Συμβουλές Υγείας

Επιστροφή στα άρθραΣυμβουλές ΥγείαςΞΕΦΥΛΛΙΣΤΕ ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ
ΜΑΣ PHARMA PLUS LINK

(Τηλε)εργασία από σπίτι: Η ζωή μας ένα zoom

Στην προ SARS-COV-2 εποχή σηκωνόσουν το πρωί, ξυπνούσες με ένα γρήγορο ντους, έπλενες δόντια και, με την ψυχή στο στόμα –μαζί με μια γουλιά καφέ–, έτρεχες στο γραφείο. Στην καρδιά της επιδημίας, ως εργαζόμενος σε καθεστώς εξ αποστάσεως εργασίας, προσπαθείς να σηκωθείς το πρωί, αφήνεις το ντους για αργότερα, πλένεις δόντια και με μία μεγάλη κούπα καφέ βαδίζεις νωχελικά προς το διπλανό δωμάτιο. Κάποτε ευχόσουν να πρωταγωνιστήσεις σε αυτό το επιστημονικής φαντασίας έργο. Σήμερα νιώθεις αμήχανος μπροστά στο νέο εργασιακό καθεστώς που περιγράφεται με μία λέξη: «τηλεργασία».

Κατ’ οίκον εργασία ή κατ’ οίκον περιορισμός;

Η υποχρεωτική από το κράτος τηλεργασία, η οποία αφορά το 40% των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα, θα ήταν ιδανική συνθήκη, αν δεν θύμιζε οργουελικό σενάριο. Ακόμη και εργαζόμενες μητέρες με μικρά παιδιά, στις οποίες το καθεστώς είναι οικείο, περιγράφουν την εργασία από το σπίτι με μελανά γράμματα: Είσαι πάντα στο «γραφείο» και πάντα στο σπίτι, έτοιμη για meeting ή για οικιακά, ενώ υποφέρεις από εργασιακό στρες, καθώς το ωράριο καταπατείται ή καταργείται ή είναι «ευέλικτο», δηλαδή ανύπαρκτο, κι εσύ διαθέσιμη.

Σήμερα, ένα μεγάλο ποσοστό εργαζομένων κάθε φύλου και ηλικίας καταλήγει να εργάζεται πέρα από το καθορισμένο ωράριο, εξυπηρετώντας τον συνεργάτη ή τον πελάτη οποιαδήποτε ώρα της ημέρας. Για όλους εκείνους κι εκείνες που μυήθηκαν στην τηλεργασία στην καρδιά της υγειονομικής κρίσης, τα συναισθήματα είναι ανάμεικτα και πρωτόγνωρα: η αρχική χαρά τού «είμαι σπίτι» και «νιώθω άνετα» δίνει τη θέση της στη μελαγχολία. Είστε σπίτι και είστε μόνος με εικονικούς συνεργάτες που φορούν homewear, όπως εσείς –έστω από τη μέση και κάτω– για να μην προδίδονται στις ψηφιακές συσκέψεις.

Προσοχή, παγίδα!

Η πρακτική αυτή, η οποία, σύμφωνα με εκτιμήσεις των κοινωνικών επιστημόνων, ήρθε για να μείνει, απομονώνει τους ανθρώπους και μπορεί να προκαλέσει ακόμη και καταθλιπτικά συμπτώματα. Για να αντεπεξέλθει κάποιος στο νέο εργασιακό καθεστώς, κρίσιμο είναι να θέσει τα διακριτά όρια μεταξύ εργασίας και προσωπικής ζωής με μία σειρά κανόνων. Με λίγα λόγια, για να επιβιώσετε στους χαλεπούς καιρούς της τηλεργασίας, οφείλετε να ακολουθήσετε τους κανόνες σας.

Ορίστε χωροταξικά το γραφείο σας: Δεν εργαζόμαστε εκεί όπου βλέπουμε τηλεόραση, ούτε εκεί όπου γευματίζουμε. Δεν κάνουμε zoom από το κρεβάτι μας και φροντίζουμε να έχουμε την ησυχία μας όταν «μπαίνουμε» σε meeting room.

