Συμβουλές Υγείας

Επιστροφή στα άρθραΣυμβουλές ΥγείαςΞΕΦΥΛΛΙΣΤΕ ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ
ΜΑΣ PHARMA PLUS LINK

Το «τσίμπημα» που σώζει ζωές

Στην καρδιά της υγειονομικής κρίσης, ο επιστημονικός κόσμος επεξεργάζεται τα θετικά και –κυρίως– τα αρνητικά σενάρια. Ένα από αυτά αφορά τη «συνάντηση» γρίπης και νέου κορονοϊού. Ο ιός της γρίπης έρχεται για να περιπλέξει την ήδη δύσκολη κατάσταση, για τρεις λόγους: α. το δημόσιο σύστημα υγείας, το οποίο οριακά περιθάλπει τους ασθενείς με νόσο Covid-19, θα επιβαρυνθεί με επιπλέον νοσηλείες, β. η διαχείριση εμπύρετων περιστατικών με συμπτώματα γρίπης θα απαιτεί περαιτέρω διερεύνηση, προκειμένου να αποκλειστεί η νόσος Covid-19, και γ. τα άτομα που θα προσβληθούν από γρίπη θα καθίστανται πιο ευάλωτα σε ενδεχόμενη λοίμωξη από τον νέο κορονοϊό. Ο αντιγριπικός εμβολιασμός, που μπορεί να σταθεί εμπόδιο στη μοιραία αυτή «συνάντηση», προτείνεται πιο ένθερμα από ποτέ από επιστήμονες υγείας στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Κλείνουμε την πόρτα στη γρίπη

Η γνωστή μας γρίπη δεν είναι για όλους μια «γριπούλα». Είναι μια σοβαρή ιογενής λοίμωξη του αναπνευστικού συστήματος, που εμφανίζεται στο δικό μας ημισφαίριο το φθινόπωρο –στην Ελλάδα συνήθως τον Όκτώβριο–, ενώ κατά την περίοδο μεταξύ Ιανουαρίου και Μαρτίου παρατηρείται έξαρση της επιδημίας, η οποία αφήνει πίσω της συχνά τριψήφιο αριθμό θυμάτων.

Προκαλείται από τους ιούς γρίπης (Α και Β, και σπανιότερα C) και είναι εξαιρετικά μεταδοτική. Η μετάδοση γίνεται μέσω σταγονιδίων, όταν ο ασθενής βήχει ή φτερνίζεται, αλλά και μέσω της άμεσης επαφής με άτομο που έχει μολυνθεί ή με μολυσμένες επιφάνειες.

Όπως όλες οι λοιμώξεις, έτσι και η γρίπη χτυπά κυρίως τα άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες: βρέφη, παιδιά, ενήλικες με χρόνια νοσήματα και ηλικιωμένους. Είναι δυνατόν όμως να οδηγήσει στο νοσοκομείο, ακόμη και στη ΜΕΘ, και υγιή άτομα. Όπως ακριβώς και η νόσος Covid-19.

Στη σημερινή συγκυρία, κατά την οποία κανένα σύστημα υγείας δεν φαίνεται να είναι ικανό να αντεπεξέλθει χωρίς απώλειες, ο μόνος τρόπος περιορισμού της νοσηρότητας είναι ο αντιγριπικός εμβολιασμός, ο οποίος δεν θα αφορά μόνο τα άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου, αλλά -ειδικά αυτή τη χρονιά- όλους μας.

Το εμβόλιο στο μικροσκόπιο

Ιστορικά, τα εμβόλια έχουν νικήσει τις επιδημίες. Όσον αφορά τη γρίπη, η μάχη δίνεται κάθε χρόνο, καθώς ο αντιγριπικός εμβολιασμός δεν παρέχει ισόβια προστασία. Αυτό συμβαίνει γιατί ο συγκεκριμένος ιός μεταλλάσσεται και ακολούθως αλλάζει και το εμβόλιο, το οποίο κάθε χρόνο περιέχει τα εγκεκριμένα στελέχη του ιού που εμφανίστηκαν σε προηγούμενες χρονιές. Έτσι, επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο σε μία μόνο δόση.

Εξαίρεση αποτελούν τα παιδιά μικρής ηλικίας, για τα οποία ο παιδίατρος πιθανόν να συστήσει και δεύτερη δόση, ειδικά εάν εμβολιάζονται για πρώτη φορά. Όταν το αντιγριπικό εμβόλιο χορηγηθεί έγκαιρα, ιδανικά τον Όκτώβριο ή το αργότερο στις αρχές Νοεμβρίου, και με τη σύμφωνη γνώμη του γιατρού, παρέχει προστασία από τη γρίπη σε ποσοστό 70-90%. Ακόμη όμως κι αν το εμβόλιο «δεν πιάνει» συγκεκριμένες μεταλλάξεις, ο εμβολιασμός συνεχίζει να είναι προστατευτικός, καθώς μειώνει πολύ τη σοβαρότητα και τις επιπλοκές της γρίπης. Οι πιθανότητες μάλιστα να νοσήσει κάποιος από πνευμονία μετά από γρίπη μειώνονται τουλάχιστον κατά 50%.

Κάλλιο νωρίς παρά αργά

Αν και ο αντιγριπικός εμβολιασμός μπορεί να γίνει οποιαδήποτε στιγμή μέσα στην επιδημία, η μέγιστη προφύλαξη επιτυγχάνεται όταν εμβολιαζόμαστε έγκαιρα, καθώς από την ημέρα του εμβολιασμού απαιτούνται περίπου δύο εβδομάδες για να αναπτυχθεί ένας αριθμός αντισωμάτων ικανός για να μας προφυλάξει από τον ιό. Όσο καθυστερούμε τον εμβολιασμό και πλησιάζουμε προς τον χειμώνα, τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες να νοσήσουμε από οποιονδήποτε εποχικό ιό και να μην μπορέσουμε, λόγω συμπτωμάτων και αδιαθεσίας, να εμβολιαστούμε κατά της γρίπης.

Δεν κάνουμε το αντιγριπικό εμβόλιο, εάν:

  • Είμαστε ήδη «γριπωμένοι». Ο πυρετός και τα συμπτώματα κρυολογήματος είναι βασικές αντενδείξεις του εμβολίου. Γινόμαστε πρώτα καλά και έπειτα εμβολιαζόμαστε.
  • Έχουμε εκδηλώσει σοβαρή αλλεργική αντίδραση σε προηγούμενο εμβολιασμό.
  • Έχουμε ιστορικό αλλεργίας στο αυγό.