Άρθρα από φαρμακοποιούς του δικτύου μας

Επιστροφή στα άρθρααπό φαρμακοποιούς του δικτύου μαςΞΕΦΥΛΛΙΣΤΕ ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ
ΜΑΣ PHARMA PLUS LINK

Τι πρέπει να ξέρεις για τα τεστ εγκυμοσύνης

Πότε γίνεται το test εγκυμοσύνης

Πολλές γυναίκες, μέσα στην αγωνία τους να δουν αν είναι έγκυες ή όχι, κάνουν το τεστ πολύ σύντομα, λίγες ημέρες μόνο μετά την επαφή και πριν δουν αν θα έχουν καθυστέρηση ή όχι. Έτσι διακινδυνεύουν να πάρουν ένα λανθασμένο αποτέλεσμα.

Τι είναι, λοιπόν, σωστό να κάνετε;

Πριν αποφασίσετε να αγοράσετε ένα τεστ καλό θα είναι να κατανοήσετε τη λειτουργία του. Τα τεστ ανιχνεύουν την ορμόνη της εγκυμοσύνης, την ανθρώπινη χοριακή γοναδοτροπίνη (hCG), στα ούρα. Κάποιες δοκιμές ανιχνεύουν επίσης μια παραλλαγή αυτής της ορμόνης, που είναι γνωστή ως υπεργλυκοσυλιωμένης hCG (H-hCG). Η τακτική hCG παράγεται μόνο μετά από εμφυτεύματα εμβρύου μέσα στο ενδομήτριο, ενώ H-hCG αρχίζει να κυκλοφορήσει νωρίτερα, κάποια στιγμή μετά την γονιμοποίηση.

Αν ένα τεστ εγκυμοσύνης μπορεί να εντοπίσει την H-hCG, τότε έχετε περισσότερες πιθανότητες να πάρετε ένα θετικό αποτέλεσμα νωρίς. Αν ένα τεστ εγκυμοσύνης δεν είναι ευαίσθητο στην H-hCG, και ανιχνεύει μόνο την hCG, το να πάρετε θετικό αποτέλεσμα νωρίς είναι κάπως απίθανο.

Πώς κάνουμε ένα test κυήσεως

Βεβαιωθείτε ότι έχετε διαβάσει τις οδηγίες χρήσης πριν χρησιμοποιήσετε το τεστ. Έτσι θα ξέρετε πώς να το χρησιμοποιήσετε, αλλά και πώς να το «διαβάσετε» σωστά.

Τα περισσότερα τεστ ανιχνεύουν καλύτερα τις ορμόνες στα πρωινά ούρα, που η συγκέντρωση τους (πυκνότητα) είναι πιο μεγάλη. Αν αποφασίσετε να κάνετε το τεστ σε κάποια άλλη στιγμή της ημέρας, αποφύγετε να πιείτε πολλά υγρά λίγο πριν, γιατί θα έχετε πιο αραιωμένα ούρα και το τεστ δεν θα είναι πάρα πολύ αξιόπιστο.

Θετικό και αρνητικό τεστ εγκυμοσύνης

Όταν το τεστ είναι θετικό, τότε υπάρχει σε πολύ μεγάλο ποσοστό εγκυμοσύνη. Αντίστροφα, όταν το τεστ είναι αρνητικό μπορεί πιο εύκολα να έχει γίνει λάθος και να υπάρχει κύηση χωρίς το τεστ να την έχει ανιχνεύσει.

Αυτό μπορεί να συμβεί όταν η γυναίκα κάνει το τεστ πολύ νωρίς, όπως είπαμε παραπάνω. Το τεστ μπορεί να βγει λάθος και σε κάποιες παθολογικές καταστάσεις, όπως όταν υπάρχει αίμα στα ούρα π.χ. από ένα λίθο (πέτρα) στα νεφρά ή κάτι άλλο. Επίσης, κάποια φάρμακα μπορούν να επηρεάσουν την ευαισθησία του τεστ, όπως τα ηρεμιστικά, υπνωτικά, κατά της επιληψίας, διουρητικά, κατά του Parkinson, της εξωσωματικής γονιμοποίησης, τα αντιισταμινικά και άλλα.

Ποιό είναι το πιο αξιόπιστο test εγκυμοσύνης;

Σε κάθε περίπτωση, η γυναίκα που θέλει να ξέρει αν είναι έγκυος ή όχι, πρέπει να ακολουθεί τις οδηγίες χρήσεως και να μη τις παραβαίνει. Επίσης, πρέπει να απευθύνεται στο γυναικολόγο όταν το τεστ κύησης είναι θετικό αλλά και όταν έχει αμφιβολία μετά από ένα αρνητικό αποτέλεσμα, ώστε να βεβαιώσουμε με απόλυτη σιγουριά το σωστό αποτέλεσμα.

Θυμηθείτε ότι αν και τα τεστ του φαρμακείου μας δείχνουν μια πολύ καλή απάντηση για το αν υπάρχει εγκυμοσύνη ή όχι, ο πιο αξιόπιστος τρόπος είναι η εξέταση της χοριακής γοναδοτροπίνης στο αίμα που θα σας συστήσει ο γυναικολόγος.

Σίγουρα αν το αποτέλεσμα βγει θετικό τότε βάζετε τέλος στην αγωνία σας, πολύ γρήγορα. Αν όμως βγει αρνητικό αρχικά θα πρέπει μετά από λίγο καιρό να το επαναλάβετε και να μην απογοητευθείτε και ίσως το καλύτερο που έχετε να κάνετε μετά την καθυστέρηση της περιόδου είναι είτε να επαναλάβετε κάποιο τεστ είτε να πάτε το γυναικολόγο σας.

Καλά επιθυμητά αποτελέσματα!

Επιμέλεια κειμένου: Τάνυα Σμυρνή, Αισθητικός, Από τα φαρμακεία-μέλη του δικτύου Pharma PLUS Αναστάσιος Λυμπερόπουλος στην Αργυρούπολη και στην Βούλα
Πηγές: mitrikosthilasmos.com, queen.gr