Διαχωρίστε τον χώρο εργασίας σας από το υπόλοιπο σπίτι. Αν δεν υπάρχει ο περισσός χώρος ή το budget, για να ανασχεδιαστεί το σπίτι σας και να βγει με αρχιτεκτονικά κόλπα στα υπάρχοντα τετραγωνικά ένα «έξυπνο» γραφείο, επιστρατεύστε πρακτικές λύσεις: ακόμη κι ένα παραβάν μπορεί να θέσει τα όρια μεταξύ οικιακής και επαγγελματικής δράσης.

Ποτέ με την πιτζάμα σας: Τα ράσα κάνουν τον παπά. Πριν καθίσετε στο γραφείο, περάστε από την ντουλάπα σας και φορέστε κάτι άνετο, αλλά όχι τη φόρμα σας (ή ακόμη χειρότερα τη ρόμπα σας). Φορέστε κάτι που θα φορούσατε μια πιο χαλαρή μέρα στη δουλειά. Αρωματιστείτε, μακιγιαριστείτε και πάρτε θέση.

Τηρήστε το ωράριο: Αν είστε ελεύθερος επαγγελματίας, ορίστε τις ώρες εργασίας σας, για να μην εργάζεστε νυχθημερόν. Αν έχετε υπαλληλική σχέση, διαπραγματευτείτε την τήρηση του προ κορονοϊού ωραρίου.

Κλείστε τα social: Πώς διαχειριζόσασταν τον χρόνο όταν εργαζόσασταν εκτός σπιτιού, στο γραφείο σας; Περνούσατε ώρες στο insta ή στο fb; Πιθανότατα όχι, γιατί θα βιαζόσασταν να ολοκληρώσετε τη δουλειά σας, για να επιστρέψετε σπίτι. Όταν όμως εργάζεστε στο σαλόνι σας, το πιθανότερο είναι να πέφτετε συχνά στην παγίδα του ανούσιου ξελογιάσματος. Επιστρατεύσετε την αυτοπειθαρχία σας και ολοκληρώστε τη δουλειά σας στον προβλεπόμενο χρόνο που έχετε θέσει, χωρίς να αποσπάται η προσοχή σας.

Θέστε και στους άλλους όρια: Ο σύντροφός σας θέλει να συζητήσει κάτι μαζί σας, το παιδί σας έχει μια απορία, ο σκύλος θέλει να πάει βόλτα… Θα έβρισκαν απόκριση όλα αυτά τα αιτήματα, εάν ήσασταν μερικά χιλιόμετρα μακριά;

Κάντε ένα διάλειμμα: Μια βόλτα για ξεμούδιασμα, ένα τηλεφώνημα σε έναν φίλο, λίγες ασκήσεις stretching στην καρέκλα και ένα διάλειμμα για το κολατσιό είναι οι πολύτιμες συνήθειες που είχατε όταν πηγαίνατε στο γραφείο. Διατηρήστε τες ή και ενισχύστε τες με ένα εικοσάλεπτο περπάτημα εκτός σπιτιού, αντί για ένα σερφάρισμα στο διαδίκτυο.

Ιερό μου Σαββατοκύριακο: Όταν εργαζόμαστε από το σπίτι, νιώθουμε υποχρεωμένοι να αποδείξουμε ότι αποδίδουμε εξίσου ή ακόμη και περισσότερο από την εποχή που πηγαίναμε στο γραφείο. Αυτός είναι ο κίνδυνος να καταργήσουμε τις αργίες και να βρεθούμε το πρωινό της Κυριακής μπροστά στον υπολογιστή με έναν πικρό καφέ παρέα. Αν παρ’ όλα αυτά αναγκαστείτε να εργαστείτε το Σάββατο ή την Κυριακή, προσπαθήστε να κρατήσετε ελεύθερη μία άλλη ημέρα την εβδομάδα.