. Άμεση μεταφορά της εγκύου στο νοσοκομείο απαιτείται εάν αυτή είναι ιδιαίτερα εξαντλημένη ή παρουσιάζει συμπτώματα όπως πόνο στην κοιλιά, υψηλό πυρετό και τάση για λιποθυμία.