Συμβουλές Ομορφιάς

Επιστροφή στα άρθραΣυμβουλές ΟμορφιάςΞΕΦΥΛΛΙΣΤΕ ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ
ΜΑΣ PHARMA PLUS LINK

Βιταμίνη C ενάντια στη γήρανση

Η βιταμίνη C, ή ασκορβικό οξύ, είναι μια ισχυρά αντιοξειδωτική ουσία, η οποία προστατεύει την επιδερμίδα από τις ελεύθερες ρίζες οξυγόνου, που προκαλούνται από την έκθεσή της στην υπεριώδη ακτινοβολία, συμβάλλοντας έτσι στην πρόληψη της φωτογήρανσης. Παράλληλα, διεγείρει τη σύνθεση του κολλαγόνου, που αποτελεί δομική πρωτεΐνη της επιδερμίδας, και εξασφαλίζει την ελαστικότητα και τη σφριγηλότητά της. Επιπλέον, παρεμποδίζει τη σύνθεση μελανίνης, μέσω του ενζύμου τυροσινάσης, και προσφέρει φωτεινότητα, λάμψη και ομογενοποίηση του χρωματικού τόνου.

Τα οφέλη για τον οργανισμό

Η βιταμίνη C έχει πολλά οφέλη για τον ανθρώπινο οργανισμό και, ειδικότερα, για κάποια συστήματα, όπως το ανοσοποιητικό, το μυϊκό και το αγγειακό σύστημα. Έρευνες έχουν δείξει ότι η τοπική εφαρμογή 10% βιταμίνης C μειώνει το ερύθημα που προκαλείται από την UVB ακτινοβολία κατά 52% και το έγκαυμα κατά 40-60%, χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει ότι αντικαθιστά τη χρήση αντηλιακού.

Πρόσληψη μέσα από τη διατροφή

Η πρόσληψη της βιταμίνης C από το στόμα θεωρείται απαραίτητη και, καθώς ο ανθρώπινος οργανισμός δεν την παράγει, πρέπει να γίνεται κυρίως μέσω της σωστής διατροφής (φρέσκα φρούτα, κυρίως εσπεριδοειδή και λαχανικά). Ωστόσο, το συκώτι φιλτράρει και μεταβολίζει την ποσότητα της βιταμίνης που είναι αναγκαία για τον οργανισμό, και έτσι αυτή δεν φτάνει στα επίπεδα της ανώτερης στιβάδας της επιδερμίδας.

Γι’ αυτόν τον λόγο, η χορήγησή της μέσω των δερμοκαλλυντικών προϊόντων λειτουργεί συμπληρωματικά και αποδοτικά.

Πρόσληψη μέσα από δερμοκαλλυντικά

Η βιταμίνη C σε τοπική εφαρμογή κυκλοφορεί σε κρέμες, μάσκες και ορούς, αλλά μόνο οι οροί περιέχουν την ενεργό μορφή σε σχεδόν διάφανο χρώμα. Πρόκειται για βιταμίνη εξαιρετικά ευαίσθητη και ασταθή στο φως, η οποία οξειδώνεται εύκολα. Η σταθερότητά της εξασφαλίζεται με τη διατήρηση του pΗ του διαλύματος κάτω από 3.5, ώστε να είναι ικανή να διαπεράσει την κεράτινη στιβάδα της επιδερμίδας.

Η αποτελεσματικότητά της είναι ανάλογη της συγκέντρωσής της, αλλά το επιτρεπτό όριο είναι μέχρι 20%. Ιδανικά, χρειάζεται ανά 8ωρο εφαρμογή, για να εξασφαλιστεί η επαρκής φωτοπροστασία. Καλύτερα, μάλιστα, είναι να εφαρμόζεται μετά την έκθεση στον ήλιο (βραδινές ώρες).

Tip:

Μερικές φορές, μετά την τοπική εφαρμογή της βιταμίνης C, μπορεί να προκληθούν ερύθημα, αίσθημα νυγμού και ξηρότητα, οπότε προτείνεται η συμπληρωματική χρήση κάποιου ενυδατικού προϊόντος. Παρόλο που έχει και αντιφλεγμονώδη δράση και θεωρητικά έχει ένδειξη για ακμή και ροδόχρου νόσο, συνιστάται η επιφυλακτική χορήγηση σε άτομα με αυτά τα προβλήματα.

Ας μην ξεχνάμε ότι η ομορφιά και η νεότητα προέρχονται και εκ των έσω, και γι’ αυτό η επιστημονική κοινότητα έχει στραφεί στον συνδυασμό σωστής διατροφής, lifestyle και κοσμετολογίας.

 

Από την Αννέτα Γράψα, MD, PhD, Δερματολόγο-Αφροδισιολόγο, Δερματοχειρουργό - Αισθητική Δερματολογία, Δρ. Πανεπιστημίου Αθηνών