Συμβουλές Υγείας

Επιστροφή στα άρθραΣυμβουλές ΥγείαςΞΕΦΥΛΛΙΣΤΕ ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ
ΜΑΣ PHARMA PLUS LINK

Υγιές έντερο με προβιοτικά

Η καλή λειτουργία του εντέρου είναι απαραίτητη για την υγεία μας και την ποιότητα της ζωής μας. Αντιθέτως, η δυσκοιλιότητα, η διάρροια και τα φουσκώματα μπορεί να δυσκολέψουν την καθημερινότητά μας, να περιορίσουν τις δραστηριότητές μας και να μας χαλάσουν τη διάθεση. Όλα αυτά μπορούμε να τα αποφύγουμε με έναν απόλυτα φυσικό, ασφαλή και αποτελεσματικό τρόπο, παίρνοντας προβιοτικά.

Τι είναι τα προβιοτικά;

Τα προβιοτικά είναι καλοί μικροοργανισμοί που υπάρχουν σε ορισμένα τρόφιμα, όπως το γιαούρτι και το κεφίρ, αλλά και σε συμπληρώματα διατροφής σε υψηλές και αποτελεσματικές ποσότητες. Όταν παίρνουμε προβιοτικά, ενισχύουμε τους πληθυσμούς των καλών μικροοργανισμών που υπάρχουν φυσιολογικά στο έντερό μας και το βοηθάμε να λειτουργεί σωστά, να γίνονται ομαλές κενώσεις και να μην παρατηρούνται γαστρεντερικές διαταραχές. Τα προβιοτικά λοιπόν είναι ωφέλιμα για την υγεία μας και από εκεί έχουν πάρει το όνομά τους που σημαίνει «υπέρ της ζωής, για τη ζωή».

Πού βοηθούν τα προβιοτικά;

Δυσκοιλιότητα

Μελέτες έχουν δείξει ότι τα προβιοτικά ενισχύουν τους πληθυσμούς των καλών μικροοργανισμών στο έντερο, επαναφέρουν την καλή του λειτουργία και μειώνουν σταδιακά τη δυσκοιλιότητα. Τα προβιοτικά λειτουργούν με απόλυτα φυσικό τρόπο, χωρίς να προκαλούν συσπάσεις, πόνο ή εθισμό στο έντερο.

Ευερέθιστο έντερο & φουσκώματα

Ένας στους οχτώ Έλληνες έχει ευερέθιστο έντερο και υποφέρει από φουσκώματα, αυξημένα αέρια, πόνο και γαστρεντερικές διαταραχές, δυσκοιλιότητα ή διάρροια, ειδικά σε περιόδους έντονου στρες, στεναχώριας ή μετά από την κατανάλωση συγκεκριμένων τροφών. Μελέτες δείχνουν ότι ένα συγκεκριμένο προβιοτικό, το L.plantarum, μειώνει δραστικά τα παραπάνω συμπτώματα, όταν λαμβάνεται μόνο του ή σε συνδυασμό με άλλα προβιοτικά.

Παρενέργειες αντιβίωσης

Η λήψη αντιβίωσης μπορεί να ενοχλήσει το στομάχι, να προκαλέσει γαστρεντερικές διαταραχές, όπως διάρροια και να αυξήσει τον κίνδυνο κολπίτιδας στις γυναίκες. Αυτό οφείλεται στο ότι η αντιβίωση καταστρέφει κάποιους από τους καλούς μικροοργανισμούς που υπάρχουν φυσιολογικά στο έντερο και τον κόλπο. Με τη λήψη ενός εξειδικευμένου προβιοτικού συμπληρώματος μειώνονται οι παραπάνω κίνδυνοι.

Διάρροια

Στην περίπτωση μιας σχετικά ήπιας διάρροιας ή μιας διάρροιας που οφείλεται σε γνωστό αίτιο (π.χ. αντιβίωση, όπως αναφέρθηκε παραπάνω), η λήψη ενός προβιοτικού μπορεί να βοηθήσει στην αποκατάσταση της καλής λειτουργίας του εντέρου. Σε περιπτώσεις οξείας ή επίμονης διάρροιας, προτείνεται να απευθυνθείτε στον γιατρό σας.

Ουρολοιμώξεις

Οι ουρολοιμώξεις ταλαιπωρούν ένα μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού, ειδικά γυναίκες, και συχνά επανεμφανίζονται. Η λήψη προβιοτικών σε συνδυασμό με Cranberry μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση της υγείας του ουροποιητικού συστήματος και στη μείωση του κινδύνου ουρολοίμωξης.

Άλλες δράσεις

Τα προβιοτικά βοηθούν αποδεδειγμένα και σε άλλους τομείς της ανθρώπινης υγείας, όπως στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, στην υγεία του κόλπου, στη στοματική υγεία, στη μείωση των συμπτωμάτων του ατοπικού εκζέματος, στη μείωση των βρεφικών κολικών κ.α.

Πώς να επιλέξω το προβιοτικό συμπλήρωμα που μου ταιριάζει;

Στα φαρμακεία υπάρχουν πλέον πολλά συμπληρώματα προβιοτικών. Καλό θα ήταν να επιλέξετε ένα προβιοτικό συμπλήρωμα που παράγεται από μια αξιόπιστη εταιρία και είναι εξειδικευμένο για τις ανάγκες σας. Επίσης, προτιμήστε προβιοτικά σε εντεροδιαλυτές κάψουλες, οι οποίες απελευθερώνουν τα προβιοτικά κατευθείαν στο έντερο για καλύτερη δράση. Τέλος, μην ξεχνάτε να συμβουλεύεστε τον φαρμακοποιό σας.

 

Ιωάννα Αντωνιάδου - Βιολόγος MSc