Συμβουλές Υγείας

Επιστροφή στα άρθραΣυμβουλές ΥγείαςΞΕΦΥΛΛΙΣΤΕ ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ
ΜΑΣ PHARMA PLUS LINK

Θυρεοειδίτιδα Χασιµότο

Κωδικός: «ΘΧ»

Στα αυτοάνοσα νοσήµατα, όπως είναι η Θυρεοειδίτιδα Χασιµότο, το ανοσοποιητικό σύστηµα επιτίθεται σε ζωτικά όργανα ή στον υγιή ιστό του σώµατος. Στη συγκεκριµένη πάθηση ο οργανισµός στρέφεται εναντίον του θυρεοειδούς αδένα και επηρεάζει τη λειτουργία του. Η διάγνωση γίνεται µε υπερηχοτοµογραφία υψηλής ανάλυσης, σε συνδυασµό µε µία εξέταση αίµατος, όπου ανιχνεύονται τυχόν αντιθυρεοειδικά αντισώµατα. Πρόσφατη µελέτη έδειξε ότι αντισώµατα του θυρεοειδούς είχαν 28% των γυναικών και 10% των ανδρών.

Συµπτώµατα

Τα άτοµα που πάσχουν από ΘΧ πιθανόν να µην εµφανίσουν συµπτώµατα για αρκετά χρόνια. Αυτά παρουσιάζονται όταν η νόσος επηρεάσει τη λειτουργία του θυρεοειδούς, προκαλώντας συνήθως υποθυρεοειδισµό, δηλαδή υπολειτουργία του αδένα. Η µετάπτωση σε υποθυρεοειδισµό γίνεται µε βραδείς ρυθµούς, και τότε οι ασθενείς παραπονούνται για αίσθηµα συνεχούς κούρασης, υπνηλία, ψυχοσυναισθηµατικές διαταραχές, αύξηση βάρους, διαταραχές στη θερµοκρασία σώµατος, τριχόπτωση, ξηροδερµία και (σε σοβαρότερες περιπτώσεις) διαταραχές της περιόδου.

Γιατί εγώ;

H µόνη επίσηµα αναγνωρισµένη αιτία που αφορά το περιβάλλον είναι, σε χώρες όπως η Ελλάδα, η αυξηµένη πρόσληψη ιωδίου καθώς και η έκθεση σε ιονίζουσες ακτινοβολίες (όπως σε πυρηνικά ατυχήµατα τύπου Τσερνοµπίλ). Αν και δεν έχουν βρεθεί γονίδια που σχετίζονται µε την εµφάνιση της νόσου, παρουσιάζεται συχνά σε παραπάνω από ένα µέλη της ίδιας οικογένειας, κάτι που υποδηλώνει κάποιας µορφής κληρονοµική αιτιολογία. Έχουν ενοχοποιηθεί και άλλοι παράγοντες, όπως ορισµένα φάρµακα (ιντερφερόνες, αµιοδαρόνη) και ιοί (όπως της ηπατίτιδας C). Η εξέλιξη της νόσου µπορεί να επηρεαστεί αρνητικά από την εγκυµοσύνη, ενώ το στρες είναι ένας παράγοντας που πυροδοτεί τα αυτοάνοσα.

Η θεραπεία

Η ΘΧ δεν θεραπεύεται, όµως η υπολειτουργία του θυρεοειδούς αδένα αντιµετωπίζεται άριστα µε τη χορήγηση θυροξίνης, της ορµόνης που σε περίπτωση υποθυρεοειδισµού υπολείπεται στον οργανισµό. Η Ερευνητική Ενδοκρινολογική Μονάδα του Πανεπιστηµίου Αθηνών εξετάζει εδώ και χρόνια τον ρόλο που παίζει η διατροφή στην ανάπτυξη των συγκεκριµένων αντισωµάτων και τον ρόλο που παίζουν διάφορα ιχνοστοιχεία όπως το σελήνιο, το οποίο φαίνεται να αναστέλλει τη φλεγµονή και να βοηθά στην παραγωγή των ορµονών του θυρεοειδούς.

Πρέπει να αποφεύγεται η χρήση ιωδιούχων αντιµικροβιακών και αντιµυκητιακών διαλυµάτων, όπως και εχινάκειας και κάθε διατροφικού συµπληρώµατος που υπόσχεται ενδυνάµωση του ανοσοποιητικού. Άτοµα µε αυτοάνοσα νοσήµατα χρειάζονται ρύθµιση και όχι ενίσχυση του ανοσοποιητικού τους.