Συμβουλές Υγείας

Επιστροφή στα άρθραΣυμβουλές ΥγείαςΞΕΦΥΛΛΙΣΤΕ ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ
ΜΑΣ PHARMA PLUS LINK

Τι γνωρίζετε για τις ψείρες;

Οι ψείρες του τριχωτού της κεφαλής είναι μικροσκοπικά έντομα χωρίς φτερά, που έχουν το μέγεθος της κεφαλής μιας καρφίτσας κατά την εκκόλαψή τους και ενός σησαμόσπορου κατά την πλήρη ενηλικίωσή τους. Ζουν στο ανθρώπινο κεφάλι και τρέφονται με αίμα από το δέρμα του τριχωτού της κεφαλής. Ο τρόπος μετάδοσής τους είναι από το ένα κεφάλι στο άλλο. Η προσβολή του τριχωτού από ψείρες αφορά κυρίως στα παιδιά ηλικίας 3-12 ετών και δεν εξαρτάται από την υγιεινή, την ηλικία ή την κοινωνική τάξη. Με το άνοιγμα των σχολείων και κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών κατασκηνώσεων, τα κρούσματα φθειρίασης παρουσιάζουν έξαρση.

Τρόπος εντοπισμού

Για τον εντοπισμό των ψειρών, πραγματοποιήστε διερευνητικό χτένισμα των μαλλιών σε τακτική βάση (π.χ. εβδομαδιαία).

Χρησιμοποιήστε μια ειδικά σχεδιασμένη χτένα με πυκνά δόντια.

Εναλλακτικά, υπάρχουν στην αγορά πλέον, προϊόντα ανίχνευσης των ψειρών που σας βοηθούν γρήγορα και με σιγουριά να εντοπίσετε τη μόλυνση από ψείρες. Λειτουργούν χρωματίζοντας τα αυγά της ψείρας, χωρίς να βάφουν τα μαλλιά, καθιστώντας τα εύκολα ορατά με γυμνό οφθαλμό.

Διαθέσιμες αγωγές

Υπάρχουν 2 τύποι διαθέσιμων αγωγών:

  1. Με εντομοκτόνα (Περμεθρίνη, Μαλαθείο, Φαινοθρίνη) που εξουδετερώνουν τις ψείρες με χημικό τρόπο.
  2. Χωρίς εντομοκτόνα, δηλαδή χωρίς χημικές ουσίες, βασίζονται στα έλαια και τη σιλικόνη και έχουν φυσικό μηχανισμό δράσης.