Βιταμίνες – Συμπληρώματα Διατροφής

Επιστροφή στα άρθραΒιταμίνες – Συμπληρώματα ΔιατροφήςΞΕΦΥΛΛΙΣΤΕ ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ
ΜΑΣ PHARMA PLUS LINK

Βιοτίνη

Η βιοτίνη ανήκει στο σύμπλεγμα βιταμινών Β και εντοπίστηκε πρώτη φορά στο ασπράδι του ωμού αυγού, όπου είναι συνδεδεμένη με την αβιδίνη.

Δράση

Όπως και άλλες βιταμίνες Β, η βιοτίνη εμπλέκεται στον ενδιάμεσο μεταβολισμό των υδατανθράκων και των λιπών. Είναι ζωτικής σημασίας για τη λιπογένεση (παραγωγή λιπών), τη γλυκονεογένεση (παραγωγή γλυκογόνου) και για το μεταβολισμό των αμινοξέων διακλαδισμένης αλυσίδας.

Έλλειψη

Η έλλειψη βιοτίνης είναι σπάνια στους ενήλικες, με εξαίρεση εκείνους που συνήθιζαν να καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες ωμών αυγών. Τα συμπτώματά της είναι η αποφολιδωτική δερματίτιδα και η απώλεια μαλλιών. Πιο ακραία πειραματική έλλειψη βιοτίνης έχει οδηγήσει σε ανορεξία, ναυτία, κατάθλιψη και παραισθήσεις. Όλα αυτά τα συμπτώματα αναστρέφονται μετά από ένεση με βιοτίνη.

Η έλλειψη βιοτίνης είναι πιο συχνή στα μωρά και οδηγεί σε παθολογικές καταστάσεις του δέρματος, όπως σε σμηγματορροϊκή δερματίτιδα και νόσο του Leiner (αποφολιδωτική ερυθροδερμία).

Ωφέλεια λήψης συμπληρώματος με Βιοτίνη

Η βιοτίνη μπορεί να μετριάσει τα συμπτώματα της σμηγματορροϊκής δερματίτιδας και της νόσου του Leiner.

Τα συμπληρώματα βιοτίνης πολλές φορές συνιστώνται σε περιπτώσεις ατόμων με Candida albicans διότι πιστεύεται ότι η βιοτίνη μπορεί να αποτρέψει τη μετατροπή της Candida στην επιθετική μυκητώδη της μορφή.

Επίσης, η βιοτίνη έχει βρεθεί ότι είναι σημαντική για την αντιμετώπιση των εύθραυστων νυχιών, της ακμής, της ευθραυστότητας των μαλλιών και της αλωπεκίας.

Πηγές στα τρόφιμα

Τρόφιμα

(mg/100g)

Μαγιά μπύρας

0,08

Νεφρά χοίρου

0,032

Μαγιά

0,027

Συκώτι χοίρου

0,027

Πίτουρο σταριού

0,014

Αυγό, μαγειρεμένο (το καθένα)

 0,012

Φύτρο σταριού

0,012

Κοτόπουλο

 0,010

Ψωμί ολικής άλεσης

0,006

Αρνί

0,006

Ψάρι, λιπαρό

0,005

Καρότα

0,003

Τυρί

0,002

Γάλα

0,002

 

Πηγή: www.douni.gr